Elin hafif bir sürtmesi, sevimli bir gülümseme, cesaret verici bir bakış …  insan yarım yüzyıla yaklaştığında, ilişkide olduğu kişi ona özgü bütün cilve becerilerini bilir. Ancak orta yaştakilerin, 20 yaşlarında uyguladığı bu yöntemlerin çoğu (kıkırdayarak saçı geriye atma gibi) yaşamın bu noktasında başarılı olmayabilir. O halde başarılı olgun flörtün kuralları nedir?  En iyi flört uzmanlarından derlediğimiz aşağıdaki kuralları çok istediğiniz kişinin dikkatini, yaşınıza uygun olarak çekmenize, yardımcı olması için  gözden geçirin.

Kural  #1 Daima  kapalı olanı aleni olana tercih edin

İş, 50’den sonra flört etmeye gelince  ‘az daha iyidir’ sözü tamamen gerçektir. Açık hamleler, belirgin cinsel imaların yapıldığı günler gitti. “Bu dönemde eteğini çekerek kazanılacak pek bir şey yoktur,” diyor Rabin,  Herhangi biri, herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde nasıl cezbedilir : Flört için akıllı rehber” kitabının yazarı. “Aynı şey göğüs çatalını göstermek için eğilmek, içi görünen/çok dar ya da diğer açık cinsel sinyalleri olan bir şey giymek için de geçerlidir.” Ve baylar bu sizin cinsel dokundurmalı şakalarınız ve çift anlamlı sözleriniz de artık  kesmeyecek demektir. Son söz: cazip görünmek yerine değersiz görünürsünüz. Daha iyisi? Belirtiler. Örneğin,  Rabin, kadının normalden biraz daha derine giden bir kolye takmasının zekice olacağını öneriyor. “Bu da erkeğin dikkatini kadının göğsüne çeker, tipik görsel bir erkek için cinsel arzunun uyanmasıdır, ancak doğrudan ‘göğüslerime bak’ mesajı vermeden ,” diyor.  Ana nokta şudur:  50’den sonra  da seksi olabilirsiniz ama seksi görünmek için çok fazla uğraştığınızı göstermek istemezsiniz. Ve erkekler içinse,  seks şakaları ve referanslarından uzak durun ve tersine saygı dolu, centilmence bir “bu gece çok hoş görünüyorsun”a çalışın. Söz konusu kişi ucuz bir ima olmadan ondan etkilendiğiniz mesajını alacaktır.

Kural 2 Yararınız için resmi etiket kullanın

Bu yaşta, iyi davranışlar aslında zeki bir flört olarak davranır, açık bir ‘haydi’ olmadan. 50’lerindeki bir erkek örneğin, kolunu kadının beline dolayabilir, sandalyesini çekebilir ya da hesabı ödeyebilir.  Ve bu yaşlardaki bir kadın bu jestleri kabul edebilir ya da yürürken adamın koluna girerek kendininkilerden birini başlatabilir. Daha tutucu bir zamanda büyümüş olduğunuz için bu çabalar bir şey olarak değil ama hoş bir şekilde eski terbiye olarak görünecektir.

 Kural 3 Dürüst bir yaklaşım için çabalayın

Sözler işe yaramaz. Ciddi olarak, eğer 50’nin üstündeyseniz ve birini devşirilmiş bir sözle etkilemeye çalışıyorsanız sonucun çarpma-yanma olması kuvvetlidir. “ ‘Bacaklarınız yorulmuştur çünkü zihnimde uzun süredir koşuyorsunuz’ gibi bir sözü kullanmak bu yaş grubunda ender olarak işe yarar,” diyor Rabin, tersine,  yardımcı bir şey taşımayı (örneğin, bir kitap) ya da başlangıç olarak onun giydiği bir şey üzerine bir söz söylemeyi öneriyor.  Flört gurusu, Daima Yabancılarla Konuşun kitabının yazarı, David  Wygant  da aynı fikirde.  “Neyse ki dandik bir başlangıç yapmak için bu yaşa kadar kim olduğunuz konusunda güvencedesiniz” diyor Wygant. “Bir konuşmayı başlatmak için basit bir ‘Size dikkat etmekten ve merhaba demekten kendimi alamadım’ demeye çalışın eğer işler yolunda giderse, onu dışarıya kahve içmeye davet edin.”

Kural 4 “Bakma” ve “ gülümseme” yi kullanın

Flört sanatını bileylemek için çok etkin olan ve aslında her yaşta işe yarayan iyi zamanlanmış bir göz atış ve gülümseme için söylenecek şeyler var. Etkilemeye çalıştığınız kişinin bakışını yakalayın ve beş saniyeden fazla olmamak üzere ona bakın:  Bu, açık bir “Merhaba, seni görüyorum” sinyali verir.  Bakışlarınızı indirin. Tekrar yukarı bakmadan önce birkaç saniye durun ama bu kez hedef bakışı yakaladığınızda gülümseyin (hatta daha ileri gidip bir baş eğmesi de ekleyebilirsiniz.) Tekrar uzağa bakın. Gerekirse işlemi tekrarlayın. “Kişi ister yakında, ister odanın karşısında olsun fark etmez bunu yapabilirsiniz, bu sinyalleri verince, eğer karşılıklı bir ilgi varsa, imayı fark edecek ve yakına gelecektir,” diyor Rabin.

Kural 5 Masum fiziksel işaretleri vurgulayın

“Yaklaş bana” beden dili göstererek flörtte yol katedin. Uygun ipuçları, saçınıza dokunma/okşama ya da boynunuzu sunmayı (duruşunuzu uzatma ve başınızı hafifçe bir yana eğme anlamına gelir) içerir. Ayrıca elinizde bir şarap kadehini çevirmek çok seksi ancak çok ince bir harekettir. Ve birazcık taklit yapmaya çalışmak da iyi olur. “Taklit iltifatın en büyük şeklidir,” diyor Rabin,  ki o,  taklitçiyi oynamanın flört etmenin harika bir yolu olduğu fikrini desteklemek için biyolojik çekim araştırmaları referansları veriyor. “Eğer erkek belirli bir şekilde bacak bacak üstüne atarsa siz de belirli bir şekilde bacak bacak üstüne atın. Eğer hanım belirli bir şekilde eğilirse siz de belirli bir şekilde eğilin. “Bilmeksizin , iki tarafın  da atılan adımların farkında olmadığı, bir bilinçaltı kur yapma dansına dahil olacaksınız.

Kural 6 Herhangi biriyle, herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda konuşmaya hazır olun

….50’den sonra yalnızca daha iyi flört becerilerine sahip olmak zorundasınız, diyor Rabin. “Bu dinlemeyi, ancak aynı zamanda supermarkette ya da kahve beklerken sıradaki insanlarla konuşmayı kapsar.” Rabin bir flört fırsatı gördüğünüzde QCC politikası uygulamanızı öneriyor. Bu ya  “Bu filmi gördünüz mü? İyi şeyler duydum” gibi ucu açık sorular sormayı gerektirir. Ya da “Wow bu resmin bu restoran için iyi bir fon olduğundan emin değilim. Sizin fikriniz nedir?” Ve eğer fırsat imkan verirse “Şunlar harika ayakkabılar” (her ne kadar bu sonraki biraz hileli olabilirse de ve mutlaka samimi olması gerek) gibi görüşler ortaya atın.

Kural  #Size verilen kişisel ipuçlarına dikkat edin

Genelde, insanlar görsel, işitsel ve dokunma yollarıyla bağlantı ve ilişki kurarlar, Rabin’e göre. Onun ilişki kurma tercihinin hangisi olduğuna dikkat sarfetmeniz flört etmenin altın madeni olabilir (gençlerin olasılıkla bunun için sabrı yoktur). Örneğin, eğer birisi sık sık “Görüyorum….” diyorsa, onun görsel bir yolla harekete geçmesi çok olasılıdır. Eğer bu kişinin cümleleri “… söylediğini duydum…” ya da “.. şunu dinle..” diye başlıyorsa işitsel tarzda bir ilişki kurmaya eğilimlidir ya da “.. duyumsuyorum..”, “hissediyorum…” diye başlayanlar dokunsal eğilimlidirler. Eğer siz bir insanın en güçlü duyumsama mekanizmasını sohbet sırasında belirlerseniz o zaman onlarla o düzeyden bir ilişki kurmaya çabalarsınız, diyor Rabin. Bu hem onların duyumsamalarına (görsel insanlar için büyük bir göz kontağı) hitap etme hem de onların iletişim şekillerini aynalama (“Dikkat ediyorum ki”, “Görüyorum ki..”) demektir. Sonuçta büyük bir olasılıkla önemsediğiniz kişi sizin kesinlikle onu “kazandığınızı” düşünecek fakat nedenininden emin olmayabilecektir. Hoş hile!

Kural  #8 Nerdeyse “dokunma”yı keşfedin

Eğilimin aleni gösterilmesi flört eden bu demografik grup için kesinlik değildir. “50’nin üstündeki insanlar genellikle toplum içinde pek duygularını açığa vurmazlar” diyor Rabin. Dokunmada güç var, diyor. Dokunmayla ilgili yapılacak hile bunu kazara olmuş gibi yapmaktadır. Kadınların kıravat sıkılaştırma,  başı omuza dayama ya da ceketten küçük bir iplik almak gibi şeyler yapmalarını öğütlüyor.” Bir sinemada başı omuza hafifçe yaslama bile  olur”, diyor Rabin. Bir erkek örneğin, kadın caddeden karşıdan karşıya geçerken onu yönlendirmede yardım etmek için hafifçe koluna dokunabilir. Genellikle bu küçük cilt temasları tam bir fiziksel saldırıdan daha iç gıcıklayıcıdır.

Kural  #9 Eğlence için flört ettiğinizi hatırlayın!

50 yaşın üstündeki flörtün en çekici yanlarından biri aslında yalnızca flört etmek için flört edebilmektir. Flört etmeyi ciddi bir niyeti olmayan aşıkane davranma olarak tanımlarım,” diyor Rabin.  50’nin üstündeki insanlar genellikle seks, evlilik ve çocuklar yapmak amacıyla eş bulma çaresizliğinde değildir.

Oyunun sonu farklı, dolayısıyla 50 yaşın üstündeki insanlar yalnızca esprili, şakacı ve çekici olma sürecinden zevk alabilirler.” Ve çekici olarak dikkate alınmak daima güzeldir –zararsız bir flört döneminin yan ürünü.

Ve en iyi kısmı?  Başarılı bir flört devresi kadar hızla güveninizi arttıracak hiçbir şey yoktur.

“Flört etme  hala çekici olduğunuzun hatırlatılmasının harika bir yoludur,” diyor Rabin.

Cindy Bao,  http://www.thirdage.com/dating/how-flirt-over-age-50

“Uzun bir ömür için dua eden fakat yaşlılıktan korkan aptallarız.”
~ Çin Atasözü