Getting-started-with-meditation-1050x700px

“Varsayın ki endişeyi azaltmak ve doyumu arttırmak için günde bir kez aldığınız bir ilaç konusunda okuyorsunuz. Onu alır mıydınız? Dahası varsayın ki hapın çok geniş yan etkileri var: hepsi de iyi, kendine değer vermeyi, empatiyi ve güveni arttırıyor; belleği bile geliştiriyor. Nihayet varsayın ki hap tamamen doğal ve bir bedeli yok. Şimdi alır mıydınız? Böyle bir hap var. Adı meditasyon.”

~  Jonathan Haidt, The Happiness Hypothesis

Meditasyonun bilimsel olarak sizi mutlu, sağlıklı, daha etkin, daha dengeli ve çok daha az stresli yaptığı kanıtlanmıştır. Beyin için yapılan push-up’ lara benziyor ama çaba gerektirmiyor, abartmasız.

Bununla birlikte ilk denediğinizde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Günün şu anına kadar, bazıları için  zihin sürekli bir konuşma ırmağı gibi. Sonra da sakin kalmayı reddeder.

Bu türden yararsız zihin gevezeliklerine örnekler:

• “Bugün işte gerçekten kötü bir gün yaşadım.”

• “Stresliyim, yapmak istediğim yalnızca…”

• “Arkadaşlarımın yapıyor oldukları konusunda endişeliyim.”

•“Köpeği dışarı çıkarmalı mıyım?”

• “Yarın işe giderken ne giyeceğim?”

• “Doğru düzgün meditasyon yapamıyorum, dolayısıyla işe yaramayacak.”

Birkaç denemeden sonra hatta “Yapamıyorum işte!” sonucuna varabilirsiniz. Halbuki,  bu da bir zihin gevezeliği. Bir şey sizi bu yazıyı okumaya yönlendirdi. Dolayısıyla denemeye devam edin.

Meditasyon düşünceyi boşaltmanın bir yoludur. Disiplinli bir sessizlik çalışmasıdır. Sizin  dikkatinizi bozan düşünceler ve olumsuz duygu gevezeliğiyle dolu zihnizin boşaltılmasına yol açar. Bir gölcük varsayın. Suya bazı taşlar atıyorsunuz ve su bulanıyor. Dalgacıklar yayılıyor, üst üste biniyor ve altta ne olduğunu görmekte zorlanıyorsunuz. Bunlar zihninizdeki düşüncelerdir. Suyun bulanışı ve düşüncenizi meşgul edişi öyle sık olur ki suyun durgunlaşması, sakinleşmesi zamanını hiç bulamazsınız. Gördüğünüz gibi eğer zihin bulanık bir gölcük gibi çamurluysa bizler için gerçekten net bir şekilde düşünmenin tek yolu milin çökmesi için yeterince uzun süre sukunet içinde olmaktır. Meditasyon yapmaktır.

“Meditasyon bilgelik getirir; meditasyon eksikliği cahilliği bırakır. Neyin sizi ileri ittiğini, neyin geri bıraktığını iyi bilin ve bilgeliğe götüren yolu seçin. ~ Buddha”

Meditasyonla ilgili güzel şeylerden biri orada kimsenin olmayışıdır, meditatif duruma ulaşmak için tek yol. Meditasyon basitçe içe girmektir. Bu pek çok farklı yolla yapılabilir, işte size başlamanızda yardımcı olacak bazı ipuçları:

1.SESSİZ BİR YER SEÇİN

Sakin ve huzur dolu bir ortam seçin, bu meditasyon çalışmasını keyifli ve gevşetici yapacaktır. Odanızın dışında sürüyor olan bir etkinliğin sesini dinlemekten kaçının, müzik bile olmasın. Bunlar onlarsız daha rahat olacağınız dikkat çelicilerdir, özellikle meditasyona yeni başlıyorsanız.

2.RAHATÇA OTURUN

Duruş şekliniz de fark yaratır. Gevşemiş, rahatlamış ve sakin olduğunuzdan emin olun. Omurganız dik olarak düz oturun; tüm süreç boyunca omuzlarınızı ve boynunuzu gevşek ve gözlerinizi kapalı tutun. Meditasyona başlarken sırtınızda biraz ağrı ya da yanma hissedebilirsiniz, uzamış bir süre oturmaktan dolayı ama bunu görmezlikten gelmeye çalışın ve ağrı etiketini uzaklaştırın ve bunu bir duygu olarak görün, düşüncesi geçecektir. Meditasyon için Padmasama (lotus) pozisyonunda oturmak zorunda olduğunuza ilişkin yaygın bir söylence vardır. Yalnızca dik oturmanız, ellerinizin en rahat olduğu bir yerde, yeterlidir.

3. REHBERLİ MEDİTASYONU YAPMAYA ÇALIŞIN

Meditasyona başlarken online rehberli meditasyon videolarını çok yararlı buldum. Youtube sizin için hangisinin en işe yarayacağını seçmenizde yardımcı olacak yeni başlayanlardan ileri olanlara kadar pek çok rehberli online meditasyon teknikleri sunuyor. İşte size yardımı olabilecek video örnekleri:

15 Minute Guided Meditation from an American Buddhist monk Kelsang Jampa

10 Minute Guided Body Scan Meditation

A perfect of explanation getting started meditation with british  philosopher Alan Watts

4. ODAĞI KORUYUN

Gezen zihin içeriği bir anahtar. Kendinizi düşüncelerinizi kontrol etmekten aciz bulacaksınız, kendinize ‘Bundan sonra neyi düşüneceğim?’ diye sormaya çalışın, bu zihnin gezinmesini şaşırtıcı bir şekilde durdurur. Ayrıca meditasyonun başında nefes alış verişine odaklanmaya yardım eder. Bu, odaklanmayı korurken var olmanıza yardım eder, sonunda kendinizi düşünceler arasındaki boşluğa kayarken bulacaksınız. Hiçliğin genişleyen alanında saf bir farkındalık deneyimlemeye başlayacaksınız.

5. ALARM SAATLİ MEDİTASYON UYGULAMASI DENEYİN

Başlarken düşüncelerinizin zamana kaydığını farkedebilirsiniz ‘burada ne kadar zamandır oturuyorum?’ ya da ‘çok mu uzun zaman olmuştur?’ gibi. Eğer bu mücadeleyi veriyorsanız o halde  tercih ettiğiniz süre için bir çalar saat kurun, diyelim ki 10 dakika. Zaman bitene kadar meditasyon yapın. Bu yolla ne kadar uzun sürdüğü ya da daha ne kadar süre için meditasyon yapmanız gerektiği endişesini taşımazsınız. Cruise drive’da meditasyon gibi. Her ne kadar bunun dikkat çeliciliği nedeniyle rutininizde bir alışkanlık olmasını tavsiye etmezsem de yalnızca yeni başlayanlar için bir öneri.

Sizin için işe yarayan bir ip ucu var mı? Meditasyonla ilgili deneyimleriniz nedir? Meditasyona başlayan diğer insanlar için herhangi bir öneriniz, öğüdünüz var mı?

Okuduğunuz için teşekkürler!

http://livelearnevolve.com/5-tips-for-getting-started-with-meditation/

“Yaşamak ve yaşlanmak tek ve aynı şeydir.”
~ Pamela Blair