emeklilikİşinizi bırakmadan çok önce nasıl bir emeklilik istediğinizi düşünmeye başlayın. Yapılacaklar listesi hazırlayın ve emekli olur olmaz takviminizde bu dönemin günlerini doldurun, amaçlarınız konusunda eşiniz ya da partnerinizle konuşun ve finans danışmanınızla yakın bağlantıda kalın.

Ekonominizi düzene koymaktan çok daha fazlası var emeklilik planlamasında. Yaşamın bu yeni zamanı için zihinsel olarak hazırlanmak neredeyse emeklilik için ne kadar çok para biriktirdiğiniz kadar önemlidir.

İster yarı zamanlı çalışmaya devam edin, isterseniz yardım projelerinde çalışın, dünyayı dolaşın  ya da bahçeyle uğraşın “emeklilik büyük bir değişimdir” diyor Katleen Gurney, para yönetimi psikolojisinde bir uzman ve Sizin Para Kişiliğiniz kitabının yazarı.

Baby-boomer kadınları iş yaşamına getirdikleri yeniliklerin aynısını emekliliğe de getirecekler.

Ofise veda etmek

Kulağa fantastik geliyor ve bazı bakımlardan öyle de.  Ancak iş yaşamını geride bırakma  pek çok kadında aynı zamanda yalıtılmışlık ya da bağlantısızlık ya da hatta bir kimlik sorgulamasına yol açabilir.

Size yardımcı olan IT ekibiniz  ya da birlikte çalıştığınız insanların eşliği olmadan sizi nasıl gerçekten evinde hissettirecek? Eğer yer değiştirecekseniz nereye? Dağdaki rüya evinize gitmeyi bekleyemeyeceğiniz kesin artık. Ancak, hala iş bağınız ve tanıdık çevre olmadan yeni bir çevreye uyum sağlamanız gerekmektedir.

“Kadınlar kuşaklarca erkeklere bu değişimlere uyum sağlamaları için yardım etmektedir,” diyor Gurney. “Şimdi kendi büyük emeklilik alışkanlıklarımızı geliştirmenin zamanıdır.”

Farklı bir tür emeklilik

Önümüzdeki on yıl dolayında kadınlar daha önce olduğundan çok daha fazla sayılarda emekli olacaklar. Ve baby-boomer kadınları iş yaşamına getirdikleri yeniliklerin aynısını emekliliğe getirecek diye öngörüyor demografi uzmanı Maddy Dychtwald, “Çevrim: Nasıl Yaşayacağız, Çalışacağız ve Satın Alacağız” kitabının yazarı. Diğer bir deyişle, yalnızca emekli olmak yetmez, onu değiştireceğiz.

1. Emekli olmadan önce emekliliği yeniden oluşturun

İş hareketlerinizi planlama yollarınızı hatırlayın, terfiniz için temel hazırlamaktan ürün koleksiyonunu sunmaya kadar. Tam şimdi de aynı tür senaryoya gereksinimiz var.

“Hanımlara emekli olacağınızdan üç ay önce takviminizde emekliliğinizin ilk haftalarını ve aylarını  doldurmaya başlayın diyorum,” diyor Gurney.

Bundan çok önce emekliliğinizin nasıl olacağına karar vermeniz gerekir. Danışmak istermisiniz? Kendi işinizi başlatma? Seyahate çıkma? Zaten içinde olduğunuz hayır işlerine daha çok girme? Çoğu zaman bu tür hareketler için zemin hazırlamak hala çalışıyorken ve önemli bağlantılara ve desteklere erişiminiz varken daha kolaydır.

Yüksek amaçlar belirlediğiniz bu zamana kazandığınız ve hak ettiğiniz  “ben zamanını” da koymayı unutmayın. Yeni bir dil öğrenmek ister misiniz? Tenise tekrar başlamayı? Gün içinde kestirmeyi?

“Müşterilerimin yapmak istedikleri her şeyi, büyük ya da küçük, yazmalarını isterim,” diyor Gurney. “Bu şekilde zaman geldiğinde doyum sağlayacak upuzun  bir listeleri olur. İşi bırakmaktan kaynaklanan kayıp duygusu öyle büyük olmaz.

2. Eşinizle konuşmaya şimdi başlayın

Kadınlar yaşamlarının ikinci aşamasında kendilerinden daha çok kocaları, çocukları ya da yaşlı ebeveynleri ve onların umutlarına odaklanır. Dahası çoğu emekliliği nasıl geçirecekleri konusundaki  kararlarında hala kocalarını söz sahibi yaparlar.

İkiniz emeklilik konusunda konuşmalara şimdi başlayın. İkiniz de ne yapmak istediğinizi netleştirin. Sonra var olan paranızı nasıl kullanacağınıza karar verirsiniz. Eşiniz sizin durumlara farklı baktığınızın ayırdında olmayabilir; ancak ne kadar çok tartışır ve görüşürseniz o kadar çok ilerleme yapabilirsiniz.

Ve belki çoğu günde de eşinizin etrafınızda olmasına alışık olmadığınızı aklınızda tutun. Her ikiniz de daha fazla şeyi beraber yapmaktan hoşlanabilseniz de ikiniz de bir kez emekli olduğunuzda birbirinizin yolundan uzak durmanızı da konuşmak  iyi bir fikir olabilir.

3. Aşmak

Her büyük değişim rahatsızlık ve endişe duygularını getirebilir. Ve emekliliğe geçiş, bunu işten çıkarılma ya da şirketin satılması gibi nedenlerle beklenenden erken yapıyorsanız özellikle de zor olabilir.

Bazen en iyi ilaç bu endişeyi aşmak ve yapılması gerekeni yapmaktır. “Yalnız değilsiniz,” diyor Gurney. “Bunu geçireceksiniz,” Anahtarı sizi gerçekten mutlu edecek şeylere odaklanmak olumsuz duygulara teslim olmamaktır.

4. Destek sisteminize danışın

Bu yeni maceranıza hazırlanırken olasılıkla sizi destekleyen pek çok insan vardır. İşte şimdi bir kısmını zamanınız olmadığı için bir süredir görmediğiniz ailenize ve arkadaşlarınıza ulaşmanın zamanıdır.

Ayrıca finans danışmanınızla düzenli olarak görüştüğünüzden emin olun bu geçiş döneminde. Finansal olarak nerede durduğunuzu bilmek emeklilikten hemen önce ve emeklilik sırasındaki kararlarınızda daha güvenli hissetmenizi sağlayacaktır.

Anahtar noktalar:

  • İşinizden ayrılmadan ya da işinizi kapatmadan çok önce emeklilikte ne yapmak istediğinizi düşünmeye başlayın.
  • Uzun bir yapılacaklar listesi hazırlayın ve takviminizde emekliliğinizin ilk haftalarını  hatta ilk aylarını  işaretleyin.
  • Emeklilikteki amacınızı ve biriktirdiğiniz paraları nasıl yöneteceğinizi eşinizle tartışın.
  • Arkadaşlarınıza, ailenize ve finans danışmanınıza yardım ve destek almak için danışın.

https://www.wellsfargo.com/beyondtoday/ages-stages/60s/preparementally

“İnsanlardaki gerçek güzelliği ancak onlar yaşlanınca algılayabilirsiniz.”
~ Anouk Aimee