erkekler

 

Sağlığınızı, canlılığınızı ve ömrünüzü tehdit eden tıbbi sorunlara karşı savunmanızı arttırmak için yapabildiğiniz her şeyi yapıyor musunuz? Yapmalısınız!

Elli yaş dolayında başlayarak bir erkeğin bedeni sağlığını, mutluluğunu ve hatta yaşamın kendisini raydan çıkarabilecek bozukluklara ve hastalıklara karşı daha hassas olmaya başlar.

Eger erkekler orta yaşta sağlıklarına finans uzmanlarının onlara  emekliliklerini nasıl planlamaları gerektiğine ilişkin nasihatlarına yaklaştıkları gibi yaklaşsalardı acaba ne olurdu? Aynı kuralların bazıları uygulanır: sağlık durumunuza yakından bakın ve sonra geleceğinizi korumak için adımlar atın. Ortayaşam sağlık risklerini azaltmak  ve uzun dönemli sağlık yararları yatırımı için iyi bir zamandır.

Nasıl? Kontrol edemeyeceklerinizi kabul edin. Sonra enerjinizi daha iyi duruma getirebileceklerinize verin.

Kontrol edemeyecekleriniz

Aşağıdaki faktörleri kontrol edemezsiniz ancak onları sağlık risklerinizi azaltmak için plan yaparken hesaba alabilirsiniz.

Yaş. Yaşlanan beden normal ve kaçınılmaz olan tedrici fiziksel değişimler geçirir. Her ne kadar bedeniniz tamir sistemlerine sahipse de bazen onlar da bozulur ve zamanla hasar birikimi olur.

Aile geçmişi. Bir yakın aile üyesi –bir ebeveyn ya da kardeş- kalp hastalığı ya da kanser gibi bir sorun geliştirdiğinde, bu sizin de riskte olduğunuz anlamına gelebilir. Paylaşılan genler bu risklerin bazılarını açıklar, ne yediğiniz ve ne kadar aktif olduğunuz gibi paylaşılan yaşam tarzları da öyle.

Kontrol edebilecekleriniz

Sağlığınızı yönetmede kontrol edebileceğiniz faktörler büyük bir fark yaratır. İşte ileriye dönük  sağlık yatırımları olarak görülerek dikkate alınacak bazı önemli şeyler.

Sigara içiyorsanız. Yaklaşık dört Amerikalı erkekten biri sigara, pipo ya da başka şekilde tütün içiyor. Eğer onlardan biriyseniz bu alışkanlığı bırakmak sağlığınızı geliştirmek için yapabileceğiniz tek en önemli şey.

Ne yiyorsunuz. Sağlıklı diyeti seçmek ve yemek yaşamı tehdit eden kalp hastalıkları, diyabet ve bazı en yaygın kanserler dahil birçok hastalığa yakalanma şansını azaltmada mükemmel bir yoldur.

Ne kadar hareket ediyorsunuz. Aktif olun, daha uzun yaşayın. Yalnızca bu kadar da değil, daha iyi de yaşayın. Araştırma üstüne araştırma daha fazla fiziksel etkinliğin daha iyi moral, daha iyi kan şekeri kontrolü, azalmış kalp hastalığı riski ve diğer yararlarla bağlantılandırıyor.

http://www.health.harvard.edu/promotions/harvard-health-publications/a-guide-to-mens-health-fifty-and-forward?

“Gençliğin yaşı yoktur.”
~ Pablo Picasso