İleri yaşlara kadar yaşayabilmenin sırrının aktif kalmak olduğunu düşünürüm. Bütün yaşamım boyunca jogging yaptım.  Bedenim işbirliği yapmak istemediğinde bile yapabildiğim zamanlarda yürümeye giderdim.  Dünyadaki en sağlıklı insan değilim ve kesinlikle istediğim zamanda salamlı bir cheese burgerle kendimi şımartırım ama asla oturup yaşamın geçmesini bekleyen biri değilim. Ne zaman oturmak ve televizyon karşısında vakit geçirmek zorunda kalsam aktif olmak kendimi için zorlarım. Ve fiziksel ve zihinsel olarak ne kadar iyi hissettiğimi size anlatamam.

Aslında birkaç ay önce Palm Beach Film Festivalinde  “kalk ve hareket et” felsefesini gerçekten destekleyen iyi bir film gördüm.  Adı “Gotta Dance”,  New Jersey Nets Basketbol takımının hip-hop dansçısı bir grup yaşlı vatandaş hakkında. Film hiç de küçük düşürücü değil, aksine hayatın baharını geçirmiş bu dansçıları diğerleri için esinlenilecek rol modelleri olarak gösteriyor (ayrıca hem tatlı hem de komik). Filmin her yerde oynadığından emin değilim ama filmin web sitesi gottadancethemovie.com da bir klibini izleyebilirsiniz. Erdemle ve aktif  olarak yaşlanmak istiyorsanız filmi izlemenizi öneririm.

Kırışıklıklar ve geçmişin izleri söz konusu olduğunda bir öğüdüm yok. Ancak, deneyimlerimle söyleyebilirim ki, bu dünyadaki bütün farkı hareketli olmak oluşturuyor.

Steven Brown www.thirdage.com

“Damarlar sertleşince kalpler yumuşar.”
~ H. L. Mencken