sun glassesHarvard Sağlık Yayınlarından: Güneş ışını, özellikle ultraviyole (UV) radyasyonu, pek çok göz rahatsızlığıyla ilişkilendiriliyor, katarakt ve yaşla ilişkili makuler bozulmanın erken başlaması dahil. Güneşten kaçınmak zordur ve güneş gözlüğü kullanarak gözleri korumak kolaydır. Güneş gözlüklerinin gereği gibi iş görmesi için marka olması ya da yüzlerce dolar etmesi gerekmez.

Güneş gözlükleri Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsünce (ANSI) kurulan UV koruması rehberine göre  etiketlenmiştir. UV ışınının sağlığı etkileyen iki tipi var:

UVA, cilt bronzlaşmasından ve yaşlanmadan sorumludur.

UVB, güneş yanığı ve cilt kanserinden sorumludur; büyük bir kısım atmosferin ozon tabakasınca emilir.

Güneş gözlüklerini satın almadan önce ANSI etiketine bakın; ucuz güneş gözlükleri bile etkin olabilir.

Kozmetik: Hafif renkli camlar günlük kullanım için iyidir, UVB ışınlarının yüzde 70’ini, UVA ışınlarının yüzde 20’sini ve görünür ışığın yüzde 60’şını bloke eder.

Genel amaç: Orta ve koyu camlar çoğu dış etkinlik için iyidir. UVB’nin yüzde 95’ini, UVA’nın yüzde 60’ını ve görünür ışığın yüzde 60-90’ını bloke eder.  Pek çok güneş gözlüğü bu kategoriye girer.

Özel amaç: UV engelleyicili çok koyu camlar plajlar ve kayak yamaçları gibi çok parlak yerler için önerilir. UVB’nin yüzde 99’unu, UVA’nın yüzde 60’ını ve görünür ışığın yüzde 97’sini bloke eder.

Daha koyu renkli görünen camlar daha hafif renklilerden daha iyi UV koruması sağlamayabilir.

Ne tür güneş gözlüğü alacağınızdan emin değilseniz ya da göz hastalığı için yüksek riskte olabileceğinizi düşünüyorsanız doktor kontrolü yaptırın.

http://www.health.harvard.edu/special_health_reports/the-aging-eye-preventing-and-treating-eye-disease

 

“Gençlik doğanın hediyesidir. Yaşlanmak ise sanat eseri.”
~ Walter Wincher