Dr. Butler’ın Uzun Ömür Reçetesi (Son)

Dr. Butler’ın Uzun Ömür Reçetesinin son bölümü tamamen amigoluk üzerine. Dersler açıklanıyor ve amaçlar, ulaşılabilmeleri için adımlar ve stratejilerle ortaya konuyor ve sağlıklı bir yaşlılık için gereksinimimiz olan değişiklilikleri, şimdi alışkanlık yapma zamanı. Kitabın son paragrafını sevdim:

“Uzun yaşamanızı isterim; bunu başarmak için orada olduğunu bildiğiniz  sakin mutluluk ırmağını uyandıracak  şeyler yapmanızı isterim, bu  her şeyden çok ömrünüzü uzatır. ”

2009’da Dr. Butler’ın New York’daki Age Boom Akademisinde beş buçuk gün yaşlanmanın her alanındaki uzman biz on iki kişiye son bulgularını sundu. Butler hep oradaydı ve yaşadığı her gün  “sakin mutluluk ırmağı”na yıllarca  bunu yaptığı besbelliydi.

Bu deyim bende çağrışım yapıyor. Şu anda orada olmadığım halde, bana nasıl hissettirdiğini hatırlıyorum –zaman zaman işim, kişisel yaşamım, sağlığım, etkinlikler ve ilişkiler hep birlikte uyumlu gittiklerinde o şekilde yaşadım.

Bu, o dönemlerde işler ters gitmedi demek değil. Ama hayatım genelde denge içinde olduğundan bu zor anlar –örneğin, en yakın üç arkadaşımın on dört ay içinde peşpeşe ölmesi- beni raylarımdan çıkarmadı.

Bu bölüm daha çok kişisel gelişim kitapları gibi okunuyor bazı Butler vari aforizmalarla: Bunu yapacağım; bunu yapabilirim; zaman bulacağım; kendi hızımı ayarlayacağım; kendimi zorlayacağım. Bazıları, daha önceki bölümlerde ayrıntıyla durduğu doktora gitmek, egzersiz yapmak, yeterince uyku almak, iyi beslenmek v.s. gibi özel şeyleri anlatıyor.

Bu bölümün başında, bütün bu ‘kendine yardım et’ enstrümanının büyük babası, 1920’lerde çok moda olan Emil Coue’ye başvurduğunda çok güldüm.

Coue’nın “Her gün, her yolla, daha, daha iyi oluyorum,” sloganını alıntıladığında annemin sesini işittim. Coue’nin en parlak döneminde büyümüştü, üzerinde bir etkisi mutlaka olmuştu, sık sık bu sözü söylerdi, her ne kadar aforizmadan çok, basitliği nedeniyle alay olarak olsa da.

Sağlığımızı geliştirecek alışkanlıklarımızı geliştirme üzerinde çalıştıkça, Butler, Coue’ya küçük bir dönüş öneriyor: Her gün, her yolla, daha, daha iyi oluyorum ve daha, daha iyi yaşlanıyorum.

Üç sayfalık çözüm listesinin sonunda Butler daha derin konular hakkında konuşuyor, kan basıncı, bel çevresi ve glukoz düzeyleri gibi ölçülebilir şeylerle ilgisiz olan. Doğru ya da yanlış yanıtı olmayan ancak sağlık sonuçları olan sorular.

“Hepsi dikkatinizi hak ediyor ve” diyor, “eğer bu konular üzerinde dürüstçe düşünürseniz , kendiniz hakkında bir şeyler öğreneceksiniz.”

Kişisel olarak, ben bunları Emil Coue’den daha değerli buldum:

“Eğer yaşam ölçülemeyecek değerde bir hazineyse, siz kendinizinkini bu armağanı onurlandıracak şekilde kullandınız mı?”

“Eğer sevgi insanlığımızın bir ölçüsüyse, aldığınızdan fazlasını verdiniz mi?

“Eğer yaşamınızda güç sahibi olduysanız, onu diğer insanların hayatını daha iyi hale getirecek şekilde kullandınız mı?

“Affetme kapasiteniz yıllar içinde büyüdü mü?

“Merhamet, ıstırap, bilgi, sanat gücü, korku enerjisi ve esnekliğin değeri hakkında düşünün.”

Uzun Ömür Reçetesi karşıma çıkan en yararlı kendine-yardım kitabı. Mucizeler vaad etmiyor. Teknik dille yazılmış psikoloji kitaplarının karşılığı değil.  Dr. Butler’ı bir guru olarak ortaya koymuyor. Tersine, sıkı gerçekler, pratik stratejiler ve başından sonuna kişinin kişisel sağlık mücadeleri kapsamında sağlıklı bir yaşlılığa ulaşılabilme duygusu var.

Kitabı okurken ne yaptım- ya da daha çok neyi tekrar keşfettim?  Diyet işime yaradı. Kilo vermek için değil,  her ne kadar hoş bir sonuç olsa da, ancak doğru şeyi yaptığım için kendimi iyi – ve daha taminkar- hissettirecek   bir yeme şekli. Tatlı yeme alışkanlığımın önüne geçemedim ama kontrol ediyorum. Ve çok uzun bir zaman bıraktıktan sonra haftada üç ya da dört kez, bir saat yürümeye başladım.

Sizden ne haber? Bu seriden ne aldınız ve hangi değişiklikleri yapıyorsunuz?

The Longevity Prescription of Dr. Butler: Stay With the Strategy


“Yaş konusunda romantik duygularım yok. Ya her yaşta ilginçsinizdir ya da değil.”
~ Katharine Hepburn