Mini etekler moda. Yular üstler, bacağı saran jeanler ve desenli taytlar da.

20 yaşında bir kızın üstünde bunlar sevimli ve trendy.  Annesinin üstünde iyi görünmemesi çok olası. Hatta, annesinin üstünde tamamen saçmalık.

Bu adil değil ve sinirlendirici ama bir gerçek: Bir genç üzerinde hayranlık uyandırıcı ya da en azından affedilebilir görünen bir giysi olgun bir kadına yakışmıyor.

Nedenleri açık. Genç kadınların sıkı bedenleri, düzgün ciltleri ve parlak saçları vardır. Çuvala sarılsalar gene çekici görünürler.

Gençlerin kendi stillerini oluştururken yeni trendlere ve farklı görünümlü deneyimlere atlamaları da doğaldır. Yanlış yaptıklarında zevksizliklerinden çok deneyimsizlikleri suçlanır.

Ancak, zaman geçtikçe beden aşağı doğru sarkar. Saçlar grileşir. Cilt buruşur ve solar. Sonuç olarak, olgun kadınlar kaldırma, kapatma ve renk sağlayan giysilerle daha çekici görünürler.

Bu, onların moda seçimlerinin yüksek boyun hatlarıyla, uzun eteklerle ve soluk pastellerle sınırlı olması anlamına gelmez. Ya da demode ayakkabılar ve rüküş aksesuvarlarla. Bu, yalnızca bedene daha oturan,  güçlü renkli ve  cildi gösteren değil, hissettiren eden modanın daha alımlı olduğu anlamına gelir.

Ya da, dürüst olalım, daha yaşa uygun.

Stil gurusu Christopher Hopkins “yaş-kucaklayan” terimini tercih ediyor.

“Bu, iyi noktalarınızı göstermek anlamına gelir” diyor, Hopkins, “Dönüşünüzü Sahnelemek: 45’in Üstündeki Kadınlar İçin Tam Bir Yeniden Canlanma” kitabının yazarı.

“Ne zaman bir giyimin uygun olmadığını düşünürüm? Aynaya bakıp kendinizi harika hissetmediğinizde. Kuşkunuz varsa, ondan vazgeçin,” diyor.

Olgun kadınların üstünde kısa, dar ya da açık giysiler otomatik olarak yaşlandırır,” diyor More Magazinin moda pazarı editörü Tara Stewart.

“Ancak, modern desenli klasik bir elbise ya da en son renklerde şık bir gömlek sizin bu işi bildiğinizi ve modadan hoşlandığınızı açıkça gösterir,” diyor.

Siz bu ortamdasınız. Sizin için neyin işe yaradığını bilirsiniz. Dikkat çekmek için göğüs açıklığına ihtiyacınız yoktur. Ve gençlerle yarışmaya da ihtiyacınız yoktur,” diyor Stewart.

Olgun kadınlar mutlaka genç görünmek istemezler. Gençlik dolu görünmek isterler, bu demektir ki dinamik ve etkileyici, diyor stil danışmanı Sherrie Mathieson kitabı Daima Cool: Yaşsız, Gençlik Dolu ve Modern bir Stile Nasıl Ulaşılır’da.

Öğüdü: Modanın kölesi değil ama güncel olun. Klasik giyimi güncel tarzla ve beklenmedik bir unsurla karıştırın. Daha az ama daha iyi kalitede giysiler alın. Kapalı olun ama kıyafetinizin vücut hatlarınızı göstermesine izin verin.

Başka bir deyişle, 20’lerinizi ve 30’larınızı geride bıraktıkça zevkinizi ve deneyiminizi göstermek için giyinin. İnce, ilginç ve yalnızca size özgü modaları seçin.

http://www.thirdage.com/fashion-personal-style/age-embracing-style?page=1

“Çünkü bazı şiirler bekler bazı yaşları.”
~ Behçet Necatigil