Siz ve gelininiz arkadaşlarınızı kıskandıracak kadar iyi dostsunuz? Belki de fazla yakınsınız.

ilişki

Laura ve kayınvalidesi özel konularda açık açık konuşurlar, hiçbir sınırları yoktur, seks konusunda bile. Birbirlerine evlilik sorunlarını açarlar ve bazen eşleri olmadan birlikte seyahata çıkarlar. “Onunla hemen her konuda konuşabilirim bana öğütler verir ve yalnızca eşimin tarafını tutmaz,” diyor Laura. “Dostluğumuz bana tuhaf gelmiyor ve kocam da bundan rahatsız değil.”

Laura’nın kayınvalidesiyle yakınlığı işine yarıyor ancak bu kadar yakın olmak her iki taraf için yararlı mı ve sorun yaratmaz mı? Gelininizle gerilimsiz bir ilişki kulağa hoş gelebilir ancak aranızda biraz uzaklık bulundurmak her ikiniz için de iyi olabilir.

Hangi yakınlık fazla yakın?

Dr. Deanna Brann’a – ‘Gönülsüzce İlişkili -Kayınvalideniz ya da  Gelininizle Geçinmenin Sırları’ kitabının yazarı- göre eğer gelininiz size evliliğini, para ve iş streslerini açıyorsa ve eğer ikiniz eşlerinizi dışında birlikte zaman harcıyorsanız fazla yakınsınız. Akran tipi bir yakınlık içinde olmamalısınız. “Ne olduğuna bakmaksızın kişisel şeyler konuşmakla gelininizle sınırlarınızı bulandırma riskini göze alıyorsunuz ve bu da sizin ona söylediklerinizi yanlış yorumlaması için açık kapı bırakıyor,” diyor Dr. Brann.

“Siz için de,  gelininiz içinde birbirinize aşırı derecede açılmak yararlı değil çünkü ilişkiniz algılayabildiğinizden daha kırılgan,” diyor Dr. Brann. “Eğer oğlunuzun bir davranışını işitirseniz, bu incitici olabilir, özellikle de uygunsuzsa, ve sonra bu bilgiyle ne yapacaksınız?” Ona gidip bu konuda konuşamazsınız. Ayrıca, eğer ona bunu nasıl halledeceği konusunda öğüt verirseniz hassas bir konuya değinmiş olabilirsiniz.  Ve oğlunuzun ihanete uğramış hissetmesi  ya da taraf tuttuğunuzu düşünmesi riski var. Onun hayatının bu noktasında annesinin bilmesini istemediği şeyler vardır.

“Eğer gelininiz evliliği konusunda bazı ayrıntıları açığa vuruyorsa bu kocasına bir ihanettir ve evliliklerini önemli ölçüde etkileyebilir,” diyor Dr. Brann. “Erkekler ebeveynlerinden ayrı durma gereksinimindedir, özellikle annelerinden; eğer gelininiz özel evlilik sıkıntılarını ya da konularını paylaşıyorsa bu oğlunuzun bu konudaki gelişimine sekte vurur.” (Bu annesinin onu savunması, onunla konuşması ya da daha fazlası anlamına gelir ve bunu yapmak onu  çocuk rolünde tutar,  kendisini  “evin erkeği” hissetmesine sekte vurarak.

Çok fazla birlikte zaman geçirmek ve çok fazla bilgi paylaşmak kimse için çok sağlıklı değil. “ Evliliğinizde kişisel ve ayrıntılı bilgi paylaştığınız ana kişinin kocanız  olması önemlidir,” diyor Terri Orbuch, Ph.D. Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsünde psikolog ve araştırmacı ve ‘Evliliğinizi İyiden Harikaya Götürmek için 5 Basit Adım’ kitabının yazarı. “ Size  bir bakım gerektiğinde ya da işinizi kaybetme gibi bir şey olduğunda gideceğiniz kişidir odur.” Ulusal Sağlık Enstitüsünce finanse edilen 373 çift üzerinde yapılan uzun-dönemli bir araştırmaya göre bir gelin kayınvalidesine  yakın hissettiğinde çiftin boşanması %20 daha fazla olasılı.

Ve the Journal of Social and Personal Relationship’de yayınlanan bir araştırma kayınvalide/pederin aile tarihi dahil kişisel bilgi paylaştıklarında insanların kendilerini ailenin parçası olarak hissettiklerini rapor ediyor. Bununla birlikte, çok fazla açılma, kendi evlilik sorunlarını tartışmak gibi, yakınlık duygusuna yol açmıyor.

Gelininize yakınsanız (özellikle evliliğin başında) bu onun kocasıyla bağlanma zamanına müdahele eder. Ayrıca geliniz sizinle duygusal sınırlar kurmayı güç bulabilir. Eğer gelininize ‘Hayatının bu noktasında neden evin dışında çalışıyorsun?’ ya da ‘Çocuğu bununla beslemek istediğinden emin misin?’ gibi sorular sorarsanız bunu kişisel algılayabilir ve karışma olarak yorumlayabilir,” diyor Dr. Orbruch.

Rahatlık için fazla yakın?

İşte duygular baskı altına alınmadan nasıl geçinilir:

Gelininizle aranıza sınırlar koyun– özellikle evliliği ve kişisel bir durum ya da ebeveynlik kararları konusunda sorular sorduğunda. Yasak bölgeler: Oğlumla seks yaşamınız nasıl? Sen ve oğlum bugünlerde nasıl geçiniyorsunuz? Torunumu göndermek istediğiniz özel okulu ödeyebilmek için yeterli para yapıyor musunuz? Para ve evlilik konusunda genel konuşmalar yapabilirsiniz ama kişisel konularına burnunuzu sokmayın.

Gelininizin “hayır” ya da “bunu yapamam” demesini kabul edin. Bunu kişisel almayın. O hala sizinle rahat ediyor ve sizi seviyor yalnızca sınırları koruyor.

Öğüt verirken ölçülü olun evliliği, ev dışında çalışması ya da ebeveynlik konusunda. Altın kural: İstenmedikçe asla öğüt vermeyin.

Gerçekçi beklentileriniz olsun ilişkiniz konusunda. Gelininizle ilişkiniz kızınızla ilişkinizle aynı değil. Size “anne” demiyorsa hakarete uğramış hissetmeyin, onun bir annesi var. Onu bir şeyler yapmak için davet edebilirsiniz, kendi kız(ları)nızla yaptığınız gibi ancak siz ve onun arasındaki yakınlığın aynı olmadığını hatırlayın.

Daima En İyi Arkadaş statüsü istemeden olumlu bir ilişkiyi tutun. Onun size bir arkadaşına açıldığı gibi açılmasını ya da sizden öğüt ya da destek istemeye gelmesini  beklemeyin.

Kendinize sorun: Kocam nasıl hissederdi eğer ben annesiyle mahrem bilgiler paylaşsaydım?

Rollerinize daima saygılı olun –o sizin oğlunuzun karısı; siz onun annesisiniz. Bir anne olarak sözleriniz genellikle bir arkadaşla konuştuğunuzdan daha fazla etki yapar.  Örneğin, bir öneri bir beklenti olarak yorumlanabilir diyor Dr. Brann.

http://www.grandparents.com/family-and-relationships/mother-in-law-daughter-in-law/how-to-be-friends-with-daughter-in-law?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nl669&utm_content=html

 

“Her yaş büyüleyici olabilir, içinde yaşamanız koşuluyla.”
~ Birgitte Bardot