İyi öğüt veren kişi  bunu tek elle; iyi danışmanlık veren  ve iyi örnek olan kişi iki elle yapar; ancak iyi bir uyarıda bulunup da  kötü örnek olan kişi bir elle yaparken,  bir elle de yıkar. ~ Francis Bacon

Koşullara ömür boyu başarıyla dayanmış deneyimlere sahip yaşlı insanların dikkat vermek ve dinlemek isteyen gençlerle paylaşmak için benzersiz iç görüleri var. Yaşam boyu öğrenilen dersler ucuza gelmiyor ve yaşla gelen bilgelik değerli bir emtia. Hata yaparak ve bunları atlatarak aynı tuzaklara düşmemeyi öğrendik. Gençler biraz daha alıcı ve biraz daha dinlemeye yatkın olsalardı ne iç görüler gerçekleştirilebilirdi ve ne öngörüler paylaşılabilirdi. Söylediklerimize kulak vermeye ve dinlemeye istekli olsalardı on yılların yaşamından süzülen bilgelikten güç almaları için onlara ne öğütler verirdik? Çocuklarımıza verebileceğimiz en iyi öğütler listesi yapsaydık, ilk onu hangileri oluştururdu?

Çocuklarınıza vermek için bulduğum en iyi öğüt onların ne istediğini keşfetmek ve onu yapmalarını öğütlemek ~ Harry S. Truman

En İyi On

Nereden başlamalı? Tüm sağlam öğütlerin tam bir listesini yapmak olası değil. Sizin bir numaralı öğüdünüz benim ilk onuma bile girmeyebilir. Ve ayrıca iyi öğüt bakımından  insanlar birbirine bağlı, pek çok insan benzer şekilde düşünüyor Sydney’de olduğu gibi, Stockholm’de de iş gören genel sağduyu var. Oğluma ve kızıma ne iletmek istediğime kafa yorduğumda benim deneyimlerimi dikkatle dinlerlerse aşağıdakileri söylerdim. Eğer sizin tercihleriniz bu listede yoksa lütfen ekleyin. Amaç bir başlama noktası yaratmak ve sevdiğimiz kişilerin hayatlarında çok etkisi olacak önemli öğüt parçaları konusunda düşünmek. Ve sonra a bu fikirleri paylaşmak.

  • Sözünüzü tutun – Güven yaşamınız boyunca insan ilişkilerinin ana temelidir. Bir şey yapmayı vaat etmişseniz yapın. Sözleriniz senettir. Yarı-gerçekler ve “beyaz yalanlar”ın söylendiği etrafımızdaki dünyayla –boşuna umutlandıran ilaç şirketlerinden seçimde fikir değiştiren politikacılara kadar- rol modelleri kıt. Dolayısıyla, rol modeli olmak ve çıtayı yükseltmek size bağlı.
  • Yaşamınızı zenginliklere odaklamayın onun yerine yaşamın sunduğu zenginliklere odaklanın – servet yığanlara ilişkin hikayeler beş para etmez  pek azı statülerine ulaşmak için gereken çok büyük özveri olmaksızın edinilir. Ailenizle zaman geçirmek, eşlerinize özen göstermek, şarj olmak, toparlanmak ve yenilenmek için gereken kişisel zaman bakımından diğer şeylerden fedakarlık yapın. Dünyadaki hiç bir ücret yemek masasının karşısında oturan pek tanımadığınız kızınız ve oğlunuzun hesabını ödemez.  Dünya eğer keyif alacak zamanı verirseniz güzel bir yerdir.
  • Arkadaşlarınızı ve ailenizi garanti olarak görmeyin –  Bunu annemden erken bir yaşta öğrendim. İşler zorlaşınca aileniz daima sizin için oradadır. Akrabalarınızla bağları sürdürün, zaman geçirmekten pek hoşlanmasanız bile. Gereksindikleri zamanda dönecekleri kişi olabilirsiniz ya da onlar bir şekilde incindiğiniz zaman gideceğiniz beklenmedik kişiler olacaktır.
  • Kazandıklarınızın %10’unu bir yatırım ya da biriktirme hesabına yatırın – harcamaya başlamadan önce erkenden biriktirmeye başlayın.
  • Kredi kartları kullanmayın – İstediğinizi almak için biriktirdiğiniz bir para yoksa onu o anda alamaya gücünüz yetmez. Alamazsanız almayın.
  • Büyüklerinize saygı gösterin – pek görüldüğü gibi değilse de ebeveynler sizin sahip olduğunuz yaşam deneyimlerinin aynısının çoğunu geçirdi. Evet, o yüz yıl önceydi, evet zaman değişiyor ancak aile, iş, kaçmış beklentiler, neşeli anlar, gözyaşı dolu zamanlar ve yalnızca gün güne yaşama hepimizin geçirdiği şeyler. Siz kişisel olarak deneyimlendikçe ve yaşamla mücadele ettikçe anlayacaksınız. Ancak ara sıra şüphenin yararlarının verilmesi bizi incitmez.
  • Dikkatli araba kullanın, özellikle yakın çevrenizde – her arabanın arkasında çocukların ve her köşede hareketli hayvanların olduğunu varsayın. Yavaş ve dikkatli olmak her gece onların güvenle evlerine gitmelerine ve sizin de uyuyabilmenizi garantiye almaya yardım eder.
  • Teşekkür ederim deyin – bir hediye aldıktan hemen sonra yollayacağınız bir kart, kısa bir teşekkür telefonu ya da otuz saniye sürecek bir e-mail. İnsanlar taktirinizi taktir edeceklerdir.
  • Gülümseyin – sizi iyi hissettirir ve etraftakileri iyi hissettirir.
  • Sarı kar yemeyin. (Olasılıkla pis işlere girmeyin anlamında, çevirenin notu)

İyi öğütlere çok az önem verdiğime memnunum; eğer verseydim en değerli yanlışlarımdan bazılarını yapmamış olabilirdim. ~ Edna St. Vincent Millay

Tüm çabalarımıza karşın çocuklarımız için güvenli bir yol döşeyemeyebiliyor ve yaşamları boyunca karşılaşacakları tümsekler bırakıyoruz. Ve gerçekten güçlükleri deneyimleyerek ve yanlışlar yaparak öğreniyoruz. Meydan okumalara tepkimiz karakterimizi belirliyor ve olduğumuz ve olacağımız kişi olmamıza yardım ediyor.

http://lovebeingretired.com/2010/11/18/10-advice-tips-for-kids/

“İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar. Halbuki yaşamadıkça yaşlanırlar.”
~ İskoçya Atasözü