SONUNDA KENDİNİZ OLABİLMENİZ İÇİN BASİT YOLLAR *(1)

Veronique Vienne

Yıllar içinde geliştikçe hepimiz yaşlanmanın “artık gençleşmemekle” eş anlamlı olmadığını algılamaya başlıyoruz. Aslında tam tersi, her yaş günümüzle birlikte daha canlı, daha özgüvenli ve daha dengeli oluyoruz.

Şimdi, 20 yıl öncesinden kesinlikle daha iyi görünüyorsunuz. Yaşamdaki her yeni asama ve her yeni durum genclik güvensizliklerini atmak, eski alışkanlıkları yeniden değerlendirmek ve eski zamana ait sınırlamalardan kurtulmak icin bir fırsat olamaz mı? Eğer böyleyse, büyümek, her yaşta, aradığımız hayret uyandırıcı bir kendini yenileme süreci -efsanevi bir gençlik pınarıdır.

Doğa koruyucudur. Anti-kırışıklık kremleriyle ve uyarıcı haplarla yaşlanmayı dizginlemeye çalışmayın. Yaşamın ikinci yarısı bir savaş alanı değildir. Büyümek işleri basitleştirmekle çok fazla ilgilidir. Dramatize etmeme gibi. Daima otuz yedi yaşında hissetme. Demode yemek kitaplarını atma. Muharebelerinizi seçme. Mazeret yaratmaktan çok özür dileme. Ve neyi en iyi yaptığınızı anlayıp onu yapma.

 Başlama Sanatı

Eski şeyleri atarak yeniden başlayın. Eski ayakkabıları, eski haritaları, eski yemek kitaplarını. Vazgeçmek büyümenin parçasıdır.

Nostaljiyi gençlere bırakın. Vintage giysiler en iyi gençlerde durur. Beyaz deri eteğiniz, krep tulumunuz… onları sizden sonraki kişiye, en sevdiğiniz yeğeninize bırakın, bırakın onları başka biri keşfetsin.

Zamanı geçmiş şeylere tutunmanın bir gereği yok.  İsteyerek verilenlerden dolayı hiçbir zaman kaybedilmez.

Fırlatıp attığımız her nesne için, gözden kaybettiğimiz her arkadaş için, telafi edemeyeceğimiz her an için, artık eskisi gibi olmayan her yer için karşılık olarak bolca anı elde ederiz. Tuhaf ama bizim olmayanı artık hiç kimse alamaz.

Yaşamınızın zenginliği geride ne kadar çok şey bıraktığınıza bağlıdırHer değerli izlenim aslında beyninizin derin girintilerinde saklanır ve dolaplarınızda naftalinle bile olabileceginden çok daha iyi koşullarda tutulur.

Bazen güçlü duygular seslerde korunur. Eski birarkadaşının adının geçmesi size onu hatırlatacaktır. Bir bebek pudrası kokusu genç bir kadın haliyle annenizin canlı imajını aile fotoğraflarında olduğundan daha canlı olarak uyandıracaktır.

Biz rüştümüzü deneyim biriktirerek değil geçici nesneleri kalıcı anılarla takas ederek kazandık. Bir çelişki. Her seyi tutmak icin hepsinin gitmesine razı olmak durumundayız.

KİŞİSEL GEÇİŞ RİTÜELLERİ

Birçok ilkel kültürde geçis rituelleri ayrılmanın ilk ve en önde olan rituelleridir.

Bu kadim seromonilerin bazılarının niyeti, şimdi bize zalimce görünseler de, erişkin yaşamlarının yeni fazına geçebilmeleri için geçmişe ait şeylerden kurtulmakta insanlara yardım etmektir.

Büyümek seri halinde gelen küçük hayal kırıklıklarından geçer. Noel Babanın, Süpermenin…  yokluğunu anlamakla baslar. Her geçen yılla birlikte çocuklar ağlamak için daha çok nedenle karşılaşır, evin köpeğinin kaçmasından, komşunun kızının onlardan önce spor ayakkabılara sahip olmasına kadar. Ergenliğe geldiklerinde bin kez “Bu haksızlık” demişlerdir.

Aslında masumiyetin adım adım kaybı bir lanet degil, nimettir. Her seferinde küçük bir hayal elinizden alınır ve gerçek mutluluğu bulma şansınız da bu oranda artar.

Bütün bu sözde yenilgilerinizin aslında fırsatlar olduğunu anladığınızda büyümeye başlarsınız. Fakat “yaşa ve öğren” demeyin. Tersine, sağlıklı bir doz “yaşama ve öğrenme” tutumuyla problemlerinizle uğraşın. Merak hayal kırıklıklarınız için en iyi ilaçtır.

Küçük kızgınlıklar için ilk uygulama: kesintiler, gecikmeler, iptaller. Programlardaki bu değişikliklerden derin bir soluk almak ve kendi bazı tatlı düşüncelerinizi yakalamak için yararlanın.

Sonra küçük sınavlar için uygulama: masayı toplayın, çamaşırı katlayın, köpeği gezdirin. Bu zihin gerektirmeyen işleri sakin içe dönme fırsatlarına çevirin.

Sonuncusu, doğanın bizi cesaretlendiriyor gibi göründüğü basit durumların tadını çıkarın:ağaçtan bir yaprak düştüğünde, güneş ansızın bir tepenin arkasında yok olduğunda ya da yumuşak bir sonbahar çiselemesi manzarayı bulanıklaştırdığında.

Eskiyi usulca bırakarak yeni için yer açın, her seferinde biraz gerçekleştirerek.

Yaş günü dilekleri

Yaşam boyu senfoni bileti

Her gün temiz pencereler

Ender Afrika sanat eserlerini toplamak icin göz

Sarı bir Labrador

Bir sekreter, evde bir yardımcı ve bir ahçı

Spirituel anlayış

Bir sanat okuluna baslamak icin para ve zaman

Çocuklarla iyi  ilişki

Zeki insanlara erişim

Ağrısız bir vücut

Geçmişi bırakmak icin cesaret

Dalay Lamanın özel dinleyicisi olma

Arjantin tango dersleri

Beklenmedik neşe

 2. Bölüm Burada

* Veronique Vienne, The Art of Growing Up. The simple ways to be yourself at last

“Ancak yaşlanan birisi yaşam hakkında tam ve uygun bir tasarıma sahip olur.”
~ Schopenhauer