Dr. Butler, geriatri bilgini, hocası, araştırıcısı, uzun ömür uzmanı, Pulitzer ödüllü bir yazar ve yaşlılar avukatı, 4 Temmuzda 83 yaşında öldü, diye yazmış çok sayıdaki uluslararası meslekdaşlarından birisi.

“Gururla, zarafetle ve sağlıkla yaşlanmanın simgesi ve benim gibi  genç geriatristler için bir rol modeli olarak hatırlanacaktır..” diye yazıyor, The Hindu’da Mala Kapur Shankardass.

“Reçetelediği her şeyin bir uygulayıcısıydı. Ölene kadar ki zihinsel keskinliği, çevikliği, canlılığı bir örnektir.  Üretken yaşlanma, başarılı yaşlanma kavramları için elverişli bir ayar geliştirdi. Enerjisi, çalışma isteği, paylaşma yeteneği bulaşıcıydı.”

Dr. Butler’in yaşlanma üzerine yazdığı bu son kitabında iyi bir doktorun coşkusu her sayfaya bulaşıyor – yaşam boyu zekası, iyimserliği ve bilgeliğiyle.

Dr. Butler, alt başlığı “Uzun Ömrü Benimseme” olan kitabının “Giriş” bölümünde yaşlılığın gerçeklerini kabul etmenin uzun ve sağlıklı bir ömür için can alıcı olduğunu yazıyor.

“İnkar genellikle tehlike oluşturur,” diyor. “Yalan söylemenin ya da kendini aldatmanın bir şeklidir…”

Birçok bakımdan inkarın yıkıcı ve sağlıksız bir davranış olduğu konusunda aynı fikirde olsaydık belki de o zaman sağlığımız, önemli olan bu gerçeği kabul etmekle en büyük yararı sağlardı.

Söyleyelim; yaşlanıyoruz.

“Devam et, söyle: Yaşlanıyorum. Yaşlandığımızı inkar etmeyelim. Onunla anlaşalım, onu  kabul edelim ve kullanalım.”

Dr. Butler kitabında bilgi içermeyen bir cümle bile yazmamış. İşte  “Giriş” bölümünden çabucak yapılmış bazı alıntılar:

Yaşınızın önemi yok, her zaman ömrünüzü uzatmak için yollar var.

Ayrıntılı veri (ikiz çalışmaları) analizleri izlenen yollar ve ömür uzunluğundaki değişimlerin üçte birinin genetik faktörlere bağlanabileceğini… ebeveynle çocuk arasındaki uzun ömür korelasyonunun şaşırtıcı ölçüde küçük olduğunu bulmuştur.

Yaşlanmaya  yaklaşımınız yaşlanma sürecini değiştirebilir ve yavaşlatabilir.

Kalp hastalığı riski yaşları ve sigara içtikleri yıllar ne olursa olsun sigarayı bırakmış olanlar için düşer.

Aktif ve uzun yaşam arasında güçlü bir korelasyon vardır.

Yaşlandıkça, geceleri YETERİNCE UYKU VE DİNLENME ve kestirmeler, iyi bir sağlığı sürdürmek için şarttır.

80’li yaşlarda  yüksek fiziksel fonksiyonun iki güçlü belirtecinden biri yüksek zihinsel fonksiyon, diğeri ise  duygusal desteğin varlığıdır.

Her ne kadar Butler’ın kitap boyunca süren tartışmaları kişisel anekdotlardan yaşlanmaya ilişkin bir düzine ya da daha çok araştırma disiplini kadar uzak ve geniş konuyu kapsıyorsa da,  Giriş Bölümünün özü  önemli. Ömür uzunluğu indeksi ise sizin şimdiki sağlık uygulamalarınızı değerlendiriyor ve not veriyor. Yeme alışkanlıkları, etkinlikler, duygusal ilişkiler, beyin çalışması, stres düzeyleri ve fiziksel durumu gözetme gibi konuları kapsayan indeks 25 sorudan oluşuyor. Çok olduklarından ben üstten beş tanesini seçtim, sizinle paylaşmak için:

Sigara: Sigarayı yıllar önce bıraktım, ancak  seri bir sabıkalıyım. Bir takvim yılında iki kez, bir hafta sigara içerim, ama asla daha uzun değil.  Fakat tanrım, onu- her gün- özlüyorum, bırakalı on yıldan fazla olduğu halde.

Fiziksel Etkinlik: Sabah yürüyüşlerini yavaşlattım. Şimdi haftada beş gün, her seferinde üç mil (bir saat kadar) olmak üzere bir hedef koydum. Isı 26 derecenin altına düşerse haftada iki gece de aynı uzunlukta bir yürüyüşü ekliyorum.

Evli Değil ve Önemli Biri Yok: Hımm, bu konuda yapabileceğim pek fazla bir şey yok ve yirmi  küsur yıl kimse olmaksızın  yaşadıktan sonra oldukça eminim ki bu bir tercih. Ancak, sevdiğim insanlarla, onlara daha yakın olarak, daha fazla temas ederek ilişkilerimi güçlendirebilirim –fiziksel uzaklık durumunda bile.

Sosyal Yaşam: Bazılarımız (onlardan biriyim) etraflarında diğerleri kadar çok ve sık insana gereksinim duymaz ve ben insanın doğasını anlamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak, son üç yıldır süren depresyonum artıyor, dışarı çıkmanın ve yeni arkadaşlıklar kurmanın zamanı.

Stres Azaltma: Meditasyon benim için çok işe yarıyor ve tüm erişkin yaşamımda yaptım, ama kesintili olarak…

“İlerdeki sayfalar” diye, yazıyor Butler,  Giriş Bölümünün sonunda, “yetkin, ulaşılabilir ve pratik öğütler kapsıyor ki bu da yaşlanma yıllarında maksimum fiziksel, entelektüel ve duygusal sağlık reçetesini güçlendiriyor.”

“Yaşlanma sürecinde güçlü ve doğrudan etkili  stresi, sosyal ve mahrem  müdaheleleri, uykuyu ve diğer konuları öğreneceksiniz. Kendinizi disipline etmek, yeni etkinliklerinizi benimsemek için davranıp değişiklik yapmaya gereksinim duyacaksınız.”

“Bir plan görünüyor, daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam için bir reçete.”

Dr. Butler hakkında sevdiğim birçok şeyden biri de yalnızca değişiklik yapabileceğim konusunda beni inandırmıyor, onu yapma isteği de veriyor.

Kaynak: Ronni Bennet , The Longevity Prescription of Dr. Robert Butler: A Proposal

Devam edecek….

 

“Gençliğin yaşı yoktur.”
~ Pablo Picasso