Vitaminler Her Zaman Sağlıklı Değildir

Kuşkusuz, vitaminler ve mineraller iyi bir sağlık için şarttır ancak bu yakınlarda doktorlar yeni bir trende dikkat çekiyor: desteklerin  doz aşımı. Yaklaşık bütün Amerikalıların yarısı vitamin destekleri alıyor, yüzlerce dolar harcayarak. Ancak, iyi bir şeyi de çok fazla almak büyük sorunlara yol açabilir –böbrek taşları ve ülserlerden kardiyovasküler hasara kadar herşeye.

Örneğin, tıp alanında en büyük otoritelerden biri sayılan uluslararası kurum the Cochrane Collaboration  A vitamini, E vitamini ve beta-carotenin, tek ya da anti oksidanlarla birlikte alındığında, ölüm oranını büyük ölçüde arttırdığı sonucunu gösteren iki rapor yayınladı.

Çok fazla destek almaktan kaçınmak için temel kuralları anlamak gerek. İşte onlar:

BÜTÜN VİTAMİNLER AYNI DEĞİLDİR. Vitaminler ya suda (B vitamini, C vitamini) ya da yağda  (A, D, E ve K vitaminleri) çözünür. Suda çözünen vitaminlerde doz aşımı mümkün değildir çünkü herhangi bir fazlalık bedenden atılır. Potansiyel sorunu oluşturanlar yağda çözünenlerdir. Bu vitamin ve minerallerdeki herhangi bir fazlalık yağ hücrelerinde ya da karaciğerde,  zaman içinde büyük hasarlar yaratma potansiyeliyle birikerek saklanır.

KULLANIM TALİMATLARINA UYUN. Etiketleri daima dikkatle okuyun. Temel kural: özellikle vitamin yağda çözünüyorsa önerilen günlük doza uyun.

ÇOĞUNU DİYETİNİZDEN ALIN. Size yeterince vitamin ve mineral veren besinleri yemeye çalışın. Pek çok tıp uzmanı düzenli olarak sağlıklı bir diyetiniz varsa doktor önermedikçe desteklere gereksiniminizin olmayabileceği konusunda aynı fikirde.

DOKTORUNUZ BİLSİN. Aldığınız vitamin ve mineralleri daima doktorunuzla konuşun. Yalnızca ne aldığınızı değil ne kadar aldığınızı da söyleyin. Tehlikeli ilaç etkileşiminin önlemek için tek yol bu.

http://www.thirdage.com/medical-care/vitamins-aren-t-always-healthy?

 

 

“Yaş konusunda romantik duygularım yok. Ya her yaşta ilginçsinizdir ya da değil.”
~ Katharine Hepburn