Emekli olun ya da olmak üzere,  farketmez, yaşam tarzınızda büyük değişiklikler olduğunu ve olacağını göreceksiniz. Önünüzdeki elli yılın bütün yaşamınız boyunca beklediğiniz fırsatları sunacağını algılama noktasına bile gelebilirsiniz. Daha önce erken emekliliği hiç düşünmemiş olabilirsiniz, fakat günümüzün değişen iş ortamı birçok deneyimli çalışanı fazlasıyla hakettiği kariyer fırsatlarının dışına çıkmaya zorladı. Bu yazıyı okuyan bir çoğunuz için bu yıllar ilgileriniz ve meraklarınızla uğraşabilmek için çalışma hayatı dayatmaları ve günlük sorumlulukların engelleyemeyeceği özgürlükler sunuyor. Var olan yaratıcı seçeneklerin sonu yok. Bu konuda düşünün. Seyahat, yeni arkadaşlarla tanışma, gemi yolculuğu, okula dönme ve hatta bahçeyle uğraşma. Genç kuşaklara zamanımızı, uzmanlığımızı ve kesinlikle yaşam deneyimlerimizi sunabiliriz.

Bununla birlikte, yaşlanma sürecine eşlik eden endişeler de var. Fiziksel yönden iyiliğin yanısıra ekonomik ve kişisel güvence  sorunu emeklilik yıllarınızdan zevk almanızı önleyebilir.  Değişen yaşam tarzınızın, fırsatlarınızın ve potansiyel fiziksel problemlerinizin  (ve bu konuda ne yapabileceğinizin) iyi anlaşılması  rahatlamanıza yol açar. Yaşlandıkça karşılaşacağımız birçok durum konusunda kendimizi eğitirsek sonunda problemlerin daha az sorun olacağını algılamaya başlarız.

Sorunlarınıza hitap eden bir doktor bulun. Sağlığınızı ele alıp yıllık check-up’lar yaptırın. Sağlık konusunda yeni teknoloji ve fırsatlar bakımından eğitimli tüketiciler olun. İkincil seçenekleri arayın. Sağlıklı olma  konusunda bilgiler veren radyo ve televizyon show kanallarını bulun. Bilimsel gelişmelerdeki güncel bilgileri elde etmek için interneti kullanın. Amerikalı yazar Elbert Hubbard’ın dediği gibi “Sağlık bir armağandır ancak onu korumak için çalışmalısınız”.

Yani… yaşlanmaya yeni başlayan siz hepiniz, ikinci elli yılı dopdolu yaşayın. Bu yıllarda elli yaşın altındakilere esin kaynağı olacak  bir fark yaratın. Onlara öykünecekleri bir şey verin.  “Yaşlılığı benimse ve sev.  Nasıl kullanılacağını bilirsen zevkli bir bolluktur.  Git gide azalan yıllar insan hayatındaki en tatlı yıllardır ve iddia ediyorum ki, insanlar yaşamın en son sınırına ulaştığında bile halâ zevk alır.” Seneca  (İÖ.3 – İS. 65).

Lori Schmitt: “The Senior Connection” adlı radio programında Cleveland Bölgesindeki 800’ün üstünde doktor ve sağlık profesyonelleriyle söyleşiler yaptı. The Golden Age Centers of Greater Cleveland’ın aktif bir yönetim kurulu üyesi.

“Ancak yaşlanan birisi yaşam hakkında tam ve uygun bir tasarıma sahip olur.”
~ Schopenhauer