Meşhurları konuk eden talk showcu Larry King bu tutumun taraftarı.  Holywood artisti Elizabeth Taylor da. Her ikisinin de, aynı insanlarla iki kez olmak üzere sekiz kez evlenmeleri evliliğe spor muamelesi yaptıklarını gösteriyor.  Niçin birçok insan ayrılıyor? Ve ikinci bir kez düşünmeden tekrar evleniyor? Belki evliliğin kutsallığı eskiden olduğu gibi değil.

Boşanma

Politik görüşünüz önemli değil, bir süre önce Al ve Tipper Gore evliliklerine son verdiğinde hayal kırıklığı ve şok hissetmediniz mi?

40 yıldan sonra, niye şimdi?

“Bunu giderek daha fazla görüyorum, pratik yaşamda” diyor,  psikolog ve yazar David Clarke. “Geçmişte çiftler mutsuz olsalar da beraber kalırlardı. Parayı, arkadaşları, hatta aileyi bölmek çok tuhaftı, boşanmış olmanın lekesi çok büyüktü.”

Bir evlilik ve aile danışmanı olarak Clarke’ın işi parçalanmış birlikteliklere yardımcı olmak. Ancak, evlilik yeminlerine yönelik olarak kültürel tavırların değişmesiyle, bunu yapmak güçleşiyor.

Daha genç evlenen çiftler daha uzun süre yaşıyor, diyor Clarke. Çocukları büyüdükten sonra önlerinde yaşamın bir diğer  aşaması oluyor. Dolayısıyla, eğer sonu olmayan bir ilişki içinde olduklarını hissediyorlarsa, belki düşünüyorlar: Neden bu yılları kötü bir şekilde harcayayım?

“İnanıyorum ki daha iyi hale getirmek için bazı şeyleri değiştirebilirsiniz, ancak ne kadar yaşlıysanız alışkanlıklarınız ve çürümüş eski modeller o kadar güçlüdür. “Zor iş.  Eğer bunu iş edinmeye istekli olmazsanız toplum bunu daha kolay yapıyor.”

“Yaparım” diyen Amerikalıların yarısı sonunda “yapmam” diyor. İleri yaşlardaki ayrılmalar üzerine istatistikler son haline gelmiş değil; Amerikan Nüfus İdaresi  daha iyi bir resim verebilmek için boşanmaları izlemeye daha yeni başlıyor.

Betsey Stevenson, Pennsylvania Üniversitesi Wharton School of Business’de araştırmacı, yaptığı yoğun hesaplar sonucunda yetişkin Amerikalılar arasında bir “boşanma krizi” paniği için bir neden olmadığı sonucuna vardı.  Aslında onlar dağılımın öteki ucunda.  En yüksek boşanma hızı 10 yıl ya da daha süreli evlilikler arasında.

Bütün evlilikler ölüm ya da boşanmayla sona eriyor,” diyor. “Uzun ömür beklentisindeki ilerlemeler daha az ölüm demek, daha az ölümle daha fazla boşanma göreceğiz, ölüyken boşanamıyacağınız basit gerçeğinden hareketle.

Sağlıklı Ancak Mutlu Değil

“Günümüzün baby boomerları emeklilik çağlarına yaklaşırken kendilerini sağlıklı  bulan ilk kuşak, onlarca yıl daha devam etmeye…  “Hayatımın kalan kısmı için Bay ya da Bayan Doğru’yu aramaya değer, 40 yıl önce doğru olan her kimse ile devam etmektense” diye düşünebilirler, diyor.

Yaşamlarının geç dönemlerinde evliliklerini sonlandıranların geçiş dönemi için danışmanlığa ya da grup desteğine gereksinimleri var. Mike Valesco 13 haftalık Boşanma Hizmeti programları yürütmüş Tampa’daki Crossing Kilisesinde, yakında bir yenisini başlatacak.

Kendisi iki kez boşanmış biri olarak üçüncü seferinde sonunda doğruyu bulduğunu söylüyor. O ve karısı birlikteliklerinin 11. yılını kutlayacaklar Kasımda.  O zaman şimdi sahip olduğu bilgiye sahip değildi, olsaydı bazı şeyleri farklı yapabilirdim, diyor.

Evli kaldığınız her dört yıl için bir yıllık bir iyileşme sürecine gereksiniminiz olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla eğer birçok on yıl bir kişiye yatırım yapmışsanız, hesabı  yapınız. O ilişkiye çok fazla zaman, duygu ve enerji yatırdınız ve bu duygular bir gecede yok olmaz.”

Yükünüzü Atmak için Zaman Ayırın

Boşanmadan sonra kişisel hesaplaşma için zaman ayırmamak “kırık bir bacakla maraton koşmaya benzer.” Ve bunu tamir etmezseniz, diyor Velasco “bütün bu yükü ve altüst olmuş duyguları sonraki ilişkiye  getirirsiniz.” 

Erkekler bu konuda en kötüsü diyor. Onun deneyimlerine göre, kadınlar kendilerini toplamada ve mutlu bir şekilde yalnız yaşama uyum sağlamada erkeklerden daha başarılı.

“Yüzleşin, erkekler anneleri ve karıları tarafından beslenmeye, bakılmaya alışık.”

Kathryn Shinovich ‘haklısınız’ diyor. 69 yaşında,  29 yıldan sonra boşanmış. Dört çocuğu bu konuda mutsuz olmuş ama Shinovich’in problemli ilişkisindeki mutsuzluğu bunu gölgede bırakmış.

Altı kez evlenmiş annesinin yaptığı hataları tekrarlamayacağını söylüyor.

“Muhtaç olmayın. Yalnız olmaktan korkmayın,” diyor.”Eğer gerçekten mutlu değilseniz, devam edin, kaç yaşında olduğunuzun önemi yok. Bütün gençliğimi asla doğru olmadığını bildiğim bir şey için harcadım. Şimdi kendi başımayım ve bunu seviyorum.”

http://www.thirdage.com/marriage/multiple-marriages?

“Diğer seçeneği düşünürseniz yaşlanmak çok da kötü değil.”
~ Maurice Chevalier