Harvard Health Letters’dan:

Günlük alışkanlıklarınız ve yaşam tarzınız – ne yiyip içtiğiniz, egzersiz yapıp yapmadığınız, ne kadar stresli olduğunuz ve dahası- fiziksel sağlığınız kadar zihinsel sağlığınızı da tamamıyla etkiler. Giderek artan sayıda araştırma düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyetin belleğinizin yaşlanmaya bağlı çöküşten korunmasına yardım ettiğini göstermektedir.

Egzersiz

Fiziksel fitnes ve zihinsel fitnes birlikte gider. Düzenli olarak egzersiz yapan insanlar 70, 80 ve daha ilerisine kadar zihinsel olarak keskin kalma eğilimindedir. Her ne kadar egzersizin kesin “dozu” bilinmemekteyse de araştırmalar egzersizin orta ve yoğun ve düzenli olması gerektiğini öneriyor. Orta derecede egzersize örnekler sıkı bir yürüyüş, pedal çevirme, su aerobiği ve masa tenisi maçını içerebilir. Yoğun etkinlikler jogging, yüksek etkili aerobik dans, square dans ve tenisi kapsayabilir.

Egzersiz zihne pek çok yolla yardımcı olur. Yüksek kan basıncı, diyabet ve inme gibi potansiyel olarak pek çok bellek çalan durumun gelişmesi riskini azaltır. Egzersiz akciğerler için iyidir ve akciğer fonksiyonları iyi olan insanlar beyinlerine daha çok oksijen yollar. Egzersizin beyin hücreleri arasında yeni bağlantılar oluşturmaya ve aralarındaki iletişimi arttırmaya yardım ettiğine ilişkin bazı kanıtlar vardır.  Son olarak, egzersiz nörotrofinlerin –beyin hücrelerini çoğaltan ve onları inme ve diğer sakatlıkların hasarlarına karşı koruyan madde-  artışıyla ilişkilendirilmiştir.

İşte size günlük rutininizde yapabileceğiniz fiziksel etkinlik yolları:

  • Mümkünse araba kullanacağınıza yürüyün.
  • Her gün egzersiz için zaman ayırın. Fazladan hareket için eşinizden ya da arkadaşınızdan size katılmasını isteyin.
  • Asansör yerine merdivenleri kullanın.
  • Bahçe yapın ve bakın.
  • Bir egzersiz sınıfına gidin ya da bir sağlık kulübüne katılın.
  • Düzenli olarak yüzün, eğer bir havuza ya da plaja erişiminiz varsa.
  • Tenis gibi orta derecede fiziksel eforgerektiren bir sporu öğrenin.

Akdeniz Tarzı Yiyin

Akdeniz tarzı diyet tam tahıl, meyve ve sebzeleri ve balık ve fındık-fıstıktan gelen sağlıklı yağlar ve zeytinyağı demektir. Bu yeme tarzı kalp sağlığını geliştirmeye ve belki de ilerde bellek ve düşünme sorunları riskini azaltmaya yardımcı olur. 4 yıl içinde 2000’den fazla kişinin takip edildiği bir araştırmada çok yakından Akdeniz diyeti yapanlarda Alzheimer hastalığı geliştirme riski düşük çıktı.  Daha sonraki bir araştırma Akdeniz tipi diyeti takip etmenin hafif bilişsel bozukluğun tam demansa dönüşümünü yavaşlattığını göstermiştir.

Diyette baskın olan yağ tipi de belleği etkiliyor görünüyor. Ulusal Kadınlar Sağlık Girişiminin (Women’s Health Initiative)  bir parçası olarak 60 yaş ve üstü 482 kadın üç yıl boyunca gözlendi. Diyetleri konusunda rapor verdiler ve araştırmacılar araştırmanın başında ve sonunda bellek ve düşünme becerilerini test ettiler. Daha çok doymamış yağ (sebze yağlarında ve yağlı balıklarda çokça olan) ve az doymuş yağ (kırmızı etten ve tam yağlı mandra yiyeceklerinden) yiyenler nisbeten az doymamış yağ yiyenlere göre belirgin bir şekilde daha az bellek düşüşü gösterdiler.

Birkaç porsiyon meyve ve sebze yeme de belleği koruyabiliyor. Bitkisel yiyecekler tüm bedeni yaşlanmaya bağlı bozulmaya karşı koruyabilecek vitaminler, mineraller ve diğer besinlerle tıklım tıklım dolu.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/use-everyday-habits-to-keep-your-memory-in-good-shape

“Damarlar sertleşince kalpler yumuşar.”
~ H. L. Mencken