Güneş Koruyucuları Bol Bol Sürmek Sonuçlarını Gösteriyor

güneş koruyucular

Güneş koruyucuyu her gün sürmeye gayret eden insanlar ciltlerinde kırışıklık ve sarkma gelişimini bir süre için önleyebiliyor, yeni bir araştırmanın bulgusu. Dermatologlar uzun zamandır yaşlanmayı önlemek için insanlara güneş koruyucu kullanmalarını söylese de araştırmacılar bu araştırmanın  cildin görünümünde gerçek bir etki göstermek bakımından ilk araştırma olduğunu söylüyorlar.

Araştırma yoğun güneş etkisinin bir yaşam gerçeği olduğu Avustralya’da 25-55 yaşları arasında 900 beyaz insanı kapsıyor. Çoğu açık renk ciltli ve hemen hemen hepsi güneş yanığı. Çoğu en azından bazen güneş kremi kullanmış ve üçte ikisi güneşte şapka kullanmış.

Ancak araştırmacılar eğer insanlar dört buçuk yıl boyunca devamlı yoğun güneş kremi kullanmaya çalışsaydı ne olurdu konusunu çözmeyi istedi. Araştırma katılımcılarının yarısına her zamanki uygulamalarına devam etmeleri ve diğer yarıya güneş kremini bol bol sürmeleri söylendi.

Araştırmacıların The Annals of Internal Medicine’de pazartesi günü rapor ettikleri sonuca göre her gün güneş kremi uygulayanlar her zamanki uygulamalarını sürdürenlere göre dikkati çeker ölçüde daha sağlam ve düzgün cilde sahip oldu.

Araştırma aynı zamanda gelişigüzel beta karoten, bir besin desteği, ya da plasebo alan 900 kişiye desteğin cilt yaşlanmasını önleyip önlemediğini görmek için 900 kişiyi dahil etti. Ve önlemedi.

Araştırmadaki  güneş koruyucu unsuru diğer araştırmacıları da etkiledi. Araştırmaya katılmamış olan Dr. David R. Bickers, Columbia Üniversitesinde bir dermatoloji profesörü, “güneş koruyucunun yoğun, devamlı kullanımı foto-yaşlanmanın kaçınılmaz gelişimi olabilecek durumu değiştirebileceğini net bir şekilde ortaya koydu.” diyor.

Şimdiye dek, güneş-hasarlı cilt araştırmalarının çoğu farelerle yürütüldü, insanlarla değil ve sonuç aynı olur muydu bu açık değil, diyor.

Dr. Barbara A. Gilchrest, Boston Tıp Fakültesinde bir dermatoloji profesörü ve The Journal of Investigative Dermatology’nin editörü, de araştırmayı inandırıcı bulduğunu söylüyor.

Araştırmayla bağlantılı olmayan Dr. Gilchrest katılımcıların bronzlaşma bağımlıları olmadıkları, daha çok ciltlerini korumaya çalışan insanlar olduğunu not ediyor.

Günlük uygulamaya dahil edilenlerce kullanılan güneş koruyucunun koruma faktörü ya da SPF’si 15 yani güneş ışınlarının yüzde 92’sini filtre ediyor. Normalde güneşte on dakikada yanan herhangi biri 15 SPF ile 150 dakikada yanar. Güneş korumayı düzenli kullananlara dahil edilen grubun  güneş koruma tüpleri tartıldı, kullanıyor olduklarından emin olmak için.

Güneş koruma araştırması Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyince ödendi. Güneş koruma kremi yapanlar katkıda bulunmadı.

Araştırmacılar Sidney’in kuzeyindeki Nambour’da yalnızca beyaz insanları inceledi. Başlangıçta katılımcılar araştırmacılara ciltlerinin silikon mülajlarını yapmaları ve araştırmanın sonunda ciltlerinin nasıl yaşlandığını incelenmeleri için izin verdi.

Araştırmanın ana araştırmacısı Adele C. Green  ve çalışma arkadaşları bu yöntemin cilt biyopsisi gibi bilgi verdiğini önceden göstermişti. Biyopsiyle dermatologlar elastine, yaşlanmayla bozulan, kırışıklıklara ve sarkan cilde yol açan elastik doku, bakıyorlar.

Değerlendiriciler – katılımcıların güneş koruyucu kullanıp kullanmadıklarını bilmiyorlar- silikon kalıplardaki çizgileri inceliyor ve 0-6 arası değerlendiriyor.

“0” değeri hiçbir foto yaşlanma yok anlamına geliyor. “Bebek cildi gibi, esnek,” diyor Dr. Green. “Mikroskop altında ince çizgi ağları var.”

“6” değerli bir insan ciddi şekilde yaşlanmış cilde sahiptir, derin çizgileri ve hiçbir esnekliği olmayan. Ölçekteki her nokta elde, yüzde ya da neredeki cilt değerlendiriyorsa daha kalın ve daha kırışıklıklı cildi temsil ediyor. Yüzde her nokta ayrıca  daha fazla sayıda görünür küçük kan damarlarıyla beraber bulunuyor.

Araştırmanın başlangıcında her iki katılımcı grubunda ortalama değer 4’ tü, yani orta derecede foto yaşlanmaya sahiplerdi.  Sonunda, günlük güneş koruyucu kullananlar gene ortalama değer 4’ e sahipken kontrol grubunda olanlar 5 ortalama değerine sahip oldular.

Araştırma, 55 yaşın üstündeki kişiler güneş koruyucu kullansalardı daha mı genç bir cilde sahip olurlardı, sorusuna yanıt vermiyor, diyor Dr. Green. 55’ten sonra cilt üzerinde yaşlanma etkileri egemen olmaya başlıyor. Cilt üzerinde ultraviyole ışınlarının etkileri kümülatiftir.

Kullanımı genç yaşta başlandığında güneş koruyucunun ne kadar yardımcı olabileceği bilinmiyor. Ancak Dr. Green gene de kullanımını öneriyor, çünkü cilt kanserini önleyebiliyor.

Koyu renk ciltli insanlarda da güneş kremi kullanımı etkisi bilinmiyor…

Kısaltılarak çevrildi.

http://well.blogs.nytimes.com/2013/06/03/slathering-on-sunscreen-shows-results-researchers-find/

“Yaşlanmaktan şikayet etmeyin, pek çok kişi tarafından inkar edilen bir ayrıcalıktır o.”
~ Anonim