Araştırmacılar eksikliğinin hastalığa neden olduğunu söylüyor.

Eğer yeterince D vitamini almıyorsanız birçok hastalık bakımından riskiniz yüksek olabilir.

Oxford Üniversitesindeki araştırmacılar D vitamininin insan DNA’sıyla ertkileşimini araştırdılar ve D vitamininin multiple sclerosis, lupus, Crohn hastalığı, Tip 1 diyabet, kronik lemfatik lösemi ve kolorektal kanserle bağlantılı genler dahil 229 genin aktivitesi üzerinde önemli etkileri olduğunu buldular.

Dünya çapında yaklaşık bir milyar insan D vitamini eksikliği yaşıyor. Doktorlar ve biliminsanları D vitamini eksikliğinin raşitizm hastalığına, kırıklar ve deformasyonlar meydana getiren çocukluktaki yumuşak kemik durumu, neden olduğunu bilir. Ancak bu araştırma bu vitaminin,  ya da yokluğunun, tüm bedenimiz üzerinde şaşırtıcı büyüklükte etkisi olduğunu gösteriyor.

“Araştırmamız D vitamininin sağlığımız üzerinde oldukça büyük bir yelpazedeki etkisini gösteriyor,” diyor Dr. Andreas Hegger, ScienceDaily.com a göre en öndeki araştırmacılardan biri.

D vitamininin temel kaynağı güneş ışığıdır: yiyeceklerde geniş ölçekte bulunmamakla birlikte, ton balığında, uskumruda, somon balığında ve yoğurt  ve hazır yenen tahıllar gibi güçlendirilmiş yiyeceklerde ve portakal suyunda bulunur. D vitamini vitamin desteklerinde de bulunur, erkek ve kadınlar için önerilen doz 51-70 yaşları için 400 IU dur.

Ancak, daha çoğu her zaman daha iyi demek değildir. Ulusal Sağlık Enstitüsünün Besin Destekleri Ofisi mega dozlar almaya karşı uyarıyor, çünkü mide bulantısı, kilo kaybı ve ishal yapabiliyor.

Oxford araştırmasının lider araştırmacısı Dr. Seeram Ramagopalan da D vitamini desteklerinin hamilelik ve erken çocukluk döneminde rutin olması gerektiğini söylüyor. Desteklerin “çocuğun sonraki hayatında yararlı etkisi var”, diyor.

Herhangi bir vitamin desteği almadan daima doktorunuza danışın.

http://www.thirdage.com/medical-care/vitamin-d-important

“İnsanlardaki gerçek güzelliği ancak onlar yaşlanınca algılayabilirsiniz.”
~ Anouk Aimee