Tai Chi Sistolik Kalp Rahatsızlığı  Olan Hastalara Yarar Sağlıyor

Yeni araştırmalar Tai Chi’nin –yavaş, yumuşak hareketleri kapsayan eski bir Çin egzersizi-  kalp rahatsızlığı olan insanların moralini ve sağlığını düzeltebildiğini gösteriyor.

Harvard Tıp Okulu araştırıcıları azalmış kalp pompalama fonksiyonu (sistolik kalp rahatsızlığı) olan 100 hastayı takip etti ve onları rastgele 50 şer kişilik iki gruba ayırdı. Bir grup 12 haftalık Tai Chi fitness programına katıldı, diğer grup da aynı süreyle bir eğitim programına alındı.  Demografi, kalp rahatsızlığının ciddiyeti ve diğer tıbbi durumlar bakımından benzer olan bu iki grup kendilerine önerilen programlarını gerçekleştirdi.

Araştırma, Tai Chi yapanların yaşam kalitesinde – farklı egzersiz türlerini yapmada artan güven, günlük aktivite düzeyleri ve kendilerini iyi hissetme bakımından-  eğitim programı izleyenlere göre daha büyük gelişmeler gösterdiğini ortaya çıkardı.

Geçmişte sistolik kalp rahatsızlığı olan hastaların egzersiz yapmak için çok zayıf oldukları düşünülürdü ve hatta fiziksel aktiviteden tamamen kaçınmaları öğütlenirdi.  Tai Chi tipi egzersiz,  doğasından dolayı ve endişeyi azaltma, morali yükseltme ve enerjiyi arttırma özelliği nedeniyle  yararlı olduğunu kanıtlamıştır. Yüksek tansiyon, denge sorunları ve yüksek yoğunlukta egzersiz yapamama gibi diğer sağlık sorunları olan insanlara da yarar sağlayabilir.

Brooke Sager  http://www.thirdage.com/heart-health/tai-chi-benefits-systolic-heart-failure-patients

“Yaşlanmaktan şikayet etmeyin, pek çok kişi tarafından inkar edilen bir ayrıcalıktır o.”
~ Anonim