Bill ve ben gençliğimizden beri sevgiliyiz. Aynı zamanda da arkadaşız, gençken ender bulunan bir birliktelik. Fiziksel ilişkimiz kadar şöminenin karşısında oturup bütün bir gece boyunca sohbet etmekten de hoşlanırdık. Bu otuz yıl önceydi. Arkadaşlığımız aynı kaldı, yoğunluğu büyük ölçüde azalmasına ve ilişkinin fiziksel yönlerinin ölmesine karşın.

Birkaç hafta önce Bill’den eski bir arkadaş hakkında benden bilgi isteyen bir e-mail aldım. E-mailini alaycı bir öneriyle kapatmış, onun tipik flörtöz mizahı. Ciddi olmadığını biliyordum. Ve o zaman gene… belki ciddiydi. Ciddi miydi yoksa değil miydi? Soru zihnimde tekrar tekrar dolaştı, bana kendimi büsbütün sersem hissettirerek. Belki BU YAŞIMDA bile hoş bir eski sevgilide bana karşı minik bir istek kıvılcımının korunmuş olması mümkündü. Duygu geçiciydi, ancak sürdüğü sırada büyüktü.

Biz gençken, flört etmek yalnızca sürtükler içindi –birşeyler için söz veren kızlar, diğerlerimiz öyle değildi. Biraz büyüyünce flört bir ilişkinin prelüdü oldu – sınırları at ve onları makaraya al. Yani bu, “sürtüklerin” ne kadar eğlendiğini anladığımız zamandı.

Sonra yakın geçmişte bir yerde olgun yaşlarda flört aptal gibi hissettirmeye başladı. Gamzeleriniz yanak katları içinde kaybolduğunda nasıl işveli olabilirsiniz? Uzun, rimelle kaplı, kirpikleriniz şimdi gözlerinizin yaşarmasına sebep oluyor, kirpikleriniz arasından nasıl baştan çıkarıcı bir şekilde bakabilirsiniz?

Bununla birlikte yeni araştırmalar bizim kendi flört etme potansiyelimizi hafife aldığımızı gösteriyor. Synvote, bir global araştırma şirketi, geçenlerde “olgun” kadınların, erkekler için, genç kadınlar kadar çekici olup olmadığını belirlemek için bir anket yaptı. 12 anahtar sektörde erkeklerin yüzde kırkı bizi bir şey bilmeyen o sıska genç şeyler kadar seksi bulduğunu söyledi.

Özellikle Alman erkekleri, olgun kadınların “tamamen muhteşem” olduğunu düşünüyor. Yunanlı erkekler ve İtalyan erkekleri, kırk yaşından sonra sihir gibi oluşuyor görünen kilo artışının kadınlarda yaşlanmanın en az çekici yönü olduğunu düşünüyor (kendileri hiç aynaya bakmışlar mı?). Neredeyse katılımcıların hiç biri kırışıklıkların ve beyaz saçın güzellik için bir engel olduğunu düşünmüyor. Kırışıklık kremlerine, saç boyalarına… ne çok para gitti.

En endişe verici bulgu, bence, 55’in üstündeki kadınların dörtte birinin kozmetik ürünleri almayı durduruyor olması. Şimdi? En çok ihtiyacımız olduğu zamanda? İyi ki, yüzde yirmimiz 50’den sonra “güzellik içten gelir” eski deyişini kabul etmemiz inancıyla mücadele etmek için elinden geldiğini yapıyor. Gençlikte aldığımızdan daha fazla kozmetik satın alıyoruz. Ancak, ne kadar kozmetik kullandığımız ya da kullanmadığımızdan bağımsız, onlar bizim, her yaşta ateşli, seksi ve güzel olduğumuzu düşünüyor.

Erkekler bunu bize daha önce söyledi. Geçen yılkinden daha fazla kaz ayaklarımız olup olmadığını ya da saçlarımızın ay ışığında artık parlamadığını fark etmediklerini israrla söyledi. Biz onlara inanmayı tamamen reddettik. Ama bu bir araştırma! Anketi doldururken bir yüzleşmeden kaçınma çabasında değillerdi. Belki, yaşlanma saplantımızın güzellik konusundaki kendi feminen yaklaşımımıza dayalı olduğunu (erkek yaklaşımı olarak algıladığımız şeye değil) anlamaya başlamamızın zamanıdır artık.

Ve onların hala çekici olduğumuzu düşündüklerine bir inanabilsek, yirmilerimizde, otuzlarımızda iyi yaptığımız şeye, flört etmeye, geri dönebiliriz! Hiç bir şey hala çekici olduğumuz inancını bir erkeğin bir yan bakışı ya da gülüşünden ya da onunla konuştuğumuzda kolumuza dokunmasından daha çabuk güçlendiremeyecektir. Zevkli birazcık flört (masa altında dizleri sürtme yok) cinselliğimiz konusunda kendimizi ve onlara kendilerini iyi hissettirir. Yaşamlarımıza biraz enerji katar. Eğer biri bize biraz ilgi gösterirse bu kocalarımıza daha çok ilgi duymanıza yol açar.

Ben annemin (83) bir komşunun kendisiyle çıkmayı beklediği yolundaki şakalarıyla parıldadığını gördüm. Biri insana kendini cazip hissettirdiğinde gözünde beliren o tanıdık kıvılcımı ve sesine gelen o belli oynaklığı gördüm. Ve bahse girerim ki eve girer ve babama karşı öncekinden daha sıcak ve davetkar olurdu.

Flört etme doğanın bütün hayvanlar için etrafı yoklamak ve kimin uygun bir eş olacağını görmek için keşfettiği bir tekniktir . Köpekler bunu yapar, diğer hayvanlar bunu yapar, doğaldır ve eğlencelidir. Ayrıca da kendi cinselliğimizle bağlantıda olmak ve Alman erkeklerininin haklı olduğunu kendimize hatırlatmak için harika bir yol. Daha yaşlı olabiliriz, fakat hala “tamamen muhteşemiz”.

The age of flirting.

“Gençliğin yaşı yoktur.”
~ Pablo Picasso