Aktif bir emeklilik yalnızca meşgul kalmak değil, ama yaşamınızı değerli yapan kaliteli etkinliklerle uğraşmaktır. Yeni bulduğumuz serbest zamanı kaliteli etkinlikler yerine hızlı avuntularla doldurmaya girişirsek sonunda sıkılabiliriz. İşte size emekliliğinizi planlamanıza rehberlikte yardımcı olabilecek bazı anahtarlar.

Tutkulu olduğunuz bir şeyler bulun. Önümüzdeki otuz yıl için bir şey yapacaksam eğer, yaptığımdan hoşlanıyor olmam daha iyidir.  Yalnızca yapmış olmak için bir şey yapmak istemem. Emeklilik zamanı yapmak istediğimi yapma zamanım olduğundan tutkulu olduğum şeye odaklanmak için mükemmel bir zamandır. Tutkular farklıdır ve zaman içinde değişir ama bir şeye tutkulu olduğunuz zamanı bilirsiniz. Bunu dünyaya söylemek istersiniz, ona geri dönmek için beklemek istemezsiniz ve onu yaparkenden daha mutlu olamazsınız. Her birimiz için “o” her neyse bulmaya ve ardına düşmeye ihtiyacımız var.

Size meydan okuyan bir şey bulun. Eğer etkinlik çok kolaysa çok çabuk yapılır. Bir mücadele yeteneklerimizi devreye sokar ve dikkatimizi odaklar. Bir mücadeleyle başarılı olarak uğraşmak bize zafer ve değer duygusu verir. Bizi biraz zorlayan  bir etkinlikle meşgul olduğumuzda emeklilik bir keşif zamanı olabilir.

Diğerlerine yardım edeceğiniz bir şeyler bulun. İhtiyaç içinde olan birine yardım etmek için konfor zonumuzun dışına adım atarak gerçekleştirebileceğimiz bir doyum vardır. Küçük şeyler için bile kalpten ifade edilen şükran en soğuk kalbi ısıtacaktır. Bazılarımız ihtiyaç içinde olanlara yardım etmek için yabancı ülkelere giden öncülerdir. Bazı insanlar kaldırımda bekleyen evsiz kişilerle konuşmak için zaman verir, can kulağıyla öykülerini dinler, kendilerini onların yerine koyar ve birinin onları önemsediğini gösterir. Vereceğiniz az ya da çok da olsa deneyin. Bundan hoşlanabilirsiniz.

Uzun dönemli bir şey bulun. Şanslıyız, emeklilik pek çok yıl süren uzamış bir plan. Emeklilik etkinlikleri hemen bitmezse ve zaman ve çalışma gerektirirse avantajlıdır. Yaşam boyu öğrenme ve gelişme zihnimizi keskin ve bizi meşgul tutar. Yeni bir dil öğrenme hiç bitmeyen bir yolculuktur ve bir enstrüman çalmaya başlamak eğer sabırlı ve dirençliyseniz size sonsuza kadar pratik yapacağınız bir şey verecektir. Bence o şey varacağınız bir yerden çok bir yolculuksa uzun erimlidir.

Emeklilikte sıkıntıdan kaçınmanın sınırsız sayıda etkinlikle meşgul olmak yoluyla başarılamayacağını öğreniyorum.  Doyurucu bir emeklilik daha çok  seçtiğim etkinliğin kalitesiyle belirlenir.

Dave Bernard

http://money.usnews.com/money/blogs/On-Retirement/2011/09/30/an-active-retirement-is-not-just-keeping-busy

 

 

“İnsanlardaki gerçek güzelliği ancak onlar yaşlanınca algılayabilirsiniz.”
~ Anouk Aimee