Eğer kot pantolonunuzun düğmeleri eskisi kadar kolay kapanmıyorsa ve gömlekleriniz bugünlerde fazlasıyla sıkı hissettiriyorsa yalnız değilsiniz: Binlerce insan emekli olduklarında kilo sorunuyla mücadele ediyor.  Dolayısıyla soralım, emeklilik sizi şişmanlatıyor mu?

Yaşlılar için zaman zaman peşin karşılanan sağlık harcamalarının  düzenli bir şekilde artması  sağlık kadar önemli ekonomik bir sorundur. Ve pek çok yeni araştırmaya göre emekliliğin fazladan kilo alımıyla bağlantılı olması olasıdır.

Örneğin, Sağlık Politikaları Araştırmaları Enstitüsünden yapılan  “Emekliliğin Kilo Alımı Üzerine Etkisi” adlı bir araştırmada hemen hemen 38.000 kişilik bir emekli grubu üzerinde çalışıldı  ve emekliliğin “az miktarda kilo alımıyla” bağlantılı olduğu sonucuna varıldı. Araştırma, beden kitle indeksine, kişi ağırlığının boy uzunluğuna bölünmesiyle hesaplanan, odaklandı. Araştırmacılar ortalama bir insanın beden kitle indeksine emekli olduktan sonra 0.24 eklediklerini buldular.

Bu çok büyük bir miktar değil, 1-2 kilogram kadar. Ancak diğer bir araştırma emeklilerin bazı alt gruplarının daha hassas olduğunu önerdi.  Ayrı bir araştırma emekli kadınların aynı yaştaki çalışan kadınlara göre daha fazla kilo almalarının mümkün olduğunu buldu. Üçüncü bir çalışma fiziksel güç gerektiren işlerden emekli erkeklerin diğerlerine göre altı yıl içinde kilo kazanmalarının daha olası olduğunu buldu.

O halde bu fazladan kiloların açıklaması ne? Bazı kilo alımları pek çok insanın emekli olduklarında fiziksel olarak daha az aktif olmalarından ve daha az düzenli yemek zamanlarına geçtiklerinden ya da emeklilikte yeme şekillerini değiştirmelerinden dolayıdır, Iowa Üniversitesi, Tıp fakültesinden yapılan bir çalışmaya göre. Ve bazısı da yaşlanmaya göre emekliliğin kendisiyle daha az ilgilidir. Metabolizmamız yaşlandıkça yavaşlar, diyor yaşlı hastalara odaklanan bir tıbbi pratik olan  Alternity Healthcare’in kurucusu ve doktoru Desmond Ebanks.  Gerçekte, 40’tan sonra her on yılda yediğimiz kalorinin %5 kadarından vazgeçmek zorundayız, kilo almayı önlemek istiyorsak diyor, fitness ve yaşam koçu ve “Bu yemek kitabı beni şişmanlatır mı?”ın yazarı Rona Lewis.

Bu kilo alımı beden imajınızı etkilemekten fazlasını yapabilir –size pahallıya patlar. “Obez ya da aşırı kilolu olmanın normal kiloda olmaktan daha masraflı olduğu kuşkusuzdur.” diye yazıyor  araştırmacılar, George Washington Üniversitesi Halk Sağlığı ve Sağlık Servisleri Okululundan 2010’da yapılan “Ağır Bir Yük: A.B.D. de Aşırı Kilolu ya da Obez Olmanın Bireysel Maliyeti,” çalışmasında. Aslında,  araştırma marazi bakımdan obez insanların normal ağırlıktaki eşdeğerlerine göre her yıl tıbbi anlamda 2.845 dolar daha fazla para harcadıklarını gösterdi; ciddi olarak obez olanların, 1.566 dolar; orta derecede obezlerin,  807 dolar; ve fazla kiloluların, 346 dolar.

İyi haber: “Kilo alımı emekliliğin bir parçası olmak zorunda değil,” diyor Carmella Sebastian, Blue Cross ve Blue Shield of Florida’dan  direktör ve doktor. İşte kendinizi ince ve biçimli tutmak ve olanak dahilinde para arttırmak için yapabileceğiniz beş şey:

Daha iyi yiyin. Pek zekice gelmeyebilir kuşkusuz, ama bu özellikle emekliler için önemli –bazıları daha fazla yemeğe başlıyor ya da sıkıntıdan atıştırıyor, bu da kilo alımına yol açıyor diyor beslenme terapisi uzmanı diyetisyen Lisa Hugh. Ebanks emeklilerin pek çok paketlenmiş yiyecekten uzak durmalarını; rafine karbonhidratlara (beyaz un, tatlandırılmış içecekler ve masa şekerlerinin herhangi bir çeşidi) ulaşımdan kaçınmalarını; daha çok meyve, sebze ve tam tahıl yemelerini ve yeterli protein aldıklarından emin olmalarını öğütlüyor.

Daha çok egzersiz yapın. Kilo vermek için egzersiz önemlidir ama yaşlıların yalnızca kardiyodan daha fazlasını yapmaya gereksinimleri var. “Kaslar daha etkilidir, dolayısıyla ağırlık kaldırma – küçük ağırlıklar olsa bile- kas kütlenizi yükseltir ve metabolizmanızı da,” diyor Hugh.

Yeterince uyuyun. “Yetersiz uyku kilo alımına yol açar,” diyor gecede yedi- dokuz saat arasında uyumaya çalışılmasını öneren Ebank.

Stresi yönetin. Emeklilik genellikle pek çok değişiklikle gelir bunlar da strese yol açabilir – bu da “stres yemesi”  ve stresle bağlantılı hormonal değişimlerden dolayı kilo alımı anlamına gelebilir. Etkili stres yönetimi teknikleri egzersiz ve meditasyonu kapsar diyor uzmanlar.

Kan tahlilinizi yaptırın. Bazen, yaşam tarzı değişikliğinden daha önemli bir şey fazladan kilolara yol açıyor olabilir.”Kan tahlilinizi yaptırın, özellikle de tiroid fonksiyonunuzu,” diyor Sebastian, troidin metabolizma üzerinde etkisi olduğunu açıklıyor, dolayısıyla kötü çalışan bir troid bezi kilo alımına yol açabilir – troid desteğiyle yönetebileceğiniz bir sorun.

Catey Hill

http://blogs.marketwatch.com/encore/2012/10/04/is-retirement-making-you-fat/

“Ancak yaşlanan birisi yaşam hakkında tam ve uygun bir tasarıma sahip olur.”
~ Schopenhauer