Bu makale yaşlanan kadınlar için diğer bir medya korkutma taktiği değildir. Elli yaşın üstündeki kadınların kemiklerin ufalanmaya başladığı, kalp krizlerinin çok fazla çoğaldığı, göğüs kanseri istatistiklerinin arttığı ve idrar tutamama durumunu yaşamak zorunda olduğu konusundaki abartılı haberleri duyduğunu biliyorum. Asıl önemli olan kendimize dikkat etmemiz ve tüm haberleri dikkatli bir şekilde seçerek okumamız gerektiğidir. Gerçekleri inceleyerek başlayabiliriz.

Kalp Hastalıkları: Kadınlar kalp hastalıklarına erkeklerden yaklaşık 6-10 yıl sonra, genellikle 75 yaşına gelinceye kadar yakalanır. Kardiyo vasküler hastalıklar bir numaralı sağlık riskini oluşturarak bütün kadın ölümlerinin yaklaşık %60’ına yol açar.

Artrit: Öldürücü olmamakla birlikte, Artrit kadınları engelli duruma sokan bir numaralı nedendir, 65 yaşın üstündeki bütün Amerikan kadınlarının %50’den fazlasını etkileyerek. İstatistikler 45-64 yaşları arasındaki kadınların yaklaşık %30’unun zaten etkilenmiş olduğunu göstermektedir.

Diyabet: Diyabet bedenin insulin üretme ya da kullanma yeteneğindeki kusurlardan meydana gelen yüksek kan şeker düzeyiyle nitelenen bir hastalıklar grubunu içerir. En yaygın olanı tip 1 dir (insulin bağımlı ya da juvenile diyabet), bu tip genellikle çocukları ve genç erişkinleri etkiler ve tip 2 (insulin bağımlı olmayan) genellikle 50’den sonra çıkar. Uzun yıllar süren kan şekeri yüksekliği inmelere, körlüğe, böbrek yetmezliğine ve kalp hastalığına yol açar. İstatistikler her yıl Amerikan kadınlarının kanserin sebep olduğundan iki kat fazla diyabetten öldüğünü göstermektedir. Üzücü olan şey, birçok kadının bu hastalıktan rahatsız olduklarını bilmemeleridir. 45 yaşın üstündeki bütün Amerikan kadınlarının her üç yılda bir şeker taraması yaptırması yolunda yeni bir prensip var.

Bir çoğunuz bu makaleyi okuyorsunuz ve sözünü ettiklerimden en az bir ya da iki sağlık konusunu tanıyorsunuz. Paniğe kapılmayın! Kemikleriniz ufalanmayacak ve yok olmayacak. Stanford Üniversitesi tıp profesörü M.D. James Fries “araştırmalarımız, eğer yalnızca üç iyi sağlık alışkanlığına sahipseniz –eğer sigara içmiyorsanız, mantıklı bir kiloda olmayı sürdürüyorsanız ve düzenli aerobik egzersizler yapıyorsanız (haftada dört gün kadar), herhangi bir hastalığın yol açacağı engelliliği, bunları yapmayan yaşlı insanlara göre sekiz yıl geciktireceksiniz” diyor.

Şimdi yeni başlangıçların ve yeni yeni alışkanlıkların zamanı. Düzenli olarak doktora görünün, Stanford Üniversitesi profesörünün öğütlerini dinleyin. Bu yılı sağlıklı bir yıl yapalım!

Lori Schmidt, Heads up Alert for Women over 50!

http://www.seniorsconnection.com/Seniors_Connection/Senior_Living_Articles

 

 

“Damarlar sertleşince kalpler yumuşar.”
~ H. L. Mencken