laptop with books and apple

Çekici bir başlık için bu nasıl? Birilerinin dikkatini çekmek için minik bir kusur ya da tedirginlikle ilgisi yok. Korku ya da endişenizi hemen rahatlatacağım: emeklilik becerileri yaşamda geldiğiniz bu yere kadar elde ettiklerinizden farklı değil. Yaşamınızın bu fazına nasıl tepki vereceğiniz ve başa çıkacağınız konusunda  yeniden öğrenilecek  öyle özel hiçbir şey yok. Emeklilikte “başarısız” olmak konusunda endişe etmek durumunda kalacağınız öyle özel bir şey yok.

Emeklilik, yaşamınızda, yaşam deneyimlerinizin, becerilerinizin, yeteneklerinizin ve sizi doyuracak bir varlığı yaratmak için kişiliğinizin benzersiz bileşimini kullanacağınız daha serbest olduğunuz bir zaman için basitçesi yeterli olandan daha az bir sözcük.

Bu, emekliliğin güçlükleri olmadığı anlamına gelmiyor. Çalışma hayatından bu döneme olan geçiş süreciyle mücadele eden bir dolu insan var. Ciddi bir hata yapmış olduğunuzu ve sizi felaketin beklediğini düşünmek çok yaygın. İlişkilerinizi bu yeni yaşam tarzına adapte etmeniz çalışma ve uzlaşma gerektirir. Ekonomik gerçekliklerinizle uyumlu hale getirmek için beklentilerinizi azaltmayı öğrenmek zorunda kalabilirsiniz.

Ancak, söylemek istediğim önemli şey emekliliğin okula geri dönmenizi, yüksek derece almanızı ya da testi geçmek için gece ve gündüz çalışmanızı gerektirmiyor olduğu. Siz yaşamın size atmış olabileceği önemli “testleri” zaten geçtiniz. Terslikleri, bazı kalp ağrılarını, bazı hayal kırıklıklarını ve bazı başarısızlıkları aştınız.

Hala ikna olmadınız mı? Tamam, işte doyurucu bir emeklilik için “özel beceriler”:

1) Karmaşık ve tehlikeli bir dünyada kendinizi nasıl canlı ve fonksiyon yapar halde tutacağınızı çözdünüz. Bir finans büyücüsü olmayabilirsiniz ancak yaşayacak bir yeriniz var, faturalarınızı nasıl ödeyeceğinizi biliyorsunuz, arabanıza benzin koyabiliyorsunuz, vergi dönüşünü kaydediyorsunuz (hazırsınız, tamam?) ve size 1 milyon dolar kazanacağınızı iddia eden Nijerya’dan gelen maillere karşılık vermiyorsunuz.

2) Diğer insanlarla ilişkileriniz var. Evli ya da değilsiniz, ya da uzun vadeli bir ilişkiniz var, yalnız yaşıyor olabilirsiniz kendi seçiminizle ya da durumlardan dolayı. Ne olursa olsun diğer insanlarla düzenli olarak etkileşimdesiniz.

3) Yeterince zaman verilirse onunla ne yapacağınız konusunda panik yapmazsınız. Bir şey seçersiniz. Kalan bu zamanı nasıl dolduracağınızı seçmeniz sizi uzun bir süre tatmin etmeyebilir. Dolayısıyla, o zaman başka bir şey seçersiniz. Mesele şu ki bir köşede oturup ne yapacağınızı düşünmez ya da onun yaşam amacınız olup olmadığı konusunda endişe etmezsiniz. Bir şey yaparsınız.

4) Her akşam kızarmış patatesli Big Mac yemenin sağlıklı olmadığını bilirsiniz. Günlerce kanepeden ara sıra kalmamanın sizi sıkıntıya sokacağını bilirsiniz. Bedeninizin sizi bitiş çizgisine götürmesi için bakım ve uygun beslenme gerektiren karmaşık bir mekanizma olduğunu bilirsiniz.

5) Bir noktada öleceğinizin farkındasınız. Bundan dolayı mutlu değilsiniz ama bu konuda bir şey yapamazsınız dolayısıyla bununla barış yaparsınız ve kalan hayatınızı yaşarsınız. Eğer spiritüel inançlara yatkınsanız sonra ne geleceği konusunda bazı tür inançlarınız vardır. Eğer spiritüel bir düşünce hiçbir zaman zihninize girmemişse de zaman zaman ölünce ne olacağını düşünürsünüz ve sonra başka bir şey düşünürsünüz. Bu konuda takıntı yapmazsınız.

Ve işte buyurun. Hepsi bu. Eğer bu beş yaşam “hüner”ini elde etmeyi becermişseniz o zaman devam etmek için iyisiniz. Emeklilik yaşamın yalnızca bir zamanı. Yaşamın farklı bir kısmı, tıpkı ergenliğin genç ve yeni evli olmaktan farklı olduğu gibi. 30 olmanın 60 olmaktan. Erkek olmanın kadın olmaktan.

Emeklilik yolculuğunuzun yalnızca parçası. En iyi kısmı olduğu konusunda tartışabilirim ama bu yalnızca benim fikrim.

http://satisfyingretirement.blogspot.com.tr/2014/04/do-you-lack-necessary-skills-to-retire.html

“Ancak yaşlanan birisi yaşam hakkında tam ve uygun bir tasarıma sahip olur.”
~ Schopenhauer