Kırışıklıklar! Onlar bütün olgun kadınların kabusu.

Pek çok kadın eczane tezgahlarını tarıyor ve TV güzellik reklamlarından notlar alıyor, yüz gerdirebilen bir şişe için araştırma yapıyor. TV reklamları cildinizi gençlik dolu ve bir davulun derisi gibi gergin göstereceğine  -ama çok daha tatlı- söz veren modeller gösteriyor.

Amerikan Besin Topluluğu geçenlerde “besin alımı ve cilt-yaşlanması görüntüsü” arasındaki bağlantıyı bulmayı amaçlayan bir araştırma yürüttü.

Topluluk ilk Ulusal Sağlık ve Besin İnceleme Anketinden veri kullandı. Araştırmacılar “besin alımı”  ve cilt yaşlanması arasındaki bağlantıyı yaşları 40-74 arasındaki 4.025 kadında araştırdı. Dermatologlar kadınların ciltlerinde klinik incelemeler yürüttü.

Cilt yaşlanması görüntüsü araştırmada “kırışıklı görüntüye, yaşlı kuruluğuna ve cilt atrofisine (incelme) sahip olma,” olarak tanımlandı.

Cilt yaşlanması önemli ölçüde yaşlı kadınlarda bulundu. Sanki bilmiyormuşuz gibi. Araştırmanın açıklamasına göre “kırışık görünümlü kadınların beyaz, düşük aile gelirli, menopoz sonrası devresinde, güneşe fazla maruz kalmış ve fiziksel olarak az aktif olmaları olası.”

Araştırmacıların belirttiğine göre sigara içme yüz kırışıklığı ve cilt yaşlanması  konusunda iyi saptanmış bir risk faktörü.

A vitamininin uzun zamandan beri anti-kırışıklık özelliklerine sahip olduğu söylenir. Kozmetik endüstrisinde yaygın olarak topikal bir anti-kırışıklık ajanı olarak kullanılır. Bununla birlikte klinik denemeler bu yararlı etkiyi göstermekte basarısız olmuşlardır – en azından ağızdan alındığında, diyor araştırma.

Araştırmacılar, bununla birlikte, kırıklıklı görünümlü kadınların daha düşük A vitamini alımına sahip olduğunu buldu- A vitamininin yalnızca cilt görünümüne yararlı olabileceği verilerini destekleyerek.

“Ayrıca kırışıklı görünümlü kadınların daha düşük protein alımına sahip olduğunu bulduk,” diye yazdılar.  Yaşlı erişkinlerde düşük protein alımının cilt kırılganlığını arttırdığı gösterildi.

Araştırmalar C vitamini ve linoleic asidin kırışıklıklara karşı savaşta savaşçılar olduğunu belirledi.  Linoleic asit soya fasulyesi yağlarında, yeşil yapraklı sebzelerde ve fındık- fıstıkta bulunur.  C vitamini ise turunçgillerde ve bazı diğer meyve sularında ve domateste bulunur.

Güncel beslenme önerileri de daha fazla meyve, sebze ve balık tüketimini teşvik ediyor.

Dolayısıyla, kırışıklarla savaş sağlıklı beslenme için bir başka motivasyon olabilir. Bu cilt-yaşlanması görüntüsünde vitamin desteklerinden çok  besinlerin etkilerini inceleyen ilk araştırmadır deniyor.

Şimdi, tezgah üstünde bulunan kırışıklık kremleri gerçekten ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltabilir mi? Bu pek çok faktöre bağlı.

Eczanelerde ve departman storlarda satılan pek çok kırışıklık kremi ve losyonu kırışıklıkları azaltacağına ve güneşin yol açtığı hasarı önleyeceğine ya da etkileri tersine çevireceğine söz veriyor.

Ancak bu ürünler iş görüyorlar mı?  Bazı araştırmalar kırışıklık kremlerinin kırışıklıkları azaltan içerikleri olduğunu öneriyor. Ancak bu içeriklerin çoğu bilimsel olarak denenmemiştir, kırışıklıkları önleme bakımından, Mayo kliniği doktorlarına göre.

Kremler ve losyonlar cildin görünüşünü biraz geliştirebilir, ürünü ne kadar uzun kullandığınıza, tipine aktif içeriğin miktarına bağlı olarak.

Bu kırışıklık karşıtı kremlerde bulunan bazı yaygın içerikler:

Retinol: Bu bir A vitamini bileşiği ve reçetesiz verilen kırışıklık kremlerine ilk konan anti-oksidandır. Anti-oksidanlar serbest radikalleri nötralize eden maddelerdir, diye açıklıyor uzmanlar.  Serbest radikaller cilt hücrelerini bozan ve kırışıklıklara yola açan kararsız oksijen molekülleridir.

Tretinoin adlı topikal bir tertip kırışıklık tedavisi için FDA (Gıda ve İlaç İdaresi (Food and Drug Administration) ( tarafından onaylanmıştır. “O ve Differin’n etkinliği kanıtlanmıştır ve tercih ettiklerimdir diyor Dr. J. Ben Hengy, bir Michigan plastik cerrahı.

FDA ayrıca Radiesse adlı kırışıklık “dolgusunu” da onaylamıştır. Enjekte edilir ve geçici olarak “gülme” çizgilerini düzeltir. Radiesse pahallı; bulabildiğimiz en ucuz fiyat bir yıllık enjeksiyon için  850 dolar. Pek çok hasta gözlerinin etrafı ve alın için kas gevşetici botoksu kullanıyor.

Hydroxy asitler: Bunlar şeker ihtiva eden meyvalardan elde edilen asitlerin sentetik versiyonlarıdır.  Bu asitler peeling yapar. Yaşlı kuru cildin üst tabakasını kaldırır ve yeni cildin gelişmesini teşvik eder.

Qoenzyme Qw: Bu hücrelerdeki enerji üretimini düzenlemeye yardım eden bir besindir.

Bakır peptidler: Kollagenin üretimini teşvik eder ve antioksidanların faaliyetlerini arttırabilir.

Kinetin: Cildin nemi alıkoymasına yardım eder ve kollagen üretimini teşvik eder.

Çay özleri: Yeşil ve siyah çayın antioksidan ve anti flammator özellikli bileşimleri ihtiva ettikleri söylenir. Yeşil çay özleri kırışıklık kremlerinde yaygın olarak bulunur.  Söylemesi üzücü ama herhangi bir gelişimi fark edene kadar kırışıklık kremlerini haftalarca günde bir iki kez sürmeniz gerekir. Ve bir kez bıraktığınızda da cildinizin eski kırışıklı görünümüne dönmesi olasıdır, dermatologlara göre.

Dolayısıyla, cildinize ne sürdüğünüzden çok ne yediğiniz kırışıklarla savaşta en etkili yarara sahip. Ayrıca gerçek güzelliğin dışta değil içte olduğunu bilmek rahatlatıcı.

http://www.thirdage.com/anti-aging/do-wrinkle-products-work?page=1

“Uzun bir ömür için dua eden fakat yaşlılıktan korkan aptallarız.”
~ Çin Atasözü