Avustralya’da yapılan yeni bir araştırma kanepe patateslerinin daha az yaşadıklarını ileri sürüyor.

Araştırma 25 yaş ve üstündeki  8.800 kişiyi altı buçuk yıl boyunca izledi ve televizyon izlemenin günlük her saatinin kalp hastalıklarından ölümlerin yüzde 18 ve genel ölümlerin de yüzde 11 oranında artışıyla ilgili olduğunu buldu.

Günde dört saat ya da daha çok televizyon izleyenlerin,  iki saat ya da daha az izleyenlere göre yüzde 80 oranında kardiyo vasküler hastalıklardan ve yüzde 46 oranında herhangi bir hastalıktan ölmesi daha fazla mümkün. Ve Amerikan Kalp Sağlığı Topluluğu Dergisinin 11 Ocak online dolaşım sayısında yayınlanan araştırmaya göre kilolu olup olmamanın da bir önemi yok.

Zaten hasta olan insanların olmayanlara göre daha fazla televizyon izlemeleri mümkündür,   bu nedenle,  araştırmacılar kalp hastalığı olan kişileri hariç tutarak ve diyet ve sigara  risk faktörlerini de ayarlayarak çalışmayı  yürütmeye çalışmaktadır.

Fiziksel hareketlerin yararları iyi çalışıldığı halde araştırmacılar arasında hareketsiz olmanın etkilerini değerlendirme konusunda da giderek artan bir ilgi var.

“Bir çok insan, günlük yaşamında, yalnızca bir koltuktan bir diğerine yer değiştiriyor –arabadaki koltuktan ofistekine, oradan da televizyonun önündekine,” diyor, araştırmanın yazarlarının lideri Avustralya-Victoria’ daki the Baker IDI Kalp ve Diyabet Enstitüsü’nden David Dunstan. “Bir kimsenin sağlıklı bir vücut ağırlığı olsa bile, uzun süreler boyunca oturmanın kan şekeri ve kan yağları üzerinde gene de olumsuz etkileri var” diyor.

Roni Caryn Rabin

http://www.nytimes.com/2010/01/26/health/26beha.html

“Gençlik doğanın hediyesidir. Yaşlanmak ise sanat eseri.”
~ Walter Wincher