Koşucular zamansız ölümü önledi

Düzenli bir şekilde koşma yaşlanmanın etkilerini yavaşlatabiliyor, ABD’li araştırıcıların bir bulgusu

Yaşlanan koşucuların  koşmayanlara göre kanser gibi koşullar yüzünden ölmeleri yarı yarıya daha az olasılı.

Ayrıca, daha az maluliyeti olan, daha sağlıklı bir yaşamın keyfini de sürüyorlar, Stanford Üniversitesi Tıp Merkezinin bulgusu.

Uzmanlar Internal Tıp Arşivindeki bulguların yaşlanan insanların düzenli bir şekilde egzersiz yapmalarının önemini güçlendirdiğini söyledi.

En uyumlu olanın hayatta kalımı

Çalışma 500 yaşlanan koşucuyu, koşmayan benzer bir grupla karşılaştırarak 20 yıldan daha uzun bir  süredir izledi. Çalışmanın başlangıcında hepsi ellilerindeydi.

Çalışmanın on dokuzuncu yılında koşucu gruptaki yalnızca  %15 oranındaki ölüme hızına göre koşmayanların  %30’u öldü.

Her iki grup da yaşlanmaya bağlı olarak daha fazla maluliyet geliştirdi ancak koşucularda maluliyetin kendini göstermesi daha geç – ortalama 16 yıl sonra- başladı.

Koşucular ve koşucu olmayanlar arasındaki sağlık açıklığı yaşamın dokuzuncu on yılına girerken bile artmaya devam etti.

Koşmanın yalnızca kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm hızlarını yavaşlattığı görülmedi aynı zamanda kanser, nörolojik hastalıklar , enfeksiyonlar ve diğer nedenlere bağlı daha az erken ölümlerle de ilişkili olduğu görüldü.

Ve koşucuların koşucu olmayanlara göre osteoartritten rahatsız olmalarının ya da total diz değişimine ihtiyaç duymalarının –biliminsanlarının korktuğu bir şey –  daha olasılı olduğuna ilişkin bir kanıt da yok.

Stanford Tıp Fakültesinin emekli profesörü James Fries “Araştırmanın çok fazla egzersiz yanlısı bir mesajı var. Eğer insanları yaşlanırken sağlıklı yapmak için bir şey seçmek isterseniz, o aerobik egzersizdir.” dedi.

“Egzersizin sağlık bakımından yararları düşündüğümüzden de çok.”

Age Concern yaşlanan birçok insanın yeterince egzersiz yapmadığını söylüyor.

Rakamlar İngiltere’de 75 yaşın üstündeki insanların %90’dan fazlasının uluslararası rehberin önerdiği haftada en azından yarım saatlik orta yoğunluktaki egzersizi yapmadıklarını gösteriyor.

Gordon Lishman, genel direktör,“Bu araştırmanın  yaşlanan  insanlar için düzenli egzersiz yapmanın açık yararlarını tekrar doğruladığını söyledi.

“Egzersiz yaşlanan insanlara hareketli ve bağımsız kalabilmeleri, sağlıklı bir kalbi korumaları,  kilo ve stres düzeyini kontrol altında tutmaları ve daha iyi uyku geliştirmeleri için yardım edebilir.

“Daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürmeleri için genç insanlar sürekli cesaretlendirildikleri halde, yaşlanan insanların sağlık gereksinimleri genellikle önemsenmez.”

Running ‘can slow the aging process’

“Diğer seçeneği düşünürseniz yaşlanmak çok da kötü değil.”
~ Maurice Chevalier