Plank egzersizi

Mekikler bir zamanlar ince bir bel çizgisi ve daha sıkı karın kaslarına ulaşma yolu olarak en çok yapılan egzersizlerdi, “plankler” ise yalnızca yerde alan kaplamaktı.  Şimdi klasik mekikler (sit-up ve crunch) gözden düşerken planklar –bir pozisyona girip ve o pozisyonu koruduğunuz egzersiz-  karın kaslarınızı güçlendirme çalışmasında altın standart. Neden bu dönüş?

Mekik egzersizi

Bir nedeni mekiklerin sırtınız için zor olması –bükük omurganızı yere doğru bastırıp ve kalça fleksörlerini, kalçalardan sırtın alt kısımlarındaki bel omurlarına kadar uzanan kaslar, çalıştırdığınız için. Kalça fleksörleri  çok güçlü ya da çok sıkı olduğunda omurganın alt kısmını asar bu da sırtın alt bölgesinin rahatsızlığına bir kaynak olabilir. İkincisi, plankler egzersiz sırasında bedenin önündeki, yanlarındaki ve gerisindeki kaslarda daha iyi bir dengeyi güçlendirir, yalnızca birkaç kası hedefleyen mekiklere göre. Unutmayın “core” unuz (karın, bel/sırtın altı ve kalça kemeri bölgesindeki kaslar) karın kaslarınızın çok daha ötesindedir.

Son olarak, günlük yaşam etkinlikleri de spor ve boş zaman etkinlikleri gibi kaslarınızın birlikte çalışmasını gerektirir, tek olarak değil. Mekikler yalnızca birkaç kas grubunu çalıştırır. İyi bir karın egzersizi, hareketin dinamik şekliyle tüm karın kasları setini –günlük etkinliklerinizde olduğu gibi spor ve boş zaman etkinliklerinizde de dayandığınız kaslar- güçlendirmeye yardımcı olur.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/want-a-stronger-core-skip-the-sit-ups

“İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar. Halbuki yaşamadıkça yaşlanırlar.”
~ İskoçya Atasözü