Harvard Sağlık Yayınlarından:

D vitamini düzeyinizi etkileyebilen unsurların tümünü çözmek karmaşık bir iştir. Bedeniniz D vitaminini güneş cildinize değdiğinde yapar. Vitamini yiyecekten de (temelde eklendiği için; bir kaç  yiyecek doğal D vitamininin  kaynağıdır) ya da destek olarak da alabilirsiniz.

Bedenin D vitamini yapma işlemi karmaşıktır. Cilt, ışık yelpazesinin görülmeyen parçası olan ultraviyole B’yi (UVB) emdiğinde başlar. Karaciğer ve böbrekler de vitaminin bedenin kullanabileceği bir formunun yapımına katılır.

Bir insanın D vitamini düzeylerini etkileyen birkaç faktör vardır. İşte önemli olan altı tanesi.

  1. Yaşadığınız yer. Ekvatordan ne kadar uzakta yaşıyorsanız kışın o kadar az D vitamini üreten UVB ışını yer yüzeyine ulaşır. Boston’da yaşayanlar, örneğin, Kasımdan Şubata çok az vitamin yapar, eğer yaparsa. Kısa günler ve kolları ve bacakları kapatan giyinme de UVB’ye maruz kalımı sınırlar.
  2. Hava kalitesi. Fosil yakıtların, ağaçların ve diğer materyallerin yanmasından dolayı havada bulunan karbon partikülleri yayılır ve UVB ışınlarını emer, D vitamini üretimini azaltarak.  Bunun tersine olarak, ozon UVB radyasyonunu emer, dolayısıyla ozondaki kirlilik nedenli delikler vitamin D düzeyinin artmasıyla sonuçlanır.
  3. Güneş koruyucu kullanımı. Güneş koruyucu UVB ışınını bloklayarak güneş yanığını önler.  Teorik olarak güneş koruyucu kullanımı D vitamini düzeylerini azaltır. Ancak pratikte pek az insan tüm UVB ışınını bloklayacak yeterince güneş koruyucu kullanır ya da güneş koruyucuyu düzensiz olarak kullanır dolayısıyla D vitamini üzerinde güneş koruyucunun etkisi o kadar önemli olmayabilir. Sıklıkla alıntılanan bir Avusturalya çalışması güneş koruyucu kullanmakla görevlendirilen erişkinlerle plasebo kremi kullandırılanlar arasında D vitamininde bir fark olmadığını gösterdi.
  4. Cilt rengi. Melanin ciltte onu esmer yapan bir maddedir ve UVB için ciltteki bedenin D vitamininin üretimini teşvik eden  madde ile yarışır. Sonuç olarak, aynı miktarda D vitamini üretmek için  esmer ciltli insanlar açık renk ciltli insanlara göre daha fazla UVB’ye maruz kalma gereksinimi eğilimindedir.
  5. Ağırlık. Beden yağı D vitaminini emer, dolayısıyla yağmurlu bir günde D vitamini sağlayabileceği önerildi: alım düşük ya da üretim az olduğunda vitaminin bir kaynağı olarak. Ancak, araştırmalar ayrıca obez olmanın düşük D vitamini düzeyleriyle korele edildiğini  gösteriyor ve aşırı kilolu olmak D vitamininin bio-yararlanımını etkileyebiliyor.
  6. Yaş. Genç insanlarla karşılaştırıldığında yaşlı insanlar ciltteki UVB ışınının D vitamini öncülüne çevirdiği  maddenin düşük düzeyine sahiptir. Ayrıca yaşlı insanların genç insanlara göre daha az etkili D vitamini üreticileri olduğunu gösteren deneysel kanıtlar var.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/6-things-you-should-know-about-vitamin-d

“Gençlik doğanın hediyesidir. Yaşlanmak ise sanat eseri.”
~ Walter Wincher