Onları bunu yaparken gördüm. Sanki ‘tamam, bu kadar, şimdi artık yaşlanacağım’ demek gibi. Sonra yaşlanırlar. Niye bunu yaparlar, bilmiyorum.”  -Doris Lessing

Belki hayatınızda gücünüzün ve yeteneklerinizin azaldığı bir döneme girdiniz. Tüm yaşamınız boyunca bir meşgale içinde ya da bir başkasında aktiftiniz ve şimdi bu etkinlikleri sürdürmek için yeterince ya da hiç yetkin değilsiniz. Belki artık yeni bir amaç, yaşamak için yeni bir neden bulmanın zamanıdır ve belki sizi genişletecek ve büyütecek yeni fırsatlar bulmanın zamanıdır.

Nereden başlayacaksınız? Bir kararla başlayın. Doris Lessing’in bize söylediği gibi yaşlanmaya biz karar veriyoruz. Bu demektir ki, önümüzdeki elli yıllık yolculuk üzerinde bazı kontrollerimiz var.

Bana kalırsa, ben yaklaşık dört yıl önce yaşlanmıyor  -evrimleniyor olduğuma karar verdim. Bu sözcüğü sevmediniz mi? “Yaşlanmamak” için evrimleniyor, dönüyor, karışıyor, çözüyor ve çözümlüyorum. Ölene kadar evrimlenirsiniz (belki ötesinde bile, ama bu başka bir kitap).

Bir fikrim var. Yılda bir gün yaşlı olmaya karar verin, doktora giderken. Doktor “Biliyorsunuz, sizin yaşınızda…, …..yapmalısınız vb…” der. Yılın diğer 364 günü doktorun muayenehanesinde olmadığınızda, enerjinizi evrimlenmeye verin. İşte bir başka fikir. Bütün sağlık istatistiklerinizi toplayın (kolestrol değerleriniz vs) ve bir dosyaya koyun. Sözünü ettiğim istatistikleri –size yaşınızı hatırlatan sayılar- biliyorsunuz. Sonra istatistiklerinizi -sağlığınız gerçekten başka bir rejime bağlı olmadıkça -yılda bir ya da iki kez ziyaret edin. Unutmayın, seçme şansınız var  –yaşamınıza anlam ve heyecan katma kararı verebilirsiniz ya da yaşlanmaya karar verebilirsiniz.

Pamela Blair, The Decision. The Next Fifty Years. A guide for women at midlife and beyond

 

 

 

“Her yaş büyüleyici olabilir, içinde yaşamanız koşuluyla.”
~ Birgitte Bardot