retired man

Benim için emekliliğin en büyük sürprizi ne kadar az zamanımın olduğu ve her günün her anında ne kadar meşgul bulunuyor olmamdı. Çalışmak için nasıl zaman bulduğumu bilmiyorum! Ayrıca, eğer yoğun ve meşgul olmayı sürdürmek istersem, girişimde bulunup, planlar yapmak ve etkinkinlikleri kendim organize etmek zorundayım. Son olarak da, ana kararları kendi başıma almak zorunda olmanın ve yaşlandıkça ve bağımsız olmak için daha az yeterli oldukça ne yapacağım endişesinin ne kadar korkutucu olduğu konusu.

Emekli olmak istiyorum! Kariyer işini bitirdim ve hayatın çalışmanın ötesinde ne sunduğuna bir bakmak için fazlasıyla hazırım. İyi bir koşuydu ama artık yeter ve hala gençken ikinci oyunumdan zevk almak için ayrılmam gerekir. Gerçekten yapmak istediğimi istediğim kadar yapmaya başlamak için hazırım. Umarım emeklilik en tutkulu olduğum, bana esin veren, beni heyecanlandıran, beni dönüştüren ve güne başlamak için beni yataktan çıkaracak şeye odaklanma zamanım olacak. Ayrıca telaşlı yaşamdan geri adım atma ve daha huzurlu gevşek bir varlığı deneme şansı zamanım olacak.

Pek çoğumuzun benzer düşünceleri olması çok olası. Ve eğer orta yaşta ya da daha ötesindeyseniz  buna odaklanmanızın bir saplantıya yakın olması olası. Özgürlük olanağı kişisel tutku ve zevklerinizin ardına düşmek için en derininize kadar sizi kışkırtıyor mu? Kendinizi çalışma hayatından sonunda kişisel nirvananıza emekli olacağınız günü umut ederken buluyor musunuz? Eğer yıllar boyunca pek çok talebi olan kariyerinizde ipin ucunu kaçırmamaya çalışıyorsanız emekliliğe kaçma rüyası bu zor zamanlarda devam etmeniz için en önemli tek şey olabilir.

Eğer kendinizi en önemli olanı ve yaşamak istediğiniz emeklilik hayatını planlamaya adarsanız tam da bu senaryoyu deneyimlememeniz için bir neden yok. Ancak buna ulaşmada hazırlıklarınıza başlamanız için hiçbir zaman çok erken değildir.

Sonucunda yaşayacağımız ideal ve kişisel emeklilik yaşamı her birimiz için farklı olacaktır. Bizi doyurucu bir emeklilik için yönlendirecek ve rehberlik edecek herkese uyacak garantili bir seri üretim modeli yok. Her birimiz farklı motivasyonlarla ve kendi farklı kişisel tutkularımızla güdüleniriz. Yaşamımız boyunca bizi biz yapmak için –iyi ya da kötü- çok çeşitli değişkenler ve yaşam deneyimleri bir araya gelmiştir. Ve bu varyasyonlar aracılığıyla gerçekle yüzleşiriz mutlu bir emeklilik yaşamı -bu mutluluğun son tanımı insandan insana değişebilir- ortak amacını arayabiliyor olsak da. Benim Shangri La emekliliğimin sizin mükemmel iş sonrası cenneti vizyonunuzla hiç ilgisi olmayabilir. Aynı şekilde, benim kişisel emeklilik mutluluğum aynı şeyi elde etmek için sizin gereksiniminiz olana hiç de yakın olmayabilir. Emekliliği yaşamak için tam doğru ya da yanlış bir yol yok. Nihayetinde her birimizin kişisel doyumlu emekliliğimizi oluşturacak ve onun kıyılarına bizi başarıyla ulaştıracak rota tayininde şart olan unsurları keşfetmeye gereksinimimiz var.

Kaçımız yaklaşan emekliliğimizi anlamlı olarak düşünmüşüzdür? İşten sonra belirsiz bir yaşam kavramının ötesinde üstünde pek ayrıntılarıyla ilgilenme eğiliminde değilizdir. Dürüstçesi, yakın zamana kadar çalışma hayatından ayrılışım konusunda düşünüp taşınmadım, arada sırada yeni özgürlüğümü ve kesinlikle hiç bir şey yapmak zorunda olmadığım duygusunu veren, kendimi güneşli bir plajda, elimde bir kokteylle rahatlatıcı dalgaları dinlerken hayal etmenin ötesinde. Çoğumuz ikinci aksiyonumuza bir yolculuktan çok bir kaçış olarak bakmadık mı?

Sanırım çoğumuz her şeyin her nasılsa hatalı olduğumuzu keşfettiğimizde çözüleceğini varsayıyoruz. Emeklilik için de tıpkı yaşamınızdaki her hangi büyük bir adım gibi hazırlanmaya gereksiniminiz var. Aynı gönülsüz bir emeklinin yaptığı gibi iş üstündeyken öğreneceğiz, istersek. Sanırım sınırlara odaklanmaktansa olasılıklara açık olmak daha önemlidir. Zihninizi açık tutarsanız seçenekleriniz var.

Çoğumuz için fatura ödemekten aileyi kalkındırmaya, sorun çözmekten birikim oluşturmaya kadar günlük yaşamın sayısız talepleri enerjimizi emiyor. Odağımızın geleceğimizin neler getireceğinden çok bunlar üzerine kayması şaşırtıcı değil. Gene de hazırlanmak için gereken adımları atmadan yaşamın geçip gitmesine izin verirsek ve yalnızca emekliliğe birdenbire varmayı beklersek kendimizi üzücü bir şekilde hatalı buluruz.

Kaçımız dürüstçe emeklilik planı yapmak ve hazırlanmak için adımlar attığımızı söyleyebiliriz? İş yaşamının ötesinde gerçekleştireceğimiz yaşama uyacak ve onunla harmanlanacak pek çok değişkeni anlamak ve üzerinde düşünmek için ne yaptık? Çoğumuzun emekliliği uzaktaki, yolun aşağısındaki bir yerde, şimdilik endişe edilecek hiçbir şeyin olmadığı bir şey olarak düşündüğümüzü söyleme cüretini göstereceğim. Hala genciz ve zamanımız var –emeklilik yaşlı insanlar için. Ancak yakın zamanlarda ayna baktınız mı? Saat çalışmaya devam ediyor ve geriye baktığınızda önümüzde olandan daha çok yıl var. Altmış beşte emekli olacaklar için emeklilik yirmi ya da yirmi beş yıl uzayabilecek. Eğer bu yılları anlamlı ve doyumlu bir yaşamla doldurmayı umuyorsak kendimizi ne kadar erken hazırlamaya başlarsak o kadar iyidir. Benim durumumda emeklilik paramı düzenli olarak ekleme yapmak dışında sağlam bir hazırlık yapmadığımı anlıyorum. İleriye bakmayan herhangi biri gibi suçluyum.  Olmam gereken emekli için hazırlanmadığım için suçluyum. Ve böyle gitmeye devam edersem aynı rotayı izleyen diğerleri kadar potansiyel sıkıntı riskim var.

Size öğüdüm planlayın, planlayın, planlayın, her şeyi ve sonra gene de ne olacağı konusunda bir fikriniz olmadığını anlarsınız  buna da OK. Planlar evrimlenir, vazgeçilir ve yerine yenileri konur. Emekliliğiz boş bir kanvas gibi olacaktır. Bütün boyaları ve fırçaları alacaksınız ama boyamaya başlamadan önce neye benzeyeceğini bilmeyeceksiniz.

http://lovebeingretired.com/2013/05/03/are-you-ready-for-retirement/

“Her yaş büyüleyici olabilir, içinde yaşamanız koşuluyla.”
~ Birgitte Bardot