Sokakları Arşınlamak

Koşmak, özellikle yollarda, dizlerdeki osteoartrite yol açabilen aşınma ve yıpranma için, suçlanır. Ancak yeni bir araştırma aslında düzenli olarak koşanların koşmayanlara göre bu rahatsızlığı geliştirmesinin daha az olası olduğunu gösteriyor.

Öyle görülüyor ki koşma diz etrafındaki kıkırdağı güçlendirerek, dejenerasyonu önlüyor.  Avustralya-Victoria Üniversitesindeki araştırmacılar 50-79 yaşları arasındaki 300 erişkini on yıl boyunca izledi ve en çok egzersiz yapanlar arasında kıkırdak hacminin arttığını buldu.

Düzenli koşma ağrıyı da azaltıyor: California’nın Stanford Üniversitesinde yapılan bir çalışma koşma dahil düzenli egzersiz yapan yaşlı insanların hareketsizlere göre yüzde 25 daha az kas-iskelet ağrısı rapor ettiğini buldu.

Yani bu osteoartritli insanların koşabileceği anlamına mı geliyor? Evet! Toronto’daki Artrit Topluluğundan Laurie Hurly’e göre “eklem sorunları olan insanlar için en güvenli seçenek yüzme, yürüme ya da bisiklete binme gibi düşük etkili bir egzersize başlamak iken, eklem sorunları olmayan, iyi antrenman yapan, düzenli koşan ve kilolarına dikkat eden koşucular  hiç egzersiz yapmayanlara göre daha az artrit geliştirme olasılığı gösterirler.”

ANCAK DİKKAT!

Ayakkabının tam uyduğundan emin olun. Victoria B.C. dan fizyoterapist, triatloncu ve milli atlet Cherly Murphy sakatlanmaktan kaçınmak için en önemli olan şeyin bir uzmanın gözetiminde denemiş iyi bir çift koşu ayakkabısı olduğunu söylüyor. Bedeninizi dinlemeniz ve yavaş başlamanız da önemli. “Çoğu insan,” diyor Murphy, “bir yürüme/koşma programıyla başlamalıdır.”

Reader’s Digest http://www.thirdage.com/womens-health/10-bad-things-that-can-be-good-for-you?

“Yaşlılık sizi bulmaz, siz yaşlılığı bulursunuz.”
~ Barbara Castle