Yaşlılığa girmelerine birkaç on yıl kala, yaşamlarının daha önceki dönemlerine göre ‘boomer’lar  daha çok bilgi, para ve sosyal etkiye sahip. Dünün ’çizgisel’ yaşlanma/yaşama modelinin yerini patlayarak süren kişisel gelişim, yeni bir kariyer keşfi, özgürce kullanılacak boş zaman, canlanmış ilişkiler, maddi özgürlük ve artmış harcama gücüyle ‘çevrimsel’ yaşam paradigması alıyor.

EMEKLİLİĞE YENİ BAKIŞ

Emeklilik günümüzde artık geçmişte olduğu gibi yaşanmıyor. Çok daha fazla çeşitlilik gösteriyor, heyecanlı, öngörülemez ve bir çok bakımdan da önceki kuşaklarınkine göre daha güç. 2002 de Age Wave, AIG SunAmerika’yla birlikte emekliliğin geçmişi, bugünü ve geleceği konusunda yepyeni bir araştırma yaptı. 55 yaş ve üstündeki kişilerle söyleşi yapılarak gerçekleştirilen bu kapsamlı çalışma  emeklilik dönemine yaklaşan 78 milyon kadın erkek baby boomerın ve aynı zamanda daha genç kuşakların  yaşamlarının emeklilik aşamasında  tam potensiyallerine nasıl ulaşabileceklerine ilişkin içgörüler sunuyor. Anahtar bulgular:

● “Ununu eleyip eleğini asma” ya da “uzamış tatil” olarak görülen emeklilik anlayışının modası geçti. Yalnızca dörtte birden az emekli (%22), emeklilik yıllarında gevşeme ve hiç bir şey yapmama fikrini kabul ediyor. Daha çoğu, emekliliği tamamen yeni bir yaşam (%38) ya da şu anda olduğu gibi yaşamın bir devamı (%40) olarak görüyor.

Emeklilik artık çalışma hayatının sonu değil. İnsanların ortalama %95’ i emeklilik sırasında tercih ya da zorunluluk nedeniyle belirli bir sınırda çalışmak istiyor.

●Doyum,  emeklilik için kaynak biriktirilen yıllarla doğrudan bağlantılı. Bu korelasyon bütün yaşlar ve gelir düzeyleri için geçerli.

Bu araştırma ayrıca, güncel Amerikan emeklilik deneyimini tanımlayan dört farklı kısım olduğunu ortaya koydu:

●Yaşsız Kaşif (zengin emekliler). %27 emeklilik için yeni bir ideal oluşturur. Yaşsız kaşifler emekliliği hayatlarının heyecanlı yeni bir fazı olarak dikkate alıyor ve sıkılma riskinden çok, fazlasıyla meşgul olacaklarını sanıyor. Bunlar inişe başladıkları yıllarda scuba dalışı yapan gümüş saçlılar imajına karşılık geliyor.

●Rahatça doygun. %19’u ‘altın çağlarını’ yaşıyor. Rahatça doygunlar gevşeyecekleri ve emeklerinin meyvalarını toplayacakları geleneksel bir emeklilik hayatı yaşamaktan çok mutlu. Bu kesim için emeklilikte çalışmak artık bir ilgi odağı değil, onlar bunu zaten yaptı. Emeklilik bakımından kendilerini güvende hissediyor ve paralarını seyahate ve diğer emeklilik aktivitelerine harcamaktan hoşlanıyor.

●Günü yaşa. %22 yaşamdan hoşlanır, kendini genç hisseder ve emekliliğe tamamen yeni bir başlangıç, kişisel gelişimin uzamış bir döneminde bir fırsat olarak bakar.

Hasta ve yorgun. %32 en kötü emeklilik senaryosunu yaşıyor. Az bir parasal kaynakları olduğundan gelecek beklentileri düşük. Aslında ölmeye hazırlar. Diğer bütün gruplar içinde bu kısım eğitimi sürdürme, topluma hizmet ya da aile ve arkadaşlarla daha çok zaman geçirme konularına en az ilgili grup.

 www.agewave.com

“Gençliğin yaşı yoktur.”
~ Pablo Picasso