Pek çok insan yaşlanmaya takıntılı ve sonuç olarak da yararsız ürünlere çok para harcıyor.  Saçlarını boyuyor,  peruk takıyor ya da saç ektiriyor, anti-aging ilaçları, iksirleri ve reçeteleri alıyor.  Bazıları daha dramatik aksiyonları seçiyorlar, plastik cerrahi yaptırmak ya da torunları kadar sevgili bulmak gibi!

Her ne kadar yaşlılığı önlemenin çaresi yoksa da –yalnızca ölüm bunu yapabilir- yaşlanmanın sıradan ve alışılmış etkilerini birçok şekilde hafifletebilirsiniz. Size başlamak için sekiz ip ucu veriyorum ve eğer siz diğer çareleri tercih ediyorsanız lütfen onları  bana söyleyin!

1. Gerçekçi olun! Yaşamın gerçeklerini kabullenin. Sonsuza kadar çocuk kalamazsınız, 50’leri ve 60’ları geçmişseniz 30’lu yaşlarda da olamazsınız.

2. Sağlığınızı ve bedeninizi koruyun hatta geliştirin. Dikkate değer ölçüde fit olmanız için aşırı ölçüye gidin. Her gün yoğun egzersiz yapın ve yarışmacı bir atlet de olun. Zor egzersizler bu şekilde daha zevkli olur.

3. Yüksek mizah duygusu geliştirin –ve  kendinizi espiri odağı yapın, durumunuzla alay edin…

4. Daha az TV izleyin.  Yaşlılıktan kaçınmanıza yardımı olmayacak ürünlerin reklamlarından kaçınmanın yanısıra dışarıda olma, bir şeyler yapma, insanlarla buluşma ve eğlenme şansınızı geliştirirsiniz (Yakın zamandaki bir araştırma yaşlıların, ortalama, her hafta 30 saat televizyon izlediğini gösterdi.)

5. Bir amaç benimseyin ve bu konuda tutkulu olun. Abba Eban, eski İsrail Dış İşleri Bakanı “Erkekler ve uluslar önünde sonunda daima doğru şeyi yapacaklardır –diğer tüm olasılıkları denedikten sonra,” demiştir. Doğru şeyi şimdi yapın. Zaman temeldir ve dünyanın yardımınıza gereksinimi var.

6.Yaşlanma konusunda gerçekleri toplayın. Yaşıtlarınız şevkli, enerjili, cüretkar yaşlanmanın ne anlama geldiğine ilişkin yeni standartlar ortaya koymak için bir şansı olan öncüler olduklarını bilsinler. Yüzyılın başında 85 yaşın üstünde yalnızca 123.000  Amerikalı vardı ve hemen hemen hiç asırlık yoktu. Günümüzdeki son sayımda 85 yaşın üstünde 3 milyon kişi ve 50.000 asırlık var! Sağlık Bilimleri Merkezi 2050’ye kadar 85 yaşın üstünde ben dahil (o zaman 112 yaşında olacağım) 50 milyon pinponun olacağını tahmin ediyor. Biz özeliz, Vallahi! İnsanlara endişe edecek bir şey olmadığını bildirerek yaşlanmayı metaforik olarak tedavi edelim!

7. Arkadaşlarınız, akrabalarınız ve tamamen yabancılar için bir rol modeli olun. Geçenlerde en iyi arkadaşlarımdan biri öldü. 83 yaşındaydı ve Hawai Demiradam Triatlonunu bitiren en yaşlı kişiydi (77). Daha önemlisi onu tanıyanlar için ve onu gıyaben tanıyanlar için ve onu kişisel olarak keyfini çıkarma şansı olmadan tanıyan pek çok diğer kişi için neşeli, iyimser ve düşünceli bir ilhamdı. Siz de kendi tarzınızda sevdiğiniz şeyi eşit şekilde neşeli ve iyimser yollarla yaparak bir Jim Ward olabilirsiniz.

8. Harika bir zinde yaşam tarzı yaşayın. Amacınız sonunda sağlıklı ve olabildiğince geç ölmek olabilir. Birgün yaşlılığı yenmek isteyen insanlar için bir klüp kuracağım: “Don Ardell 100 olmak için yaşa klübü!” Yaşama katılmanın bedeli 100 dolar olacak ve eğer 100 yaşına gelmezseniz paranızı geri alacaksınız! Üyelik masrafınız için bir okuma programı, bir egzersiz rejim listesi, önerilen bir diyet tarzı ve bir T-shirt alacaksınız.

Şimdi (ve daima) keyif alın, iyi olun, eğlenin ve yaşama daima iyi tarafından bakın.

Dr. Donald B. Ardell , 15 zindelik kitabının yazarı, Ardell zindelik raporlarının yayıncısı ve SeekWellness.com daki Wellness merkezinin direktörüdür.

http://www.thirdage.com/long-life-tips/8-ways-to-fight-aging

“Tırtıl tam da dünyasının bittiğini düşündüğünde kelebek olur.”
~ Anonim