sıcaklarGeçen hafta birkaç gün hafifçe rahatsız edecek kadar sıcaktı bu bana yıllık yaz sıcaklık uyarısı yapmamı hatırlattı..

Hastalık Kontrol Merkezlerine göre yaklaşık 650 sıcaklık ilişkili ölüm oluyor her yaz A.B.D. de ve sayı artıyor.

2012’de bu ölümlerin yarısı 65 yaş ve üstündeki insanları etkiledi ve bu sıra dışı değil. Sıcaklıkla ilgili hastalık ya da ölüm deneyimleyen insanlar arasında çok yaşlı olanlar, çocuklar ve kronik diyabet ve kalp hastalığı gibi tıbbi durumlu insanlar var.

Yaşlılar için olan sorun şu ki biz yaşlandıkça beden ısı düzenleyicilerimiz gençken olduğu gibi iyi çalışmıyor. Bazen bedenimiz sıvıya gereksinim duyarken biz susuzluk hissetmiyoruz dolayısıyla sıcak aylarda çok su için.

İşte size, ailenize, arkadaşlarınıza ve komşularınıza sıcak mevsimi geçirmek için bazı öneriler:

  • Açık renkli, bol giysiler giyin.
  • Isı dalgası elektrik faturasında cimrilik edilecek zaman değil. Gereksinim duyduğunuzda air conditionu çalıştırın.
  • Eğer air conditionunuz yoksa şimdi edinmenin zamanı, sıcaklık dalgasından önce şehrin serin merkezlerini keşfedin. Yüzlerce şehir günün en sıcak zamanında insanlara yardım etmek için okul spor salonlarını ve diğer büyük toplanma merkezlerini kullanır.
  • Öğleden sonra bir sinemaya, alışveriş merkezine ya da air conditionu olan bir arkadaşınıza da gidebilirsiniz.
  • Sizde varsa siz bir arkadaşınızı davet etmeyi düşünün, günün en sıcak günlerinde.
  • Bir sıcak dalgası sırasında dışarı çıkmak zorundaysanız işlerinizi sabah saatlerinde yapın. Randevularınızı günün en sıcak saatlerinden öncesi için planlayın.
  • Pişirme gereği olmayan hafif şeyler yiyin. Karpuz, elma ve diğer bazı meyveler gibi yüksek su kapsamlı meyveler yiyin.
  • Günün sıcak zamanında panjurları düşük ve perdeleri kapalı tutun. Diyabet, yüksek kan basıncı ve diğer sağlık sorunları için kullanılan bazı ilaçlar bedenin kendini soğutma yeteneğini engelleyebilir. Eğer sizin bölgeniz uzun süren bir ısı dalgası deneyimliyorsa bu süre içinde ilaçların miktarını azaltma ya da hiç kullanmama durumu olabilir mi diye doktorunuza sorun.

Sıcakla ilgili ölümcül derecede ciddi iki durum var ve belirtilerini bilmelisiniz:

SICAK DERMANSIZLIĞI beden çok ısındığında ortaya çıkar. Belirtileri susuzluk, zayıflık, baş dönmesi, bol terleme, soğuk ve yapış yapış cilt, normal ve hafifçe yüksek beden ısısı.

Kendinizi ya da bu belirtileri gösteren insanı serin bir yere alın, soğuk suyla duş ya da banyo alın ve dinlenin.

SICAK ÇARPMASI tıbbi acil durumdur. Beyin hasarına yol açabilir.  Etkilenen insanı hastaneye götürün. Beden ısısı birkaç dakika içinde 40  derece dolayına çıktığında ortaya çıkar.

Diğer belirtiler kafa karışıklığı, baygınlık, güçlü/ hızlı nabız, terleme eksikliği ve tuhaf davranmayı kapsar. Vakit kaybetmeyin.

Aşağıdaki kısa video aşırı yaz sıcaklarının ciddiyeti konusunda Dr. Robin Ikeda , CDS’in Çevre Sağlığı Ulusal Merkezinin Vekil Direktörü tarafından kaydedildi.

The video cannot be shown at the moment. Please try again later.

 

Sıcak ayların keyfini çıkarın, ancak bu yaz serin ve güvenli kalın.

http://www.timegoesby.net/weblog/2013/06/elders-and-summer-heat-dangers.html

“Yaşamın en değerli armağanlarından bazıları yalnızca yaşla elde edilir.”
~ Gene Cohen