50’den sonra aileyle daha ödüllendiren ilişkiler ve doyurucu bir yaşam ister misiniz? Dikkatinizi alttaki ipuçlarına çevirin.

oklar

Artık çok fazla tekrarlanamaz: 50 yaşlı değil. Aslında, 50 yaş ve sizin için “yaşlı” olan arasında, özgürlük ve yeniden doğmak için benzersiz bir fırsat buluyoruz, Dr. George Schofield’e göre, kendisi yedi torunlu bir büyükbaba, gelişimsel psikolog, futurist, spiker, profesör ve 50den Sonrası Bize Bağlı: Gereksinimimiz Olan Becerileri Ve Çevikliği Geliştirme * kitabının yazarı. “Yeni beceriler geliştirmeliyiz  ve bazı riskleri almak ve daha önce yapmadığımız şeyleri yapmak için serbestleştik,” diyor, “önümüzdeki 30-50 yıl konusunda konuşuyorum. Neyle uğraşacağım? Neye ilgi duyacağım? Yeterince uzağa bakıp ne olacağını ve uyum sağlamak için hangi beceri takımlarına ihtiyacım olacağını kestirmeliyim.”

Büyükebeveynlerin aileleriyle ilişkilerini geliştirmek ve yaşamdan maksimumu elde etmek için geliştirebilecekleri en önemli altı beceri için okumayı sürdürün>>

sohbet1. Başkalarını değer vererek dinleyin

Schofield “değer vererek dinleme”yi bir insanı ilgiyle dinleme, kesintisiz ya da yargılamadan  ve tüm hikayeyi bitirmelerine izin vererek dinleme yeteneği olarak tanımlıyor. Bu özellikle genç torunlarla daha da önemli olabilir.

Ne kazanılır: Kişinin söylemek durumunda olduklarını belki gerçekten işitmek zorundasınızdır  –kendi yararınız ya da onların yararı için. Ve torunların durumunda, onlar konusunda bilmediğiniz ama bilmeniz gereken bir şeyi öğrenebilirsiniz.

sınırlar2. Sınırlar koyun ve onları gözleyin

Daha doyurucu ilişkiler mi istiyorsunuz? Otonominizi koruyacak sınırlarda kontrol sahibi olun, diyor Schofield. Sürdürülen sınırlar başarılı, çok kuşaklı ilişkilere giden anahtarlardan biridir. Örnek: torunlarınızın ebeveynlerininin torun bakmanızı isteyip istemediklerini önceden haber vermeleri gereksinimi.

“Arkadaşlarım sürekli olarak arabayla bırakılan bebeklere bakım servisi verdiklerinden şikayet ediyor,” diyor Schofield. Ancak ebeveynlerin size önceden haber vermesi ve izninizi almaları konusunda bir sınır koyduğunuzda, kendinizi sürücü koltuğuna tekrar yerleştirirsiniz. “Büyükebeveyn “hayır” derken suçluluk duymama rahatlığı kazanır ve onlar da kendilerine yarayan bir ilişkiyi  yapılandırma keyfini kazanır.”

etkinlik

3. Yaratıcı ve sağlıklı bir gelecek için plan

Ebeveyn ve büyük ebeveyn rolünüzden ayrı olarak canlandıran bir erişkinlik için kendinizi hazırlayın ve torunlarınızın yaşlı bir erişkin olarak keşfettiğiniz olanakları görmelerini sağlayın. Örnekler: Okula dönün, sizi tatmin edecek bir iş bulun (gönüllü ya da paralı) ya da bir kulübe katılın.

“Bu planlama ve yürütmenin bir bileşimidir,” diyor Schofield. Varsayın ki emekli oldum ve iki ya da üç yeni etkinlik yapmak istiyorum. Zihnimi, bedenimi, yeni arkadaşlarımı meşgul edecek şeyleri seçerim, bir ilgi değişikliği. Torunlarımın bu seçimleri yapabildiğimi ve bunları yaşamımın ileri döneminde yaparak gerçekten iyi zaman geçirdiğimi görmelerini isterim. Yani yeni bir tür özgürlüğüm var. Bu davranışı modelleyerek çocuklar geleceğin geniş, çeşitli ve açık olduğunu öğrenirler.

torunla4. Hatırlanacak deneyimler yaratın

Torunlarınızı sürü olarak değil birey olarak tanıyarak onlarla derin, ödüllendirici ilişkiler geliştirin. Örnek: Her torununuza özel bir deneyim için –alışveriş, sinemaya gitme, bir kamp etkinliğine ya da hatta scuba dalış dersine gitme olabilir, tekrar eden randevular verin.

Ne kazanılır: İkinize özgü yüksek kalite ilişki yaratabilirsiniz. “Bence bu bazı fenomenal konuşmalar üretebilir,” diyor Schofield.”

sarılma5. Her aile üyesinin rolünü onurlandırın

Bir kez her insanın yüzleştiği güçlükleri ve aileye kattıklarını tanıyıp taktir ederseniz, birbirinizi daha iyi destekleyebilirsiniz.  Evinizde torunlara  kendi evlerinde yaptıkları işleri vererek tutarlılık yaratmaya çalışın, diyor Schofield. “yalnızca rolü değil çocuklarımın çocuklarına öğretmeye çalıştıklarını da onurlandırıyorum.

Rolleri onurlandırmanın diğer tarafı bazen çocuklarınızın yaptıkları her zamanki işe bir ara vermenizdir. Eğer en yaşlı torun sık sık ebeveyn ya da çocuk bakıcılığı rolü üstleniyorsa onlara aileye ne çok kadar katkıda bulunduklarını  bunları kendiniz  yapabildiğiniz zamanlarda onları serbest bırakarak gösterin. “Büyükebeveynler ne zaman rollere yapışacaklarını ve ne zaman onların kafasına dokunacaklarını bilerek güven kazanırlar,” diyor Schofield.

keyif

6.  Nasıl meşgul olunmayacağını öğrenin.

Herkes nasıl duracağını ve kendi kendinin farkında olacağını bilmeli. Kendinize uyanık ve dinlenmede olma özgürlüğü vermek zorundasınız, çünkü kendinizi yaşamın rutininden gevşetmelisiniz, diyor Schofiled. “Kendinizi sarsın ve gerçek önceliklerinize geri dönün. Oyuncu ve maceracı olun. Okuma, bisiklete binme gibi boş zaman etkinliği gibi görünen şey size engel olabilir ve zevkinizi azaltan bir aşırılığa dönebilir,” diyor. Öz farkındalık  kek üzerindeki krema gibi sizin her şeyi daha zenginleştiren netlik… algı ve içgörü kazanmanıza yardım eder.

After 50 It’s Up to Us: Developing the Skills and Agility We’ll Need.

http://www.grandparents.com/family-and-relationships/inspiring-stories-and-wisdoms/life-skills-george-schofield?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nl648&utm_content=html

“İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar. Halbuki yaşamadıkça yaşlanırlar.”
~ İskoçya Atasözü