Daha Genç Hissetmek İçin Ne Yapmalıyım?

Uzmanlardan Soru ve Yanıt

Günün uzmanı: Susan Mitchell

Soru:Yaşlılık bende etkili olmaya başlıyor. Daha genç hissetmek için ne yapabilirim?

Yanıt: Yalnız değilsiniz. Siz ABD’deki “baby boomer” kategorisindeki artık “bebek” gibi değil, daha çok “deneyimli yaşlı bir insan” gibi  hissetmeye başlayan 70 milyonun üstündeki kişiden birisiniz. Yalnızca, diyetinizde ve düzenli günlük rutininizde  bir ayarlama yaparsanız 10 yıl daha genç görünebilir ve hissedebilirsiniz.

Bunu nasıl yapacaksınız? Öncelikle, üç gün boyunca  yediğiniz ve egzersiz ya da aktivite olarak  yaptığınız herşeyin  bir kaydını tutmanızı istiyorum.  Bir hafta sonu gününü de ekleyin. Nasıl? Ya bir not defteri ya bir blackberry ya da bir word programı kullanarak yapın, sizin için uygun yol ne ise.  Ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi yazın. Yerken ne hissettiğinizi bile yazın. Üç gün için bunu yapın. Eğer kendinize karşı dürüstseniz ve alışkanlıklarınızı doğru bir şekilde kaydettiyseniz bunun gözünüzü açacağı konusunda size söz veriyorum.  Eğer yazmazsak bir şekilde arabada yediğimiz bir parça cheesekeki  ya da büyükçe bir paket jips v.b yi unutabiliriz. Eğer stres yüzünden yemek yiyen biriyseniz duygusal olarak nasıl hissettiğinizi bile yazın.

Bütün hepsi bu.  Başka hiç kimse bu üç günlük kaydı görmek durumunda değil. Aynı üç gün içinde egzersizlerinizi ve fiziksel etkinliklerinizi aklınızda tutmanızı istiyorum. Bu sabah köpeği gezdirdiniz mi?  Ne kadar süreyle? Not alın. Cumartesi günü çimi biçtiniz mi? Arabayı yıkadınız mı? Yaklaşan düğünde gereken ayakkabılar için alışveriş merkezini gezin.  Hareket ediyorsanız, yazın.

Üç günden sonra tuttuğunuz kayda yakından, kişisel bir göz atın.  Bu üç günde dikkatinizi çeken bazı eğilimler var mı? Belki kahvaltıyı atlıyorsunuz ya da her öğleden sonra saat ikide eliniz çikolataya uzanıyor. Akşam yemeğinden önce bir hayli bira içip sonra da kendinizi yemek için aç hissetmiyorsunuz?  Stres nedeniyle yemek yiyenlerden misiniz? Belki de bütün bir Pazar günü arabadan inmediniz.

Ne ve ne zaman yediğinizi ve ne kadar aktif olduğunuzu yazarsanız, kalıpları görmek kolaylaşır –hergün yaptığınız pozitif şeyler ve bazı ayarlar için kullanılabilecek kalıplar. Yaptığınız  ve yediğiniz bütün iyi şeylerin altını çizin ve bunlar için kendinizi sevin. Tebrikler! Şimdi, sağlığınız bakımından ele almanız gereken bir iki alana  ve bunu nasıl yapmanız gerektiği konusuna bakın.

Eğer bir çok boomer gibiyseniz, çocuklarınız artık kendini kurtarmıştır ve  birdenbire biraz daha fazla harcama yapabileceğiniz bir geliriniz olmuştur. Bunu düşündüğünüzde, bu zalim bir şaka gibidir, değil mi? Sonunda kolej ya da kızınızın düğün  ödemesini bitirdiniz  ve şimdi bazı istediklerinizi yapabilecek fazladan paranız var. Problem şu ki, 25 yıl daha yaşlısınız ve bunu büyük bir şey olarak hissediyor olabilirsiniz. Üç gününüzün kaydını tutmak istememin nedenlerinden biri budur. Tuttuğunuz kayıt size ne diyor? Belki dışarda çok yiyiyor,  evde daha az pişiriyorsunuzdur. Bu iyi. Yalnızca göbeğinize  ve kalçanıza kilolar ekleyecek korkunç porsiyon boyutlarının farkında olun. Gerçekten işe yarayan bir ipucu;  daha baştan yemeğiniz gelince bir kısmını koymak için bir kutu istediğinizi söyleyin ve hemen bir kısmını ertesi gün yemek için kutunun içine koyun. Bu, yediğiniz miktar konusunda kontrolu ele almanızı sağlar. Yoksa, masada çene çalmak ve  tok olsanız bile bütün yemeği bitirene kadar atıştırmak ne kadar kolaydır bilirsiniz.

Bir egzersiz ve aktivite rutini içindeysiniz, rahatlık alanınızın dışına çıkmak ihtiyacınız olabilir. Çıkmaya ve istediğiniz bir şeyi yapmaya karar verdiniz fakat zaman bulamadınız. Bir salon dansı dersi alın  ya da bir dağ yürüyüşü klübüne ya da bisiklet grubuna katılın.  Kız arkadaşımın spor yaptığı  salondaki   duvarda “yaşlanıyorsunuz diye egzersiz yapmayı bırakmayın… egzersizi bıraktığınız için yaşlanıyorsunuz” diye bir yazı var. Maraton koşmak zorunda değilsiniz. Belki bir kaç ay yürüyüş maratonu yapmayı düşünebilirsiniz. Bu sizi çalışmak için özendirir.  Hergün biraz yürüyün. Sabahları ilk iş olarak yapılan sıkı yürüyüşler günün kalan kısmı için size enerji verir. Sıvı almayı  ve yürümeden önce gerilme hareketleri yapmayı hatırlayın. Spor yapma konusunda çok coşkulu olma ve dolayısıyla birdenbire aşırı yüklenme otuz saniye içinde bir kası incitir. Her gün kaslarınızı gerin, yürümediğiniz günlerde bile. Diğer büyük bir egzersiz şekli de ve kişisel olarak çok sevdiğim, yogadır.

Küçük bir yarışma isterseniz, tenis dersleri alın. Birçok yer uygun fiyatlarda ders veriyor.  Tek oynamak daha çetin bir egzersiz şekli ama çift oynamak da kalp vuruşlarınızı arttırır. Kız arkadaşım takım tenisi oynuyor, karşı takımlardaki hanımlardan biri 84 yaşında. Dışarı çıkmak ve düzenli olarak egzersiz yapmak yalnızca kendinizi genç hissettirmeyecek hem de yaşamınıza yıllar ekleyecek. Eğer hayalini kuruyorsanız orada ve sizi bekliyor. Şimdi zaman sizin.

Yemek için de aynı şey. Bu hafta yeni bir meyva deneyin. Ya da salatanıza yeni yeşil yapraklılar ekleyin. Her zaman aysberg ya da yeşil yapraklı kıvırcık yiyorsanız, kırmızı yapraklısını ya da roka ekleyin. Diyetinize biraz heyecan ve besin karıştırın. Gelecek hafta, atladığınız yemeği ekleyin ya da öğleden sonra biraz atıştırın, böylelikle akşam çok aç olmazsınız. Sağlığı geliştirebilen ve prostat sağlığı için cevizi, bellek için yaban mersini, enerji için mercimek ve fasulye, kalbiniz için sardalya ve somon balığı ve cildiniz için domates gibi hastalık riskini azaltan yiyecekleri dahil edin. Bütün bu yiyecekler ve egzersiz fikri sizi daha iyi sağlık yönünde yeniden harekete geçirecek. Yaş bir sayıdır ancak yaşınız ve sağlığınız konusunda yaptıklarınız size bağlıdır. Sağlığınız konusunda harekete geçin ve onu birinci öncelik olarak tutun. 10 yıl daha genç hissedecek ve görüneceksiniz. Haydi –buna değersiniz.

Age is starting to creep on me. www.thirdage.com

“Ve bitirmek başlamaktır. Son, başlayacağımız yerdir.”
~ Eliot