Alzheimer ve kanserde çarpık gelişen hücre büyümesi yolunda yeni ufuklar açan keşfi için teşekkür edeceğimiz Dr. Rita Levi-Montalcini’miz var. Nobel ödülü sahibi, 103 yıl yaşadı ve 30 Aralık 2012’de Roma’da, evinde öldü. Nobel ödülü sahibi ve 100. yaş gününe ulaşmış yaşayan en yaşlı kişi olma özelliğine sahipti.

The New York Times’daki makaleye göre ölümü Roma belediye başkanı  Gianni Alemanno tarafından duyuruldu. The Times, neurobilimci ve Columbia Üniversitesi emekli profesörlerinden  Dr. Gerald D. Fishbach’ın sözlerinden  alıntı yaptı:  “Bu sözcükleri kolaylıkla kullanmam, ama onun çalışması neural gelişim araştırmasında nasıl düşüneceğimizden nasıl  müdahele edeceğimiz konularına kadar devrim yarattı .”

Otobiyografisi “Yetersizliklere Övgüde” (In Praise of Imperfection), kadınların üniversiteye alınmak istenmediği  bir zamanda doktor olma mücadelesinin  ayrıntılarını anlatıyor.  Babasına meydan okumuş ve pek çok önemli çalışmanın yazarı ya da yazarlarından biri olmak ve Ulusal Bilim Madalyası dahil sayısız ödülün kazananı olmak için devam etmiş.

The Times otobiyografisinde, “ Yetersizliktir  -mükemmellik- değil  insan beyni olan müthiş karmaşık makinaya yazılmış olan programın ve  çevrenin ve  fiziksel, psikolojik ve entelektüel gelişimimizin uzun yılları sırasında bize bakan kişilerin gayretleriyle oluşan etkilerin  son ürünü, diye  yazdığını rapor ediyor.

http://www.thirdage.com/alzheimers/dr-rita-levi-montalcini-1909-2012

“Yaş konusunda romantik duygularım yok. Ya her yaşta ilginçsinizdir ya da değil.”
~ Katharine Hepburn