Dört yaygın kötü alışkanlık birlikte –sigara içmek, çok alkol almak, hareketsizlik ve kötü beslenme- sizi on iki yıl yaşlandırıyor, yapılan ciddi bir yeni araştırmanın önermesi.

Bulgular yaklaşık 5000 kişinin yirmi yıl süreyle araştırılmasından geliyor ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek için başka bir nedeni aydınlatıyor.

Genelde, incelenen 314 kişi bu dört sağlıksız alışkanlığa sahipti. Bunlardan 91 kişi ya da yüzde 29’u araştırma sırasında öldü. Bu kötü alışkanlıklardan hiçbirine sahip olmayan en sağlıklı 387 kişiden ise yalnızca 32 kişisi ya da yaklaşık yüzde sekizi öldü.

Riskli davranışlar: tütün içme, erkekler için her gün üç, kadınlar için ise iki alkollü içkiden fazlası,  her hafta iki saatten daha az fiziksel aktivitede bulunma ve günde üç kezden daha az sebze ve meyva yeme.

Bu alışkanlıklar önemli ölçüde artan ölüm riski getirdi ve bu alışkanlıklara sahip insanları en sağlıklı gruptaki insanlardan 12 yıl daha hızlı yaşlandırdı diyor, Oslo Üniversitesinden araştırma lideri Elisabeth Kvaavik.

Araştırma Internal Medicine Arşivinde Pazartesi günü yayınlandı.

En sağlıklı grup hiç sigara içmeyenleri ve bırakanları, ağzına içki almayanları, günde iki içkiden az içen kadınları ve üç içkiden az içen erkekleri, haftada en az iki saat egzersiz yapanları ve günde en az üç kez meyva ve sebze yiyenleri kapsıyor.

“Sağlıklı grupta olmak için aşırı uçta olmanız gerekmiyor” diyor Kvaaik.  “Bu davranışların birlikte bir anlamı olur. Birçok insan için bunu becermek mümkün olmalı.”

Örneğin, araştırmada bir havuç, bir elma ve bir bardak portakal suyu meyva ve sebze limitleri için yeterli diyor Kvavik, bu miktarların bir çok rehberdekinden daha düşük ve daha az sıkı olduğunu belirterek.

ABD hükümeti yetişkinler için genelde en azından günde dört kap meyva ve sebze  ve yaklaşık olarak 2.5 saat egzersiz öneriyor, yaş ve etkinlik düzeyine göre.

Araştırmanın katılımcıları 18 yaş ve üstünde ya da ortalama 44 yaşında olan 4886 İngiliz yetişkinidir.  Ayrı bir ulusal ölçekteki İngiliz sağlık araştırmasında gelişigüzel seçilmişlerdir.  Araştırma konuları çeşitli yaşam tarzı alışkanlıkları hakkında yalnızca bir kez sorulmuş sorulardır, bir sınırlama olabilir, fakat Kvavik bu alışkanlıkların yetişkinlikte sabit olma eğiliminde olduğunu söylüyor.

Ölüm sertifikaları yirmi yıldır kontrol ediliyor. En yaygın ölüm nedenleri kalp hastalıkları ve kanseri kapsıyor, her ikisi de sağlıksız yaşam tarzıyla ilgili.

Kvavik, sonuçlarının ABD dahil diğer uluslara da adapte edilebileceğini söylüyor.

June Stevens, bir North Carolina Üniversitesinin halk sağlığı araştırmacısı, bu sonuçların sağlıkla ilişkili alışkanlıkların ömür üzerine birlikte etkisini araştıran önceki çalışmalarla uyumlu olduğunu söylüyor.

Bu bulgular sağlıklı yaşam sürdüren herkesin böyle yapmayanlardan daha uzun yaşayacağı anlamına gelmiyor, ancak olasılıkları arttırıyor diyor  Steven.

 http://www.archinternmed.com

 

 

“Yaşlanmaktan şikayet etmeyin, pek çok kişi tarafından inkar edilen bir ayrıcalıktır o.”
~ Anonim