Eğer evlilikler rutin olarak 125 yıl sürecek olursa bir eş seçerken daha dikkatli olur muydunuz? Ortalama emeklilik yaşı 100 -110 olsaydı? Biyomedikal araştırma ve rejeneratif tıptaki gelişmeler çok hızlı ilerliyor, bazı bilim insanlarının gelecekte 150 yıl ya da daha fazla ömür tahmin etmesine neden olarak.

Pew Araştırması geçenlerde katılımcılarına yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve ömür uzunluğunu 120 ya da daha fazlasına uzatmak için tıbbi tedaviler geçirip geçirmeyeceklerini sordu. Çoğunluk şaşırtıcı bir şekilde hayır dedi.

Gene de bilim insanları ve fütüristlerin dünyadaki geleneksel 80-90 yılımızın önemli ölçüde uzaması yolunda yaptıkları çalışmalar ilerliyor. Büyük sorun, toplumun çok daha fazla sayıdaki yaşlı insanla nasıl başa çıkacağı.

Daha Uzun Yaşamanın 7 Yolu

“İnsanlar daha uzun yaşama isteğine hayır diyor çünkü günde 20 hap alan ve sandalyesinden güçlükle kalkan büyük annelerine bakıyorlar,” diyor Brian Kennedy, CEO ve Buck Enstitüsü Yaşlanma Araştırmaları Bilim Direktörü. “Bizim misyonumuz insanın ‘sağlıklı zamanını’ uzatmak yalnızca yaşam zamanını değil. “Bu büyük ölçüde önleyici ve rejeneratif tıpla ilgili. Eğer erişkin kök hücrelerini sağlıklı tutabilirsek ve hatta gelecekte olasılıkla organ üretebilirsek, yaşlı insanlar çalışma hayatında üretken olabilecek ve tenis de oynayabilecek.”

Gezegenin çok kalabalıklaşacağı konusunda, Kennedy belki de tam tersinin olabileceğini söylüyor.

Japonlara bakın örneğin,” diyor. Bir evde ortalama 1.3 çocuk var ve bu toplumu sürdürmek için yetmez. Toplumda yeterince çocuk olması konusunda endişelen gelişen dünya için de doğru bu. Eğer işler değişmezse siz dünyadaki son Japonun ne zaman yaşayacağını tahmin edebilirsiniz.  Rusya daha fazla çocuk için insana ödeme yapıyor. Çin her aileye bir çocuk politikasını bitiriyor. Dünyanın daha zengin kısmında mesele nüfusun azlığı.”

Gene de pek çok kişi işlerin doğal sıralamasını düşündüğünde endişe ifade ediyor. İnsan ömrünü manipule etmek etik mi, hatta mantıklı mı?

“Yaşlanmayı kanseri tedavi etmekten ayırmıyorum,” diyor Kennedy.” “Kanser tedavilerine tonlar harcadık ve şimdi insanlar 50 yıl öncekinden iki ya da üç kat daha uzun yaşıyor ve bazıları tedavi ediliyor. Bunu yapmanın doğru bir şey olduğunu düşünüyoruz. Yapmaya çalıştığımız kanser, diyabet, katarakt, Alzheimer ve diğer hastalıklar için risk faktörünü hedeflemek. Risk faktörü ise yaşlanmak.”

Biyomedikal araştırmalardaki ilerlemelerle bile sağlıklı ve üretken bir yaşlı toplumun önünde toplumsal faktörler var, diyor Alexander Zhavoronkov, “Yaşsız Kuşak: Biyotıptaki İlerlemeler Global Ekonomiyi Nasıl Dönüştürecek*” adlı  kitabının yazarı

Kişisel ilişkilerde de gerçek bir değişim görmemiz olası, diyor Zhavoronkov. “İnsanlar kişisel bağlanmayı ve evliliği erteleyecekler ve olasılıkla da daha fazla aynı cinsiyet ilişkisi ve partnerleriyle daha fazla deneme olacak. Olasılıkla daha az çocuğumuz olacak ve doğum riski düşecek.”

Bu arada, yeryüzünün kaçınılmaz olarak daha fazla doğal kaynak üretmesi istenecek.

“Teknoloji ve robotlar günlük yaşam gereksinimlerinin çoğunu üslenecek,”  diyor yaşlanma üzerine İngiltere temelli bir think tank olan Biyogerontoloji Araştırma Vakfının direktörü Zhavoronkov. “Yeryüzündeki hidrolik parçalanma ve yatay sondajlama  her yerden etkin bir şekilde şeyl gazı çıkarmamıza izin verecek ve bu A.B.D. ye enerji bağımsızlığı verecek. Bu aynı zamanda 10-15 yıl içinde Amerikanın gelecek ihracatçısı olacağına işaret.”…

Zhavoronkov enerji bakımından hemen hemen her şeyi üretme yeteneği etkisi olan bir toplumu öngörüyor.

“Dünyayı açlık olmadan, sınırlı kaynaklar olmadan ve kamu hizmetlerinde temel bir artış olmadan görmek gerçek dışı olmayacak,” diyor. “Bize yeterince enerji ve besin verilirse teknoloji kendi yiyeceğimizi 3D basmamıza bile izin verecek.”

Bir kez insanların günlük gereksinimleri karşılandığında, Zhavoronkov toplumun en yüksek etki elemanının bilgi ve kapsam olacağına inanıyor.

“Ne kadar uzun yaşarsanız o kadar daha uzun yaşayacaksınız, diyor Zhavoronkov, “bu hemen klinik pratiğe uygulanacak laboratuarlarda mayalanmakta olan biyomedikal ilerlemelerden dolayı. Bilgi  giderek daha fazla para getirecek hale gelecek bu da yaşlıları deneyimleri ve yaşam boyu öğrendiklerinden dolayı vatandaşları arasında en fazla arananlar yapacak. Büyük kapsam yaratma yeteneği sosyal statünüzde ve toplumsal hiyerarşinizde önemli bir büyümeye gidiyor.

“Yaşlılar para için kapsam üretmek amacıyla düşüncelerini satabilecekler. Bu onları kendilerine yeter hale getirecek ve finansal olarak daha genç olanlara bağlı olmayacaklar.”

Ve her şey iyi giderse, diyor Zhovoronkov, yalnızca topluma katkıda bulunmaya devam etmeyecekler ayrıca teknoloji, insanların karmaşık sorunları çözmek için büyük disiplinlerarası takımlar oluşturmak ve uzak bölgelerde freelance çalışmalarını sağlayacak.

Bu arada toplumun yeni bir paradigmaya uyum sağlama gereksinimi olacak.

2050 yılına kadar gezegende 9 milyar insan olacağı ve 2 milyarının 60 yaşın üstünde olacağı varsayımıyla mücadele gerektiren şey toplumun kalan kısmının maliyetini ödeyecek yeterince çalışan insan olmayacağı sorunu,” diyor Kennedy. “İnsan ömründeki uzmanın yeni ekonomik mücadeleler getireceğini göreceksiniz.  Dolayısıyla insanları çalışma hayatında ve daha uzun zaman üretken tutmak için daha etkin bir ileri gidiş kritik. Bu uzayan yaşamla ne elde edeceğimizdir. Yaklaşan bir gümüş tsunamimiz  var ve ekonomik olarak ona hazırlanmamız gerek.”

*Kitabın orijinal adı: The Ageless Generation: How Advances in Biomedicine Will Transform the Global Economy

http://news.discovery.com/human/life/living-to-150-1310071.htm

“Geçmiş bir önsözdür.”
~ Washington D.C.de Ulusal Arşiv önündeki bir levhadan