Hepimiz olumlu düşüncenin gücünün ve iyi tutumlara sahip olmanın öneminin farkındayız. Hergün iyimser bir bakış açısıyla iyi bir yerden güne başlamak yaşamdaki beklenmedik tümsekleri aşmamıza yardım eder. Emeklilikte bu daha da önemli.

Yaşlanmayla ilgili mücadeleler her şekilde ve boyutta geliyor. Fiziksel ve zihinsel sınırlamalardan sıkıntı ve yalnızlığa kadar korkutucu bir listeyle yüz yüzeyiz.  Ve gerçek şu ki bu kaçınılmaz süreci değiştirmek için yapabileceğimiz az şey var.  Kontrol edebileceğimiz bir değişken kaderimizle yüzleşmek için seçeceğimiz tavırdır.

Filipinlilerin bir deyişi var, bahala na, “gelecekte ne olursa olsun ”. Bence bu yaşamın dış kurallara göre yaşanması gerektiğinin harika bir hatırlatıcısı. Emekliliğin her günü bu hipotezi test etmek için bir fırsat sunuyor. İşte, bu bakış açısını her günkü emeklilik yaşamıma katmaya çalışmak için planladığım bazı yollar:

Artık sabahları yataktan kalkmak, güne başlamak için kendimi yataktan fırlarken bulamayabilirim. Gıcırdayan kemiklerle kasten ve daha yavaş hareket edeceğim,  ancak bunu yapmam gerektiğini algılamaya ihtiyacım var.

Parkta bisikletle püfür püfür gitmek daha fazla çabayı gerektirebilir.  Soluklanabilmek için daha sık durmaya ihtiyacım olacak. Fakat bana uyan bir hızda doğanın güzelliğinden keyif almak için dış dünyada olacağım. Yavaşlayabilir ama hala oyunda olacağım.

Yol işaretleri daha yakın açıdan daha iyi görülebilecek ve romanlar belki de kol uzaklığından daha iyi okunabilecek. Gözlüklerim oldukça yardımcı olabilecek ama daha sınırlı bir görüşle yapmayı da öğreneceğim.

Bellek mücadeleleri günümün standart bir kısmı olabilecek. Sağlıklı yaşamak ve beyin egzersizleri icin elimden geleni yapacağım umarım yardımı olur. Uyum sağlamak hayatta kalım ve doyurucu bir emeklilikten keyif almak için önemli.

En önemlisi, kaç yaşında olursam olayım, yüzüme bir gülümseme yerleştirmek benim gücüm dahilinde.

Emeklilik yaşamında olacak her olayı kontrol etme olanağımız olmadığı gerçeğini kabul etmek önemli. Ancak bir ölçü kabul ve düzenli bir doz iyimserlikle dengeli bir bakış açısını korumak için çabalayabiliriz. Ne olursa olsun.

Dave Bernard, “ Are You Just Existing and Calling it a Life? “(Yalnızca varsın diye buna yaşam mı diyorsun?) kitabının yazarı.

http://money.usnews.com/money/blogs/On-Retirement/2011/09/02/cultivating-the-right-retirement-attitude

“Neşe ve kahkaha olduktan sonra varsın kırışıklıklar gelsin.”
~ Schakespeare