Sigara içmek, yalnızca biraz ya da arada sırada, gerçekten bir sağlık sorunu mu? Evet diyor, Harward Men’s Health Watch’un Mayıs sayısı. Az ve ara sıra içmek neredeyse çok fazla içmek kadar tehlikeli.

Doktorların riskleri ve sigaraya maruz kalmanın etkilerini açıklama şekilleri az içmenin aslında oldukça fazla olan risklerini bazı içicilere yanlış yere güven vererek hafifletebiliyor.  Doktorlar geleneksel olarak sigara içmeyi “paket-yıl” olarak hesaplar. Bu sistemde yıllık olarak günde bir paket sigara içmek bir paket-yıla eşittir. Doktorlar sigara içme riskinin paket-yıl artışıyla yükseldiğine işaret ettiğinde insanlar yanlış olarak az içmenin az zararlı hatta güvenli bile olduğu sanmışlardır. Yakınlarda yapılan bir araştırma bu illüzyonu yok ediyor.

Az içmenin etkilerini değerlendirmek için San Fransisco, California Üniversitesi araştırmacıları 18 yaş ve üstü erişkinlerde sigara içmeyle ilgili yayınlanmış 800’den fazla çalışmayı değerlendirdi. Bilimsel mükemmellik ve yeterlilik standartlarını karşılayan 45 araştırmayı odak alarak.  Her ne kadar bireysel araştırmalar az ve ara sıra sigara içme (“sosyal”) için farklı kriterler kullanmışlarsa da hepsi de  az doz sigaraya maruz kalışın sağlık bakımından risklerinin dikkatli bir değerlendirmesini vermiştir.

Sonuç,  az ve ara sıra sigara içmek neredeyse çok fazla sigara içmek kadar tehlikeli. Sonuçlar uyarıcı ve Harward Men’s Health Watch’a göre sağlık profesyonellerinin sigara içme riskini paket-yıl modeliyle ölçerek açıklamalarını gözden geçirmeye sevk edici.

Sigara içme zorunluluğuyla mücadele eden yeni ilaçlara ve nikotinin yerine geçen ürünlerin zengin çeşitliliğine karşın sigarayı bırakmak –az ya da çok içici olsun- zor bir iş olarak görünüyor. Harward Men’s Health Watch’un Mayıs sayısı aşağıdaki ipuçlarını veriyor:

Bırakmak için bir nedenler listesi yapın ve bir de bu alışkanlığı atmış olanların listesini. Bu liste size neden bırakmak istediğinizi ve sizden daha güçlü ve zeki olmayan insanların başarısını hatırlamada yardımcı olacak. Listeleri el altında tutun ve tereddüt durumunda onlara bakın.

Bir bırakma tarihi seçin ve ona bağlı kalın. Yaş günü gibi özel bir günde bırakmayı planlayın. Stresli dönemlerden sakının ve eğer sigaralı partilere davet edilmeniz olasılıysa tatillerden kaçının.

Evde ya da arkadaş çevrenizdeki içicileri sigarayı bırakmaya cesaretlendirin. Önemli bir araştırma sigara içme davranışının hem yakın hem de uzak sosyal bağlarla yayıldığını buldu; sizin azminiz ve başarınız arkadaşlarınıza ve sonunda topluluğunuza yardım edebilir.

http://www.health.harvard.edu/press_releases/smoking-unsafe-at-any-dose

“Diğer seçeneği düşünürseniz yaşlanmak çok da kötü değil.”
~ Maurice Chevalier