Ve  (Büyümüş) Çocuğunuz Size Önderlik Edecek

“Scientific Reports” da (Bilimsel Raporlar) yakın zamanda yayınlanmış bir çalışma gösterdi ki kadınlar yaşlandıkça kocalarından daha fazla erişkin kızlarına yakın olma eğiliminde.  Kocalar ikinci sırada, erişkin oğullar da üçüncü.  Bu bulgular ebeveyn-çocuk ilişkilerimizin yıllar içinde nasıl evrimlendiğini düşündürttü bana. Çocuklar küçükken onların yaşam rehberi olarak görev yapıyoruz. Ama zaman geçtikçe çocuklarımız kendileri yetişkin olduğunda, bir paradigma değişimi oluyor. Bizim yavrularımız erişkinler olarak asla takdir etmeyeceğimiz şekillerde onları biçimlendiren deneyimlere sahip olabiliyor. Yargılayıcı olmaktan uzaklaşırsak hayatlarını yaşadıkları yoldan bir iki şey öğrenebiliriz.

Öğretmenler hakkında bir eski deyiş vardır “Öğrencilerinizden öğrenirsiniz.”  Aynı şeyin ebeveynler için de doğru olabileceğini düşünüyorum.  Ben bunu diğer boomerlara götürdüğümde içtenlikle kabul ettiler ve kendi yetişkin çocuklarımız yoluyla aydınlandığımıza ilişkin bazı açık  geldiler.

Geleneğin Kölesi Olma

Büyük torunum doğumundan sonraki ilk şükran gününde (Thanksgiving) kızım ve kocası ebeveynleri tatil için uçakla geldikleri halde hindiyi hazırlamadılar. Bebek yalnızca iki aylıktı ve kızım akıllıca “Nasıl olsa yemeği o yemeyecek”  dedi. Ben onun bu sakin tutumundan ve önceliklerini yeni doğanın birinci olduğu bir sırada dosdoğru tutma yeteneğinden çok etkilendim.  Ben her zaman geleneklerin kölesiydim ve bu çok fazla harcama, çok çalışma ve uykudan çalmak anlamına gelse de.  Kafam “meliyimler”, “zorundayımlar” la doluydu. Masayı Çin porselenleri, gümüş çatal bıçaklar ve kristal bardaklarla hazırla. Kadın dergilerinde yaygın olan bir fotoğraftan menü seç.  Giyin ve çocuklarını da giydir. Şimdi hiç olmamaktansa geç olması iyidir.  Kızımın sağlıklı tutumunu benimsiyorum.  Kuşkusuz yıllar içinde birinci torunum ve onun küçüğü ,masada oturan büyüyüp ufak oğlanlar oldular ve kızım da geleneğe biraz daha yakından bağlı olmaya başladı. Ancak son Christmas’da çocuklar akşam yemeğinde kıpırdanmaya başladıklarında başlangıç yemeklerini yemeleri konusunda zorlamaktan çok abur cubur yemelerine izin verdi. Aferin ona. Sonuç olarak hepimiz çok güzel bir zaman geçirdik.

http://www.thirdage.com/parenting/what-we-can-learn-from-our-adult-kids

 

“Yaşlanma cahiller için kıştır, bilgeler için ise hasat.”
~ Zen Budizm