Boşanma ya da ciddi bir ilişkiden ayrılma yıkıcı bir olay ve atlatılması zor ve tehlikeli bir süreç olabilir. Bazen insanlar hiç iyileşmeyebilir. Diğerleri de boşanma ya da ayrılıklarını geçmişte bırakmış gibi görünürse de acılarını ve bir partnere tekrar yaklaşma korkularını hala beraberlerinde taşır.

Aşağıda, iyileşmenize, hayatınızı tekrar yoluna koymanıza ve gelecekte parlak bir ilişkiyi garantiye almanıza yardım edecek bazı yollar var.

1. Derin ve tam bir yas tutun. Çoğu zaman insanlar üzüntü, depresyon ve kızgınlık gibi karanlık duygulardan dehşete düşerler. Yoğunlukları ruhunuzu sonuna kadar ele geçirmiş gibi hissettirir. Hatırlanacak ve güvenilecek anahtar nokta şudur ki, ne sonsuza kadar sürecekler  ne de sizi mahvedip hasar vereceklerdir.  Aslında bir kez düşünerek üzerlerinden geçmek için kendinize  izin verdiğinizde duygusal olarak daha iyi bir yerde olmanız olasılıdır.

2. Evliliğinizin ya da ilişkinizin bir zamanlar sahip olduğunu düşündüğünüz ve şimdi hiçbir zaman olmayacak olan geleceği için yas tutun. İnsanlar bir ilişki için bir araya geldiklerinde birçok hayaller  ve umutlar yaratılır. Bunların gitmesine izin vermek kolay değildir, çünkü biz hayal ve umutları gelecekte bizi rehberlik yapsınlar diye kullanırız. İlişkinizde hangi hayal ve umutlara sahip olduğunuzu düşünün. Ve sonra her biri için ayrı ayrı yas tutun. Bilin ki hayal ve umutlarınız ölü değil. Onları tekrar bir başkasıyla hatta kendi başınıza bile yaratabilirsiniz.

3. Duygularınızı tam bir sevgi ve kabulle nasıl dinleyeceklerini bilen insanları belirleyin ve onlarla vakit geçirin.  Bir ayrılık ya da herhangi bir yıkıcı kayıp acısından kurtulmada zihninizin gereksinim duyduğunuz sıklıkta konuşmasına izin vermeniz kritik önemdedir.  Birçok insan diğerlerinin karanlık duygularını dinlerken rahat değildir çünkü, bu duyguların onları ele geçirmesinden korkar. Bu nedenle görünüşte seven ve koruyan insanlar acı veren duygularımızı paylaştığımızda genellikle bizi “tamir” etmeye çalışırlar. Sözlerinizin kesilmemesi ve öğüt verilmemesi önemlidir –konuşarak iyileşeceksiniz.

4. İlişkide ne yaşandığını anlayın.  Ayrılık durumuyla barışabilmeniz ve harika bir yaşamı yaratmaya yönelebilmeniz için, buna neyin yol açtığını anlamaya gereksiniminiz var. Bu kendinizle tamamen dürüst olmak zorunda kalacağınız yolculuğunuzun bir parçasıdır. Eski eşinizi ya da kendinizi suçlamanın size bir yararı olmayacak. Sizin ve partnerinizin birlikte yarattığı dinamiği açık olarak anlamaya ve ilişkideki düşmanlığa ya da soğumaya yol açan olayların ipuçlarını açık olarak takip etmeye gereksiniminiz var.

5. Önceki partnerinizi niçin seçtiğinizi anlamaya çalışın. İnsanlar birçok nedenle ilişkileri seçerler, en popüleri “aşık” olmaktır.  Ancak birçok kişinin aşık olmak sandığı şeyin aşkla hiç ilişkisi yoktur. İşte insanların  birbirini seçme nedenlerinden birkaçı:

  • Derin bir istenme gereksinimi
  • Biriyle karşılaşmak ve onu korumak ve onu “değiştirmek” için yaşam boyu süren mücadele
  • Yalnız kalma korkusu
  • Karasevda
  • Maddi güvence
  • Çocukların iyiliği için

Eğer eşinizi seçiş nedeninizi dürüstçe inceler ve anlayabilirseniz ilişkinin başlangıcında  çöküşün başlangıçlarını görebileceksiniz. Ayrıca, bir dahaki seferde farklı seçimde bulunma anlayışını  geliştirmeye başlayabileceksiniz.

6Partnerinizi affedin, kendinizi affedin. Şimdi affetme zamanı. Sizin ve partnerinizin yapabileceğinizin en iyisini yaptığını anlayın. Birbirinizi incitmek için yaptıklarınızın bile o sırada yapabileceğiniz en iyi şeyler olduğunu anlayın. Belki de acı verici hareketler kendini koruma güdüsüyle yapılmıştır.  Belki de diğerinin verdiği acıdan dolayı  öc almak için yapılmışlardır. Affetmek gelecekte harika bir yaşama sahip olabilmek için kendini özgürleştirmenin  emin  yoludur.

7. Kendinizle eski partneriniz arasına mesafe koyun. Ayrılmaya ilişkin en güç şeylerden biri de artık diğer bir insanın etrafınızda olmaması, en iyi arkadaşınızın ve sırdaşınızın olmamasıdır. Her gün var olan ilişkilerin ve dostluğun gitmesine izin vermek zordur. Ve ayrıca, iyileşmek istiyorsanız eski partnerinizle 3-6 ay görüşmemeyi ( ya da eğer birlikte çocuklara sahipseniz mümkün olduğunca az ilişkiyi) sağlamalısınız. Bu size kızgınlığınız üzerinde çalışma ve acı çekme fırsatı verecektir. Bu ayrıca sizin ve eski partnerinizin arasında tekrar (eğer olacaksa) farklı bir ilişkinin başlamasını sağlayacaktır.

8. Destekleyici bir çevre yaratın. Bir ayrılık yaşıyor olmak en iyi arkadaşınızı ve partnerinizi kaybettiniz demektir.  Sizi dinleyecek insanlara gereksiniminiz var.  İstendiğinizi ve sevildiğinizi bilmeye gereksiniminiz var.  Bu nedenle iyileşmenizde destekleyici bir çevreye sahip olmanız kritik önemdedir.  Çevre dinsel/spirtüel bir grup, online bir topluluk ya da sizi desteklemelerini isteyebileceğiniz bir grup arkadaş olabilir. Çevrenizin onların desteğini istediğinizi ve nasıl desteklenmek istediğinizi bildiklerinden emin olun.

9. Kendiniz ve ilişkileriniz hakkında her şeyi öğrenmeye karar verin. Gelecekte, aynı yanlışları yapmaksızın,  daha iyi ilişkiler yaratmak için kendiniz açısından ilişkilerin her yönünü incelemeye ve anlamaya gereksiniminiz var.  Bir ilişkide ne istediğinizi, ne tür bir partnerin size en iyi uyacağını, doyumlu hissetmek için kesin olarak neye gereksiniminiz olduğunu ve neyi kesin olarak kabul edemeyeceğinizi bilmeye gereksiniminiz var.

10Süreç içinde kendinize çok iyi bakmaya çalışın.Boşanma ya da ayrılıktan iyileşmek stres dolu,  acı dolu ve yaşam değiştiren bir süreçtir. İnsanlar böyle temel değişimler geçirirlerken kendilerine çok iyi bakmak zorundadır. Kendine bakmada iyi bir kural hafif bir üşütme yaşıyormuşsunuz gibi iş yükünüzü azaltmanız  ya da paylaşmanız, iyi yemeniz, egzersiz yapmanız  ve bol bol dinlenmenizdir. Yaşamınıza masaj, yaratıcı bir kursa gitme ya da eğlence olacağını düşündüğünüz etkinlikler gibi ekstralar ekleyin.

Boşanma ya da ayrılıktan iyileşmek kolay değil ancak başaracaksınız ve  yukarıdaki sistematik yaklaşımı izlerseniz bu süreçten çok iyi çıkacaksınız. Size başarılar!

Rinatta Paries  10 Steps to Recover from a Divorce or Breakup

“Yaşlanma cahiller için kıştır, bilgeler için ise hasat.”
~ Zen Budizm