Baby boomer kuşağı yaşlanmaya devam ediyor  ama  tutkuları gençlik dolu kalmak, hem içsel hem de dışsal. Saati yenmek şimdi çok yönlü, bilimin yönlendirdiği bir endüstri. Asırlık yaşam iksiri bulma arayışından mikro hücresel etkinliğin metabolik çöküşe katkısına, bilimsel araştırmalar bedensel enerjiyi, dinçliği ve performansı arttırma ve yaşlanmanın görünür belirtilerini soldurma ya da geciktirme amaçlarını ilerletmeye devam ediyor.

Önceki araştırmalar, yaşlanmanın, teknik olarak hücre hasarı, yaşam tarzı ve çevre koşullarıyla –bedenin aşırı kullanılmasından ya da kötü beslenme ve şeker, alkol, kafein, yağ ve aşırı güneşte kalma gibi yaşam tarzı faktörlerinin tacizi sonucu, kullanımdan dolayı aşınma – oluştuğunu ortaya çıkardı. Bununla birlikte, günümüzde, biz ayrıca biliyoruz ki enfeksiyon, insulin direnci, mitokondriyal disfonksiyon ve zararlı serbest radikaller dahil yaşlanma sürecine karışan diğer birçok metabolik faktörler var.

Serbest radikaller kararsız oksijen molekülleridir, metabolik sürecin hücrelerimizde enerji üreten bir yan ürünü. Ancak, diğer birçok yararlı fonksiyonlarda bulunduğu gibi zararlı sonuçları olabilir. Bu durumda, serbest radikallerin kümülatif etkisi yıllar içinde hem iç hem de dış hasarla sonuçlanarak ağır darbe vurur.  Göremediklerimiz hormonların, protein ve enzimlerin yaratılmasını engelleyen tehlikeli membranlar ve hatalı hücrelerin üretimine yol açabilen etkilenmiş DNA’lardır. Ancak, günlük olarak tanık olduklarımız yüzdeki kırışıklıklar, sarkan cilt, lekeler, urlar ve benekler ve bunların yanı sıra uzayıp giden kronik ağrılar ve acılar, enerji eksikliği ve diğer sağlık konularıdır.

Serbest radikallerin olumsuz etkisini aramak ve dağıtmak için bedenin kendi doğal savunma sistemi vardır. Bununla birlikte,  bütün gerekli mikrobesinler beden tarafından üretilemez dolayısıyla ya besleyici diyetle ya da destekle sağlanmalıdırlar. Bilimsel araştırmalar DNA’ya hasar veren serbest radikalleri kontrol etmeye yardımı olabilecek belirli bir antioksidan programına odaklanıyor. McMaster Üniversitesindeki araştırmacılar antioksidanlar, herbal vitaminler ve mineraller dahil 31 çeşitli unsur içeren kompleks besinsel desteklerin yaşlanmayı iyilştirmede ya da yaşla ilişkili patolojilerde etkili olabileceğini gösterdi.

Besin destekleri bedene bir bütün olarak koruma sağlar. İçten dışa çalışarak DNA hasarını azaltmaya, hücre yenilenmesini kolaylaştırmaya ve dolaşımı arttırmaya yardım edecek unsurları sağlayarak yardımcı olur. Bunların yanı sıra diğer güçlü sağlık yararları da vardır. Bazı potent anti oksidanlar yeşil çay, CoQ10, alfalipoik asit, resveratrol, A, C, E vitaminleri, seleniyum ve likopen, beta-karoten ve lutein gibi karotenoidlerdir. Örneğin, yeşil çay, polifenollerce zengin, kansere karşı korumaya, kardiyovasküler hastalıkları, inmeyi azaltmaya yardım edebilir ve osteoporozun önlenmesine yardımcı görünmektedir. Ve alfa lipoik asit de, hücresel mitokondriyi daha etkin yaparak serbest radikal oluşumunu azaltıyor, insülin direnciyle savaşmaya ve nörolojik sağlığı desteklemeye yardım ediyor.  Her ne kadar bütün hepsini yapan tek bir besin yoksa da eşleştiklerinde bir unsur ve ürün kombinasyonu iç ve dış sağlığı korumada gerekli yararları sağlayabilir.

Tersine, kremler ve diğer yüzeysel hazır ilaçlar anti-aging yararlarını dıştan içe doğru verirler.  Araştırmalar yeşil çay polifenollerinin yüzeysel olarak kullanıldığında yaşlılığın dıştan görünen izlerini tersine çevirmede  cilt hücrelerinin artışını  teşvike  ve akne ve sedef gibi çeşitli cilt bozukluklarının iyileşmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, yeşil çay ultraviyole radyasyonunun yol açtığı iltihaplanmayı azaltarak güneş hasarına ve güneş yanığına karşı koruyabilir ve glutathione -bedenin ana endojen antioksidanıdır- düzeyini restore eder.

Çok geniş  güncel literatür ve bilim bütünsel iyi oluşu sürdürmek, korumak, rahatsızlıklardan uzak tutmak için güçlü antioksidanların ve kritik besinlerin kullanımını destekliyor.  Gençlik pınarı sonu olmayan bir efsane olarak kalsa da kapsamlı olarak garantili antioksidanlarca desteklenen sağlıklı diyet ve etkinlik içeren günlük bir rejim sağlıklı bir yaşamın kurulmasını sağlamaya giden sağduyulu yoldur.

http://www.thirdage.com/anti-aging/confronting-aging-inside-and-out

“Yaş konusunda romantik duygularım yok. Ya her yaşta ilginçsinizdir ya da değil.”
~ Katharine Hepburn