Boomerlar için fitness İpuçları:

Bedeniniz asla 20 yaşında olduğunuz durumda olamayacaktır. Hatta 40’ınızdaki durumda bile.  Aslında, o zaman yaptıklarınızın bazıları şimdi sağlığınız için tehlikeli bile olabilir! Ancak bu bir koltuğa oturup bütün gün TV izlemeniz anlamına gelmiyor! Egzersiz ve fitness her yaşta fiziksel ve zihinsel sağlığınız için elzem. İşte aktif yaşlıların fit kalmakla yavaşlamayı bilme arasındaki dengeyi bulabilmeleri için bilmeleri gerekenler:

Joyce Fowler’ın kızı Rhonda, bazen annesine fiziksel olarak yavaşlamasını söylüyor ancak 80’lerinin başlarındaki hayat dolu kadın bunu yapacak gibi değil: “yapmayı durdurmak yaşamayı durdurmak,” diyor.

Plum’da yaşayan büyük-büyükanne Fowler; geçenlerde bodrum merdivenlerinden inmeyi bırakmayı kabul etti; onun yerine bir tepede olan evinin arkasına evin dışından giden  ama daha az eğimli,  daha güvenli bir yolu seçti. Bundan başka Fowler  rahat olabildiğince aktif yaşıyorsa  –sosyal ve fiziksel olarak-  ve Plum Toplum Merkezinin, Yaşlılar Merkezinde haftada bir gönüllü çalışmalar yapıyor.

“Bu devam etmek için insanların yapacağı en iyi şey,” diyor Fowler. İnsanlar yavaşladığında, bir şeyler yapmayı ve kitap okumayı bıraktığında “Tanrım, gel ve beni al,” demeye hazırlar.

İnsanlar yaşlandıkça bedenleri doğal olarak gençlik yıllarındaki bazı yetenekleri kaybeder, yaşlı erişkinler temelde iyi bir sağlık durumunda olsalar bile. Erişkin çocukları bazen yaşlanan ebeveynlerinin kendilerini fiziksel ve zihinsel olarak fazla yordukları konusunda endişe duyabilirler. Belki 80’li yaşlarındaki ebeveynler ya da sevdikleri yaz sıcağında dışarıda bahçenin otlarını temizlemek için ya da çatıda iş yapmak için merdivende saatler harcıyor olabilirler.  Belki 70’li yaşlarda birisi haftada 60 saatlik bir programla çalışıyor pek çok proje yapıyor ve bir maraton koşmaya çalışıyor olabilir.

İnsanlar ebeveynlerinin yavaşlaması konusunda endişe duyuyor olabilir ancak, gençlerin düşündükleri kadar endişe duymasına gerek yok, diyor uzmanlar. Aslında, mümkün olduğunca çok aktivitede bulunmak belki de yaşlı bir insanın yapabileceği en iyi şeydir,  etkinlik kişinin bireysel sağlık durumu için tehlikeli olmadığı sürece, diyor Dr. Neil Resnick, geriatrist ve Oakland Pittsburg Üniversitesinde Yaşlılık Enstitüsünün Direktörü. Meşgul ve aktif kalmak ve egzersiz yapmak insanların sağlığını geliştirir ve ömürlerini uzatır, diyor.

“Temel fikir şu ki,  insanlar  paslandıkları kadar çabuk tükenmezler” diyor Resnick,  profesor ve Pittsburg’da geriatrik tıp ve yaşlanma bölümünün başı.  Daha aktif insanlar daha sağlıklı ve daha uzun yaşıyor.  Çok az  etkinlik nedeniyle paslanıyorlar.

Stefanie Small, geriatrik hastalarla çalışan lisanslı klinik sosyolog, aynı fikirde. Mantık sınırları içinde diyor, yaşlı insanlar ne kadar çok şey yaparlarsa o kadar sağlıklı kalırlar. Aktif olmak insanlara bir amaç duygusu, bir kontrol duygusu  ve bir topluma geri verme duygusu vererek yardımcı oluyor, diyor  70’li yaşlarında hala hukuk alanında çalışan Small.

“’Anneanne senin şöminenin yanında oturup örgü örmeye ihtiyacın var’ demek bugün bir anlam ifade etmiyor,” diyor Small.

Gene de, insanların kendileri için hangi etkinliğin sağlıklı ya da çok yorucu, hatta tehlikeli olabileceğini anlamak için dikkat ve mantık kullanmaları gerekir, diyor Resnick ve Small. İnsanlar sağlık durumlarına, yaşam tarzı konularına ve genetik yapılarına bağlı olarak farklı hızlarda yaşlanır. Sürekli egzersiz yapan 80 yaşındaki biri birkaç mil mükemmel bir şekilde jogging yapabilirken 40 yaşında şekilden kaçmış biri bunu yapamayabilir.  Osteoporozlu ya da kalp hastalıklı biri günlük ev işlerini yapmakta ve merdivenleri tırmanmakta zorluk çekebilir fakat aynı yaştaki başka bir kimse aynı işlerde sorunsuz olabilir.

Yaz sıcağında yaşlı insanlar daha çabuk su kaybedebilirler özellikle böbrek hastalıkları varsa, diyor Resnick. Kötü bir şekilde düşebilecekleri merdiven tırmanma gibi dikkat gerektiren riskli etkinlikleri yaparken özellikle tutucu olmalıdırlar.

http://www.thirdage.com/exercise-fitness/boomer-fitness-seniors

“Yaşlanmaktan şikayet etmeyin, pek çok kişi tarafından inkar edilen bir ayrıcalıktır o.”
~ Anonim