Billie Jean King’in  Diz Protezi Destanı

İki yıldan biraz daha uzun bir süre önce spor ikonu Billie Jean King çok zor yürüyordu. “O noktada dizlerim öylesine acıyordu ki spor salonuna taksiyle gitmek zorundaydım –ve orası  New York’daki apartmanımdan yalnızca iki blok ötedeydi!” diyor.

Bu kadar yakın bir yere gitmek için bir araca ihtiyaç olması ironisi 39 Grand Slam ünvanını kazanan ve 1973’de “Cinsiyetlerin Mücadelesi” maçında Roby Riggs’i yendiğinde tarih yazan bir kadını ürkütmedi.”Biraz egzersiz yapmaya kararlıydım,” diyor. “Ancak bir taksi çağırmaya zorlandım! Ve bir kez salona geldiğimde bütün yapabildiğim birkaç bacak presiydi. Yürüme aletine bile çıkamıyordum.”

Bunun ötesinde de genel yaşam kalitesi düşüşteydi. “Central Park’ta bir gezintiden zevk alamıyordum, tenis oynamak bir yana,” diye hatırlıyor. Bu beni şaşırtkıştı çünkü kondromalasiyadan ve sonrasında da osteoartritten dolayı diz ağrısıyla 20’li yaşlarımdan beri uğraşıyorum.  Daha önce sürdürmeyi hep becerdim.”

İlk ve dünyadaki en iyi operasyonunu 23 yaşındayken geçirmiş ve bundan sonra başka ameliyatlar da yaşamış. “Her gece yatağa dizlerimde  buz torbalarıyla gidiyordum,”  diyor. Ama diz protezini ertelemeyi sürdürüyordum.” Yalnızca on yıl idare edecekleri söyleniyordu. Yaptırıp sonra yeniden başa dönüp yaptırmak zorunda kalmak istemiyordum.”

En sonunda Verilast Teknolojili Legion Primary Dizi keşfetti. Doktorum yeni dizlerimin 30 yıl süreyle iyi olacağını söyledi. Şimdi 68 yaşındayım yani benden uzun yaşar!

Bugünlerde Billie Jean tamamen ağrısız. 1974’de kurduğu Kadınlar Spor Vakfıyla ve ona Başkanlık Özgürlük Madalyası kazandıran diğer pek çok insani amaçlarıyla meşgul değilse eğer korta dönüyor.

“Tutkulu olduğum bir proje okul çocuklarına egzersiz yaptırmak,” diyor. Onlara saatte bir dakika müzikle hareket etmelerini söylüyorum. Bu bile bütün gün bir sandalyede oturmayı kırmak demektir, dolaşımlarını geliştirir ve konsantrasyonlarına ve odaklanmalarına yardım eder.”

Kuşkusuz şimdi, çok hoşlandığı gibi çocuklarla birlikte dolaşabiliyor. “Diz protezi adayı olan herkesi geç olmaktansa erken ameliyat olmaya cesaretlendiriyorum,” diyor. “keşke beklemeseydim. Hayatımı geri verin.”

Gene de o dikkatli ameliyattan sonra fizik tedavi yaptırma konusunda dindar olmak zorundasınız.”Rehabilitasyon çalışma gerektirir. Haftada bir gün yetmez. Bir atlet olarak güçlü kaslar yapmanın zaman aldığını bilirim. Ameliyatın kendi başına bir tedavi olmadığını düşünmeleri konusunda insanları zorluyorum. Annem her zaman bana hareket etmeyi sürdürmemi yoksa biteceğini söyledi.  Öylesine doğru ki ya diz protezi yaptırırsınız ya da yaptırmazsınız!”

Biz burada Thirdage olarak Billie Jean’le konuşma fırsatı bulduğumuz ve onun esin verici öyküsünü size getirdiğimiz  için onurlandık. Hadi onun mesajını içselleştirelim ve hareket edelim!

http://www.thirdage.com/exercise-fitness/new-knees-that-last-for-decades

“Ve bitirmek başlamaktır. Son, başlayacağımız yerdir.”
~ Eliot