İnsanlar niye evlenir? Ne yazık ki, her zaman doğru nedenlerle değil? Ve birinci evlilikten de, ikinciden de  (ya da hatta üçüncüden de)  konuşsanız böyle. Bu, Amerika’daki evliliklerin % 43’ünün neden parçalanmayla sonuçlandığını açıklayabilir. Şimdi, üç önemli evlilik uzmanı bize evlenmek için temel beş doğru ve beş yanlış nedeni anlatıyor. İşte onların söyledikleri…

Yanlış Neden  #1: Cinsel Çekim

Çok fazla insan cinsel çekimi aşkla karıştırıyor ve bu da kısa süreli evliliklere yol açıyor, diye açıklıyor Michele Weiner Davis,  bir Boulder Colo temelli terapist ve The Sex-Starved Marriage” (Seks-Yoksunu Evlilik) ve “The Sex-Starved Wife” (Seks-Yoksunu Kadın) kitaplarının yazarı. “Biriyle olma yeniliği herhangi biriyle olmaya dönecek” diyor. Cinsel çekim azaldığında ortak bir güven ve ortak bir gelecek bakışı yoksa evlilik de solar. Öğüdü net: iki kişi arasında cinsel çekim iyi bir şeydir ve evliliğe enerji getirir. Ancak eğer kurum, güçlü iletişim ve paylaşılan değerlere değil yalnızca hayvansal çekime dayanıyorsa uzun süreli evlilik şansları iyi değildir.

Doğru Neden # 1: Farklılıklarınızın çözümünde iyisiniz. 

Araştırmalar uzun ömürlü evliliklerdeki ortak bir konunun anlaşmazlıkların çözümü yeteneğini kapsadığını söylüyor.  “Bütün ilişkilerde anlaşmazlıklar vardır,” diyor Davis. Farklılıkları hakkında konuşabilen çiftler anlaşmazlıklarını aşıyor ve sonunda bir uzlaşmada anlaşıyor.  Birbirlerine olan kızgınlığı ve gücenikliği tetikleyen ya da farklılıkları üzerinde konuşamayan partnerler genellikle evliliği yürütemiyor.

Yanlış Neden # 2: Aileden kaçma

Birçok yalnız insan kendini evde yaşamaya sıkışmış hisseder. Potansiyel bir eş ortaya çıktığında, anne-babalarının evinden çıkmak için bu fırsata atlar ve bağlanır. Potansiyel eşin onlara uygun olup olmayacağı, ebeveynlerinden ayrılma gereksinimi nedeniyle genellikle onları pek ilgilendirmez. “Aileden kaçmak için pek çok yol var. Yaşam boyu taahhüde gireceğiniz değmeyecek biri en iyi seçim değildir,” diyor Davis.

Doğru Neden #2: Ortak ilgi alanlarını paylaşma

Eğer evli çiftler ortak ilgi alanları paylaşıyorlarsa yakınlık ve ortak deneyimler oluşur. Uzmanlar eşlerin tüm ortak ilgi alanlarını paylaşmalarının gerekmediğini söylüyor ancak yeterince paylaşmak birlikte zaman geçirmeyi cesaretlendirir, başarılı bir evliliğin anahtar unsuru. Bu ortaklılıklar çocuklarla vakit geçirmekten yolculuğu sevmeye, spor etkinliklerini izlemeye kadar çeşitli olabilir, iki kişi birlikte hoşlanıyor olduktan sonra, diyor Davis.

Yanlış Neden #3. Karasevda sendromu

Çok fazla insan karasevdayı aşkla karıştırıyor, diyor, “Gene de Seninle Neden Evleneyim?” kitabının yazarı Barbara Bartlein. Mutlu evliliklere set çeken söylencelerin üstesinden gelerek. Karasevda  gelir geçer bir duygudur halbuki aşk uzun erimlidir ve güven ve taahhüde dayalıdır. Karasevda anlıktır ve bazı uzmanlar hormonal olduğunu söylüyor, diyor Bartlein. Karasevdada acelecilik duygusu varken aşk sabırdır ve genellilkle acelecilik söner. Evlilikler karasevdaya dayalı olduğunda, “Enerji gittiğinde, yanlış insanla evlendiklerini sanırlar ve tekrar arayışa girerler” diye ekliyor.

Doğru Neden3: Partneriniz gereksinimlerinizi karşılar, isteklerinizi değil

Çok fazla insan gereksinimleri yerine istedikleri şeyler için evlenirler,” diyor Bartlein. Örneğin, Bartlein’in kendisi çok roman okur ve kurgularını kocasıyla tartışmayı sever, ama bu kocasının sevdiği bir şey değil.  Bununla birlikte, sağlam bir evlilikleri var, çünkü güvenilir, inanılır ve çok çalışan bir insan.  Gereksinimleri karşılayan biriyle evli olmak bu evliliğin sürmesini sağlar.

Yanlış Neden4: Evlenme sorunlarınızı çözer sanıyorsunuz

Eğer eşiniz kolaylıkla kızıyor ve sıklıkla kontrolünü kaybediyorsa bu, evlilikte sorunların kapıda olabileceğinin işaretidir. Ancak, birçok kişi bu işaretleri görmezden gelir. “Sorunlu davranış işaretlerini görürler ancak evlendiklerinde daha iyi olacağını sanırlar,” diyor Bartlein. Genellikle bu çabuk ortaya çıkan öfkeli  ya da tacizci davranışlar nişanlılık döneminde görünür, evlendikten sonra yalnızca kötüleşir, kişi terapi ya da danışmanlık almadıkça. “Bazı insanlar evlendikten sonra sorunu çözeceklerini sanırlar. Az sinir bozucu olan her şey “evet” dedikten sonra çok sinir bozucu olacaktır, diyor.

Doğru Neden 4: Gelecek için planlar yapma.

Eşlerin gelecekle ilgili beklentileri hakkında konuşmaları evliliği sürdürmek için iki kişinin de aynı yerde olduğu ve ortak ilgi alanlarını paylaştığından emin olmanın en kesin yoludur, diyor Davis. Birçok çift çocuk isteyip istemedikleri, nerede yaşayacakları vb. gibi konularda konuşmaz. “Bazı insanlar evlendikleri zaman bir şeylerin sihirli bir şekilde çözüleceğini düşünür, fakat bu olmayacaktır, “diye ekliyor. Gelecekle ilgili ortak vizyonları ne kadar tartışırsanız evliliğinizin dayanıklılık şansı o kadar çok olur.

Yanlış Neden#5: Sırılsıklam aşıksınız

Aşık pek çok insan körleşir ve eşlerini gerçekten tanımaz diye iddia ediyor Terri L. Orbuch, Michigan Üniversitesinde Evliliğin Erken Yılları Projesinin Direktörü ve  FOX TV haftalık “ Sev Doktor” programının yürütücüsü. İnsanları gerçekten bir arada tutan şey “dostlukları, mahremiyetleri ve dayanışmaları” diyor, Orbuch. Kendinize “Eğer işimi kaybedersem ya da tıbbi bir korku yaşarsam,” destek için kime giderim diye sorduğunuzda, yanıtı yaşamınızın gerçek aşkını ortaya çıkarabilir.

Doğru Neden #5: Birbirinize özel olduğunuzu hissettirin

Başarılı evliliklerdeki faktörlerin biri partnerinize kendini özel ve değerli hissettirmektir, özellikle erkekler için, diyor Orbuch. Çünkü erkeklerin kurduğu dostluklar genellikle kadınların kurdukları dostlukların derinliğine sahip değildir.  Kadınlar “Seni seviyorum, hayatımı ilginç kılıyorsun,” dediği zaman onları olumlamada ve mutlu evliliğe katkıda bulunmada çok uzun bir yol alırlar, diyor.

http://www.thirdage.com/marriage/5-right-5-wrong-reasons-to-get-married

 

 

 

“Çünkü bazı şiirler bekler bazı yaşları.”
~ Behçet Necatigil