Yeni orta yaşla tanışın: Ebeveynlerimizin kuşağından farklı olarak hayatın zengin duygusallık, entelektüellik  ve spritüellik  potansiyeli olan  en iyi zamanını uzatıyoruz; annelerimizin orta yaşını tanımlayan kısa ufukluluğun çok ötesinde…. İşte bizim kuşağımızın fiziksel olarak güçlü olmak, kalp hastalıklarını önlemek ve bağışıklığı destekleyen güneşli bir görüntü sahibi olmak konusunda  bildikleri.  Bu rehberi uygulayın ve ikinci döneminizi daha önce düşünmediğiniz kadar kişisel doyum, neşe ve canlılıkla doldurun.

Güçlü bir Kalp

Aktif bir yaşam tarzını götüren motordur, sağlıklı kaslar ve kemikler, keskin bir zihin, hatta neşeli bir tavrı sürdürmeniz için şarttır.

Annenizin Orta Yaşı: Hepsi kolestrolle ilgili.  Eğer o normalse, ona aldırmazdı;  yüksekse onu düşük yağlı diyetle kontrol ederdi.

Yeni Orta Yaş: Menopozdan sonra bir kalp grafisi aldırın. Normal kolestrol düzeyi olan kadınlarda bile kalp hastalıkları olabilir, dolayısıyla doktorunuzla bir CT koroner damar scanı çektirmek için konuşun. Arterlerdeki kalsiyum birikimini (bir kalp krizi riski öngörücüsü) ölçen bu test, kolestrol düzeyini ölçen testler gibi testler  normal olsa da, sıkıntıyı belirleyebilir .

Akdeniz diyeti yapın. Bütün kalp sağlığı diyetleri aynı değil. En kolayı Akdeniz diyetidir, kalp hastalıklarını önler hatta süreci tersine çevirir. Zeytin yağı ya da konola yağı gibi tekli doymuş yağlar, fındık, fıstık ve bol miktarda meyva ve sebzenin yanı sıra balık sağlık sorunlarının ortaya çıkışını %50-70 oranında azaltır, Fransa’daki Lyon Diyet Kalp Araştırmasına göre.

İyi Görüş

Keskin gözler arazi yürüyüşü sırasında  doğanın bütün güzelliğinin ortaya çıktığı dağları iner çıkarken anahtardır. Ne yazık ki, yaşlanmayla ilişkili, retinaya hasar veren bir hastalık olan makuler dejenerasyon (AMD), sonunda insanların üçte birinin gözlerini tehtit ediyor.

Annenizin Orta Yaşı: Ne olacaksa olacak. O ve doktorları AMD’nin önlenemeyeceğine inanıyorlardı.

Yeni Orta Yaş: Destekleyici vitaminler kullanarak daha iyi görün. AMD’nin ilk belirtilerine sahip insanlarda C, E, beta-caroten ve kurşun içeren destekler görüş kaybını %25 yavaşlatabiliyor.

Gülme

İyi bir kahkaha sağlığa zarar veren stresi yönetmek için en kolay ve en güvenilir araçlardan biridir.

Annenizin Orta Yaşı: İstediği zaman güldü.  Uzmanlar o zaman mizah duygusunun yalnızca genlerle belirlendiğini düşünüyorlardı, ya neşelisinizdir ya da değilsinizdir.

Yeni Orta Yaş: Düzenli “gülme egzersizi” programı.  Loma Linda Üniversitesi araştırmacısı Dr. Lee Berk  gönüllülere TV komedileri izleme dışında başka hiçbir  karmaşık şey yapmadan zaman harcamalarını isteyerek “neşe dolu  kahkaha” adını verdiği programın  etkisini test etti. Bir kahkahanın gerçekleşebileceğini ummanın bile bağışıklığı yükselten  hormonların fonksiyonunu arttırdığını buldu. Berk’in son araştırması,  bir yıllık bir süre sonunda neşe dolu kahkaha grubuna katılan gönüllülerin iyi HDL kolestrol düzeyleri %26 artarken, C-reaktif protein düzeyleri, hem kalp hastalıkları hem de diyabet riskiyle ilgili bir iltihaplanma ölçüsü,  %66 düştü. “Biz buna gülme egzersizi” diyoruz, diye açıklıyor, “çünkü kahkahanın yararları fiziksel etkinliklerinkine o kadar çok benziyor ki.

Keskin  İşitme

Arkadaşlarla dışarıda  yemyeşil çimenler üzerinde bir konsere katılmaktansa iyi bir geç yaz akşamı etkinliğine katılmayı düşünebilir misiniz?

Ne yazık ki, üç Amerika’lıdan biri böyle deneyimleri azaltan yüksek frekans işitme kaybına sahip, Internal Tıp Arşivlerindeki 2008 tarihli bir rapora göre.

Annenizin Orta Yaşı: Aklına geldiğinde kulak tıkaçları kullanırdı. İşitmeyi korumanın tek yolunun aralıksız süren yüksek seslerden -işitme kaybının önemli bir nedeni-  kaçınmak olduğunu düşünürdü.

Yeni Orta Yaş: Sebzelerinizi yiyin. İşitme kaybının yüksek seslerden gelen vibrasyonlar nedeniyle iç kulaktaki minik kılcal işitme hücrelerinin parçalanmasıyla oluştuğunu düşünürdük, şimdi biliyoruz ki sorunun bir kısmı hücreler için toksik olan serbest radikallerin birikimi yüzünden. Hayvanlar üzerine yapılan araştırmalar antioksidanların hem uzun, hem de kısa vadeli hasarlara karşı koruyarak serbest radikalleri nötralize edebildiğini gösteriyor.

Araştırmalar ayrıca yaşlanmaya bağlı işitme kaybı olan 46 gönüllünün 13 hafta boyunca antioksidan kombinasyonu aldıktan sonra her frekansta işitmelerini geliştirdiklerini rapor etti. Araştırmacılar işitmeyi korumak için henüz antioksidan karışımını ya da optimal düzeyini bilmiyor. Onlar bunu bilene kadar standart bir multi-vitamin alın ve tabağınızı ant- oksidan bakımından zengin meyva ve sebzelerle doldurun ve kuşkusuz aralıksız süren çok yüksek seslerden kaçının.

Yakın Arkadaşlar

Onlar yalnızca birlikte dolaşmak için eğlenceli değil, asıl yararları bağışıklığı arttıran  olumlu duygular uyandırması.

Annenizin Orta Yaşı: O tamamen aileyle ilgiliydi. Ailenin ve evliliğin bir insanın yaşamında en önemli duygusal bağları yarattığına inanırdı.

Yeni Orta Yaş: Arkadaşlar hayat kurtarır. Bir Harvard Halk Sağlığı Okulunun 2800’ den fazla göğüs kanserli kadın üzerindeki  araştırması yakın arkadaşı olmayanların ölümünün  10 ya da daha fazla arkadaşı olanlara göre  4 kez daha fazla olasılı olduğunu buldu. Bir İsveç araştırması kalp krizini önlemede arkadaş sahibi olmanın sigara içmemenin hemen arkasında ikinci sırada olduğunu rapor etti.

Etrafınızı neşeli arkadaşlarla çevirmek belki de özellikle yararlı. Geçen yılki şaşırtıcı bir raporda Dr. James H. Fowler – Politik Bilimler,  Californiya Üniversitesi- mutluluğun, yalnız arkadaşları değil, arkadaşların arkadaşlarını da etkileyerek  sosyal ağlar yoluyla yayıldığını buldu. “Araştırmamız,  bir insanın eğer yakın bir bağlantısı da mutluysa %15 daha mutlu olduğunu gösterdi” diye açıklıyor.

Sağlam Kemikler

Güçlü bir iskelet aktif bir yaşam tarzı için temel oluşturur, bir üzüm bahçesinde bisikletle dolaşmak , sebzelerinizle ilgilenebilmeniz….için  şarttır.

Annenizin Orta Yaşı: O bol miktarda kalsiyum ve D vitamini aldı, her ikisi de kemik kitlesini korumak için çok önemlidir.

Yeni Orta Yaş: Bu karışıma protein de ekleyin. Kalsiyum ve D vitaminine ki çok önemliler,  ek olarak kemiklerinizi güçlü tutmak için düzenli miktar proteine  gereksiniminiz var. Süt ve yoğurt gibi mandra ürünleri en iyi kalsiyum kaynaklarıdır çünkü sağlıklı kemikler için ihtiyacınız olan protein dahil tüm besin takımını içerirler. Desteklerle D vitaminini arttırmak (günde en azından 1000 IU alın) yaşlanırken özellikle önemli, çünkü cilt güneş ışığından bu besini oluşturmada daha az etkin hale gelir.

 Health Rules Your Mom Missed but You Don’t Have To

 

 

“İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar. Halbuki yaşamadıkça yaşlanırlar.”
~ İskoçya Atasözü