ayak

Bir tırnak mantarını uzun süre tedavi edilmeden bırakmanın herhangi bir sağlık riski var mı?

Kronik ayak tırnağı mantarı için ağızdan haplar almaktan kaçınıyorum çünkü karaciğer hasarı riski istemiyorum. Bu, şu soruyu doğuruyor: Bir tırnak mantarını uzun süre tedavi edilmeden bırakmanın herhangi bir sağlık riski var mı? Teşekkürler!

Tırnaktaki mantar enfeksiyonunu tedavi etmek zor olabilir. Çok fazla çözüm var, ama hiç biri kesin değil. Ve en çok etkin olduğu düşünüleni, Lamisil hapı, ender durumlarda karaciğer hasarıyla bağlantılandırılıyor.

Dolayısıyla bazı insanların ayaklarını kapatmayı düşünüp soruna gözlerini kapamaları şaşırtıcı değil. Buna aldırmayan çoğu sağlıklı genç erişkinin olasılıkla yakın zamanda bir sorun dikkatini çekmez. Ancak zamanla mantar tırnaktan kütiküle doğru ilerledikçe tırnağı kalınlaştırır, rengini bozar ve kırılgan yapar, ağrı ve enfeksiyon gelişimi de olanaklı hale gelir.

İki düzine durumdan yaklaşık birinde mantar bedenin diğer kısımlarına geçer, eller, sırt ve bacaklar gibi, diyor Dr. Boni E. Elewski, Birmingham’da Alabama Üniversitesinin tırnak mantarlarında uzmanlaşmış dermatoloji profesörü. Yaşlı insanlar ve bağışıklık sistemini zayıflatan kemoterapi ilaçları ve kortikosteroidler gibi  ilaç alanlar özellikle yatkınlar.

Eğer tedavi ettirmediyseniz, tırnağınızda yaşıyan ve yayılabilecek bir organizma var, diyor . “Çoğu insanda olasılıkla parmağın dışına geçmeyecektir. Ancak el tırnaklarına ve diğer yerlere geçirme riskinde olan bazı insanlar var.”

Tırnak mantarını ihmal etmenin diğer bir sorunu da mantar  ciltte bakterilerin girebileceği ve enfensiyona yol açabileceği çatlaklar ve açıklıklar yaratmasıdır.  Sinir hasarı ya da kötü dolaşımı olan insanlarda –örneğin, diyabetik nöropatisi olan biri- ciddi sonuçları olabilir.

“Podiatristler sıkça bunu diyabetik amputasyonların nedeni olarak belirtir,” diyor Dr. Elewski. “Mantar bakteriye yol açar ve o da kesinlikle bir sorun olabilir.”

Eğer Lamisil’in yan etkileri sizin için bir endişe ise, diyor Dr. Elewski, o zaman alternatifleri ufukta. Önümüzdeki yıl iki ümit veren topical tedavi –Efinaconazole ve Tavaborole- gerçekleştirilmesi bekleniyor. Tırnak cilaları da etkin olabilir ancak düzenli olarak uygulanmaları gerekir.  Ve tedaviye erken başlamak daha iyidir.

“Ne kadar çok beklerseniz, diyor Dr. Elewski, “tedavisi o kadar zor olur.”

http://well.blogs.nytimes.com/2013/10/11/ask-well-leaving-nail-fungus-untreated/?_r=0

“Ve bitirmek başlamaktır. Son, başlayacağımız yerdir.”
~ Eliot